Emma
5 °C
23 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • James Corden, az amerikai tévézés egyik ügyeletes brit viccesembere csinált a saját szüleiből sztárt az esti beszélgetős tévéműsorában, azzal, hogy megnézette velük a Trónok harca évadnyitót. Úgy, hogy természetesen egyikük sem látott még előtte egyetlen percet sem a sorozatból. Ugyan az epizódban nemigen történik semmi durva vagy meglepő (már Trónok harca-mércével mérve), elég viccesek a reakciók:

 • Nick Cave egészen nagyszerű formában van: egy felfoghatatlan személyes tragédia (egyik kamasz fiának elvesztése) után kiadta pályája legsötétebb és legfájdalmasabb lemezét, a Skeleton Tree-t, majd körbeturnézta vele az egész világot, és mindenütt nagyon különleges koncerteket adott, a közönséggel hihetetlenül intim kapcsolatot kialakítva (lásd a fenti, a bécsi koncerten készült képünket). A turnéról "véletlenül" kétszer is írtunk, azaz persze nem véletlenül, hanem eleinte még nem volt magyar dátum a koncertek között, ezért Bécsbe utaztunk, hogy ne mulasszuk el ezt a megismételhetetlen élményt, amit aztán a nagy sikerre való tekintettel mégis megismételt a Nick Cave and the Bad Seeds a turné meghosszabbításakor Budapesten.

  Kapcsolódó

  Két perc alatt lenyűgöz ez a fickó, akármit is csinál

  Kínosan kevesen jöttek el Nick Cave koncertjére, egy baleset miatt majdnem idő előtt vége is szakadt, de még így is egyértelmű, hogy ez az ember olyat tud, amit csak nagyon kevesen.

  A turné alighanem legkülönlegesebb állomását, a koppenhágai koncertet videóra is rögzítették: itt élőben is fellépett velük Else Torp operaénekesnő a koncertfilm címét adó, Distant Sky című, gyönyörű számban. És ezt a koncertfilmet lehet most ingyen végignézni, április 19. és 22. között, csak ide kell miatta kattintani, és ennyi. Megéri.

 • Az idei már a harmadik év, amikor novellapályázatot ír ki a BKV megállóinak plakáthelyeit értékesítő JCDecaux cég. A feladat roppant egyszerű: kell egy jó történet, ami meg kell írni legalább 3600, legfeljebb 4000 karakternyi terjedelemben – ez Wordben, a normál beállítással körülbelül egy A4-es oldalnak felel meg –, aztán ezt fel kell tölteni a pályázat honlapján, és reménykedni kell, hogy bekerülünk abba a húszba, akiknek az írásait hamarosan a budapesti busz- és villamosmegállókban, metróállomásokon, illetve a vidéki megyeszékhelyek Volán-megállóhelyein olvashatják. 

  Ráadásul akit a legjobb húszból is a legjobbnak, vagy a három legjobb egyikének talál a zsűri – aminek elnöke már hagyományosan Grecsó Krisztián József Attila-díjas költő, író –, az a Komoly Dicsőség mellett Igazán Komoly Pénzdíjat is kaphat, a dobogósok száz-, kétszáz- és háromszázezer forintos pénzdíjat kaphatnak. Persze nem a pénz a lényeg, de komolyan, hanem az írásban rejlő kihívás. Egyébként itt el tudja olvasni a tavalyi top20 novellát – ebben van némi gusztustalan önpromó is, az egyik írás az enyém ugyanis –, és ki tudja, talán most kapja el a „hát ilyet én is tudok, hapsikám” érzése, és máris felfedezzük a 2020-as évek leendő irodalmi Nobel-díjasát!

  jcdecaux
 • Önöket milyen látvány fogadta nagypéntek békés reggelén? Engem egy jó pár napja ott rohadó galamb teteméből vidáman falatozó varjúé, itt az Index szerkesztősége előtt. Kinek mit jelent a húsvéti ünnepi lakoma, ugye. Nem is beszélve arról, hogy amúgy még csak nagypéntek van, szóval böjtölni kellene, nem tetemet falatozni.

  Már csak azt nem tudtuk eldönteni a kollégákkal, hogy ez vajon kannibalizmusnak számít-e, vagy technikailag csak a varjút evő varjú lenne az?

  Kannibalizmus, ha a varjú eszi a galambot?

  • 1463
   Nem
  • 177
   Igen