Gerzson
4 °C
8 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Az idén 100. életévét betöltő Bálint György interjút adott a Magyar Hangnak, amiben elmondja, hogy ha nem is kapta meg a XVI. kerülettől a díszpolgári címet, rengeteg elismerést kapott.

  Számos elismerést, díjat kaptam, és díszpolgára vagyok Gyöngyösnek és Budapestnek is. Semmi hiányérzet, neheztelés, rossz érzés nincs bennem az egésszel kapcsolatban, hiszen épp az ügy kapcsán rengeteg szeretetteljes üzenetet kaptam, több település is díszpolgári kinevezésben részesítene. Sőt, tegnap egy kis csomagot hozott a postás, amelynek feladója „A nép” volt. Kis díszdobozka, abban pedig egy kézzel készített kitüntetés érkezett, ami nekem mint a XVI. kerület díszpolgárának szól egy szívhez szóló levéllel.

  Bálint gazda elmondja azt is, hogy a legkedvesebb elismeréseit nem plakettek formájában kapta, hanem az emberektől kedves, szeretetteli megnyilvánulásokban. Két ilyen történet is az eszébe jut: 

  Az egyik egy dió. Annak a fának az első gyümölcse, amit itt, a kerületi könyvtár udvarán ültettek a tiszteletemre. Ezt azzal érdemeltem ki, hogy temérdek könyvet vittem oda, és létrejött egy kis olvasókör is, rendszeressé váltak az eszmecserék kertészeti témákban. A könyvtár látogatói ráadásul arra is rájöttek, hogy sokkal jobb kint, a kertben olvasgatni, ahol a diófa is növekedett. A diót egy kedves könyvtáros hölgy hozta el nekem, kis fehér szalaggal átkötve.

  A másik elismeréssel egy zenekar lepte meg:

  Volt pár éve egy összejövetel, kisebb konferencia, majd koncert a Fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban, amelynek 45 hektáros arborétumát az én tanácsaim kikérésével rakták rendbe a kommunizmus évtizedei után az örökös, Károlyi György felkérésére. Az eseményről sajnos elkéstünk egy közúti baleset miatt, mire megérkeztünk, a zenekar már bepakolt a kisbuszba, indulni készültek. Ám egyszer csak odalépett mellém a zenekar menedzsere, és a fülembe súgta, hogy lesz egy kis meglepetés, üljünk be a koncertterembe. Ott aztán a zenekar eljátszotta "az elkésett vendégek tiszteletére" Schubert VI. (C-dúr) szimfóniájának zárótételét. Meghatott, hogy az a sok zenész ahelyett, hogy hazasietett volna, ilyen szeretetben és megtiszteltetésben részesített. Ha ilyenekben lehet részem, nem lehet hiányérzetem.

  A teljes interjút a nyomtatott lapban olvashatja el, további részleteket pedig itt talál.

 • Megint ámokfutó autós okozott kis híján balesetet, mint a múlt héten, amikor gyerekeket szállító busznak kellett satufékeznie egy szabálytalan autós miatt. A Nyugat.hu bemutatott egy videót, amelyet Szombathelyen vettek fel a héten.

  baler.png

  Az autóba szerelt kamerán jól látszik a kocsisor, amely egy kereszteződés előtt torlódott fel. Az út záróvonallal védett, ennek ellenére egy autós tűnik fel, és kis híján balesetet is okoz, majd mint aki jól végezte dolgát, tovább halad a szembejövő sávban.

 • tenor.png

  A mozgalom az amerikai keleti partról indult, és most éppen a brit állatorvosok szövetsége igyekszik megfékezni azzal, hogy kiadott egy közleményt, miszerint emberek, ne legyetek már reménytelenül hülyék, hát a kutyák nem is tudnak autisták lenni. (Jó, nem szó szerinti fordítás, de a lényeg ez.)

  A brit házikedvencek körében amúgy is elég alacsony az oltási arány, a kutyák 25, a macskák 35 százaléka nem kap semmilyen védőoltást. Ja, és egyébként semmilyen vakcina nem okoz autizmust, se állatnál, se embernél.

  (via)

 • Az amerikai metálbanda még 2016-ban, az akkor frissen megjelent Hardwired... To Self-Destruct albumával indult el a WorldWired néven futó világ körüli útra, és a Billboard adatai szerint csak idén januárban 10,3 millió dollárt kerestek, összesen pedig már 155,9 milliónál, azaz forintban olyan 43,7 milliárdnál járnak. Ehhez 1 554 470 jegyet adtak el.

  1990, azaz a turnébevételek számon tartása óta összesen már több mint 600 millió dollárnál (168 milliárd forintnál) és 10 millió eladott jegynél tartanak. Ebben a hónapban pedig kiadtak egy új albumot is: a Helping Hands… Live & Acoustic At The Masonic című koncertfelvétel anyagát egy januári San Franciscó-i fellépésen rögzítették.

  (Louder)