Zsuzsanna
-2 °C
13 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A kb. 130 ezer lakosú Inazawában rendezik meg minden év elején a Naoi-shinji nevű eseményt Japánban, más néven a pucérfesztivált. Ennek az a lényege, hogy véletlenszerűen kiválasztanak egy férfit (egészen pontosan a Konomija szentély), aki a shin otoko (isten embere) lesz az esemény napjára.

  A shin otoko feladata, hogy magába szívjon minden rosszat és balszerencsét. Ha valaki hozzáér, akkor minden negatív dolog az életéből átkerül a shin otokóra. Ezért történik az, hogy a népszokás résztvevői valósággal megrohamozzák a shin otokót, hogy hozzá tudjanak érni.

  A szerencsehozó, vagy szerencsétlenség-eltávolító férfi a városból a szentélyhez megy, hogy ott megszabaduljon a sok rárakott szerencsétlenségtől, és aki út közben hozzáér, az máris szerencsés lesz, legalábbis megszabadul a saját nyomorától.

  Az idei shin otoko nagyjából egy óra alatt tette meg az utat, a végén egy zsinóron húzták az összegyűlt tömeg fején keresztül, egyfajta furcsa, szakrális body surföt bemutatva, miközben a megtisztulás jegyében vízzel locsolták.

  További képek és információk korábbi Naoi-shinjiről ezen a linken érhetőek el.

  (Asahi)

 • Az adatvizualizációval foglalkozó ATLO elkészítette, hogy milyen lenne Európa domborzata, ha

  a gdp alapján alakulna az országok tengerszint feletti magassága.

  Németország tömbként magaslik középen, Luxemburgból egy torony lett, Ukrajnát meg éppen csak sejteni.

 • snapshot

  A nagyjából hetvenezer lakosú olasz város, Cremona arról híres, hogy itt élt és alkotott a világ talán leghíresebb hegedűkészítője, Antonio Stradivari a XVII. században.

  Van is a városban egy Stradivari-múzeum, ahol a világ leghíresebb hegedűi vannak kiállítva. A hangszerereket a mai napig használják szerte a világban, de a múzeum kurátoraiban felmerült, hogy meg kellene menteni a hangjukat digitális formában az utókor számára, mert ki tudja, meddig lesznek még működőképesek a többszáz éves eszközök.

  „Hogy fognak szólni 200 év múlva ezek a hangszerek? Remélem, lehet majd játszani rajtuk. De sosem lehet tudni. Elég csak egy szerencsétlen esemény. Mondjuk egy földrengés. Vagy gondolj arra, mi történt rengeteg műkinccsel a második világháborúban" - mondta Fausto Cacciatori a múzeum egyik főmunkatársa.

  Ezért döntöttek úgy már 2014-ben, hogy egy észak-olasz hangmérnöki céggel közösen megpróbálják a lehető legjobb minőségben rögzíteni a múzeumban található Stradivariusok hangját. A terv az volt, hogy ne csak azt vegyék fel, ahogy a hangszerek szólnak, vagyis ne csak eljátsszanak rajtuk egy-egy híres művet, hanem hogy olyan hangadatbázist hozzanak létre, amit a későbbiekben használhatnak a zenészek.

  Ez viszont óriási munka, ugyanis profi körülmények között kellett felvenni külön-külön minden egyes hangot, amit ki lehet adni ezekkel a hegedűkkel, de nemcsak az egész hangokat, a hangátmeneteket is.

  A hangokat összesen 32 hiperérzékeny mikrofonnal rögztítették végül idén év elején, ami azt jelenti, hogy a felvételek idején gyakorlatilag leáll az élet a városban, de legalábbis a múzeum környékén teljesen. A mikrofonok ugyanis annyira érzékenyek, hogy azt is rögzítik, ha valaki a múzeum előtti macskakövön végighúzza a bőröndjét, vagy ha elmegy egy kukásautó.

  Ezért a város polgármestere elrendelte, hogy január 7. és február 9. között a múzeum környékén teljesen leálljon az élet, lezárták az utcákat, csak néma csendben lehetett közlekedeni. Végül öt héten keresztül, a hét hat napján, napi nyolc órában rögzítve, de sikerült felvenni az összes hangot, így hamarosan elkészül a nagy Stradivarius-adatbázis.

  (NPR)

 • A világ legnagyobb doppingcsalójának kikiáltott Lance Armstrong hivatalosan már nem versenyezhet, de mindenféle amatőr versenyen feltűnik. Az Austin Marathonon egy jótékonysági futást vállalt. Armstrong tök utolsóként, a hivatalos start után 22 perccel indult, úgy vette üldözőbe a mezőnyt. Azt mondta, minden egyes ember után, akit leelőz, 1 dollárt ad a helyi jótékonysági szervezeteknek.

  A bejegyzés megtekintése az Instagramon

  What an absolutely incredible day running the @austinmarathon as their “Charity Chaser”. Starting 22 mins behind, weaving my way through 1000’s of amazing and courageous runners was such a thrill - managed to catch all of you but 59 peeps. First off, thanks @highfiveevents for asking me to run! Secondly, thanks to the whole field for being so incredibly supportive. Third, thanks @aspatelvt for the solid pacing and support along the route - you’re the best. Lastly, big shout out to my fellow @pitkinsheriff @joedisalvo76 for the bike escort! And oh yeah, Matt Hensley from @boulder_underground - you rock!! (All 📷’s courtesy of @lizkreutz)

  Lance Armstrong (@lancearmstrong) által megosztott bejegyzés,

  Armstrong elég jó tempóban nyomta le 42,2 kilométert, 3 óra 2 perc alatt ért célba, közben 2594 futót előzött meg, csak 57-en maradtak előtte.

  A kerékpárversenyző futásban sem rossz, legjobb maratoni ideje 2:46:43 volt.

  armstr