Klaudia
0 °C
12 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • PHOTO-2019-01-24-22-16-32  Az iráni kortárs kultúra kevéssé reprezentált jelenség jelenleg Magyarországon - ezzel kezdődik az EUandMORE és a Hungary Live Foundation közös sajtóközleménye, amit egyúttal az eufemizmus egyik remek teljesítményének is elkönyvelhetünk, hiszen a kevéssé reprezentált effektíve azt jelenti, hogy nem van. Ez persze baj, ne legyünk már annyira beszűkültek, hogy legalább a lehetőségét ne adjuk meg annak, hogy kiderüljön, más kultúráknak mit mond Dante mesterműve.

  Ebrahim Poshtakoohi kísérleti jellegű munkája többnyire az Irán déli területein összegyűjtött és tanulmányozott rítusokat dolgozza fel és interpretálja, posztmodern formában megjelenítve a színpadon. Célja, hogy a nézők és az előadók egy kommunális élményben részesüljenek, amelynek során lehetőség nyílik a negyedik fal eliminálására.

  Ez lefordítva kb. annyi lehet, hogy a darab szeplői a közönséget nem passzív befogadónak tartják, hanem (bizonyos mértékig) aktív résztvevőnek, akikkel lehet kommunikálni, mint teszem azt a House of Cards vagy a Fleabag című sorozat főszereplői.

  Az Inferno egy nő történetét meséli el, akit férje és testvére bántalmaznak, amely az adott iráni kontextus és a nők társadalmi helyzetének ismeretében merész vállalkozás. A rendező Poshtakoohi munkássága túlmutat a klasszikus drámai színház műfaján. Előadásaiban ötvözőnek a különböző keleti színházi metódusok és gyakorlatok, mint például a tradicionális iráni Ta’zieh, vagy az indiai Kathakali.

  Az előadásokat március 21-én és 22-én a FÉM Arts & Café-ban lehet megtekinteni.

 • A teltházas lemezbörzék eléggé egyértelművé tették, hogy van igény arra, hogy egyes szubkultúrák klasszikus lemezei elérhetőek legyenek a régóta reneszánszát élő hanglemezen. 

  A tavalyi Közel a fejhajlitó-géphez LP után, megjelent a Leukémia második, nem kevésbé legendás albuma az Üzenetek a törésvonalról. LP 250 számozott példányban. A zenekar basszusgitárosával, a korrupciókutató Jancsics Dáviddal pár éve New Yorkban ültünk le beszélgetni, amit itt olvashat.

  Hosszas várakozás után pedig megjelent a 80-as évek kultikus hardcore punk csapatának első saját hanghordozója, a Tizedes Meg A Többiek antológia. A kék vinylen 200 példányban forgalomba került lemez egyik oldalán az 1985-ben rögzített demo restaurált és vinylre kevert verziója hallható, míg a B oldalon a modernebb körülmények között, 2005-ben felvett anyag található. A lemez szerzői kiadásban jelent meg a Fucktone segítségével. A zenekar vezetőjével, Tizedessel készült interjúnkat itt olvashatják

 • Hétfőn az Iszlám Állam utolsó egységei ellen harcolva elesett a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) olasz önkéntese, Lorenzo "Orso" Orsetti, akiről az SDF gyásztweetje szerint végzettségére nézve séf volt, amúgy kutyabarát és „egy intelligens, bátor elvtárs”.

  A firenzei születésű Orsetti már Afrin kantont is harcolt ( a kurd területet megszálló török és törökbarát szíriai csapatok ellen), és Deir Ezzórnál már néhányszor „közel került a halálhoz”, így nem véletlen, hogy előre megírta „Ha ezt olvasod, azt jelenti, hogy már nem vagyok az élők között”-búcsúüzenetét. A levél rettentően optimista hangvételű; Orsetti nem csak azt írja, hogy korai halála ellenére életére csak sikerként tud gondolni, de másokat is az áldozatvállalásra, a jó ügyekért való kiállásra buzdít:

  remélem, egy napon te is úgy döntesz, hogy életedet másokért áldozod fel (ha amúgy nem ezt tennéd), mert ez az egyetlen útja annak, hogy megváltoztassuk a világot.

  Kurdscampaign
  Fotó: Kurdscampaign / Twitter

  Orsetti szerint csak az individualizmus és egoizmus leküzdésén keresztül lehet nagy dolgokat elérni, és ezekben „a nehéz időkben” sem szabad felhagyni a reménnyel, „soha egy másodpercre sem”.

  Még akkor is, amikor úgy tűnik, minden elveszett, amikor a gonosz mindenhol ott van, és leküzdhetetlennek tűnik, muszáj erőt merítened, muszáj erőt adnod elvtársaidnak. (...) Ne feledd, minden vihar egyetlen esőcseppel keződik. Légy te ez az esőcsepp!

  A Közel-Kelet egyetlen demokratikus szocialista kísérletének számító szíriai kurd autonóm föderáció mellett több száz külföldi önkéntes harcol, egyesek az Iszlám Állam ellen akarnak valamit tenni, mások viszont kifejezetten a kurd autonómiát akarják megvédeni.

 • A március 15-i christchurchi terrortámadás az egész országot megrázta. Anthony Wallace, az AFP fotósa helyi lakosokat kért meg, hogy egy táblára írják fel, mit üzennének a világnak a tragikus esemény után, íme néhány kép egy galériában:

  A szeretetet, összetartást hangsúlyozták ki, és hogy mennyivel erősebbek együtt.