Emma
5 °C
23 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Az idei már a harmadik év, amikor novellapályázatot ír ki a BKV megállóinak plakáthelyeit értékesítő JCDecaux cég. A feladat roppant egyszerű: kell egy jó történet, ami meg kell írni legalább 3600, legfeljebb 4000 karakternyi terjedelemben – ez Wordben, a normál beállítással körülbelül egy A4-es oldalnak felel meg –, aztán ezt fel kell tölteni a pályázat honlapján, és reménykedni kell, hogy bekerülünk abba a húszba, akiknek az írásait hamarosan a budapesti busz- és villamosmegállókban, metróállomásokon, illetve a vidéki megyeszékhelyek Volán-megállóhelyein olvashatják. 

  Ráadásul akit a legjobb húszból is a legjobbnak, vagy a három legjobb egyikének talál a zsűri – aminek elnöke már hagyományosan Grecsó Krisztián József Attila-díjas költő, író –, az a Komoly Dicsőség mellett Igazán Komoly Pénzdíjat is kaphat, a dobogósok száz-, kétszáz- és háromszázezer forintos pénzdíjat kaphatnak. Persze nem a pénz a lényeg, de komolyan, hanem az írásban rejlő kihívás. Egyébként itt el tudja olvasni a tavalyi top20 novellát – ebben van némi gusztustalan önpromó is, az egyik írás az enyém ugyanis –, és ki tudja, talán most kapja el a „hát ilyet én is tudok, hapsikám” érzése, és máris felfedezzük a 2020-as évek leendő irodalmi Nobel-díjasát!

  jcdecaux
 • Önöket milyen látvány fogadta nagypéntek békés reggelén? Engem egy jó pár napja ott rohadó galamb teteméből vidáman falatozó varjúé, itt az Index szerkesztősége előtt. Kinek mit jelent a húsvéti ünnepi lakoma, ugye. Nem is beszélve arról, hogy amúgy még csak nagypéntek van, szóval böjtölni kellene, nem tetemet falatozni.

  Már csak azt nem tudtuk eldönteni a kollégákkal, hogy ez vajon kannibalizmusnak számít-e, vagy technikailag csak a varjút evő varjú lenne az?

  Kannibalizmus, ha a varjú eszi a galambot?

  • 605
   Nem
  • 80
   Igen
 • Legyezős koronásgalamb-fióka született egy Virginia állambeli állatkertben, és a képeket nézegetve nehezen dolgozza fel az agyam, hogy ez egy valódi állat, és nem a fantázia szüleménye.

  A felnőtt legyezős koronásgalambok (milyen király, hogy MINDEN állatnak van magyar neve Ázsiától Afrikáig, a Sark-vidéktől Dél-Amerikáig) már eleve úgy néznek ki, mint egy pávával keresztezett gerle, de a csibék felfoghatatlanul mély kék színe egészen zavarba ejti az érzékeket. 

  Érdemes a Facebook-bejegyzés alatti kommentekbe is belenézni, ahol egész spontán rajongótábora alakult a kis kék madárnak. 

  Forrás: Virginia Zoo / Facebook
  Forrás: Virginia Zoo / Facebook
 • Az elmúlt napokban számtalan alkotó posztolt a Notre-Dame katasztrófájához kötődő alkotást, volt, akinél Quasimodo siratta a székesegyházat, volt – épp egy magyar grafikus –, aki a párizsi tűzoltók előtt tisztelgett. Egy klasszikus zenével foglalkozó Facebook-oldal, a Chopin, Liszt and Friends pedig nem akármilyen kottát posztolt ki a tűzvész után néhány nappal. Igazán megható ez a gesztus, és nem mindennapi kreativitásra vall.

  Azt mondjuk nem tudom, hogy bármit el lehetne-e ebből a kottából játszani, de nem is ez számít. Ha a szándék és az ötlet, ami tényleg elismerésre méltó.

  chopinliszt