Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Még szombaton lett bajnok a Enniskerry GAA az ír / kelta foci írországi regionális junior bajnokságában, amit a sportban nem szokatlan módon egy, a parádékra rendszeresített teherautón akartak ünnepelni. Az ünneplés el is kezdődött, csakhogy a teherautó tetejére szerelt korlát nem bírta a nyomást, leszakadt, és a csapat fele lezuhant a teherautóról.

  A csapat közlése szerint kilenc játékost kellett kórházba szállítani, de senki nem szenvedett súlyos sérüléseket. Másnap többüket már ki is engedték a kórházból.

  via Deadspin

 • Október 13-án a Budakeszi melletti Farkashegyi Repülőtéren rendezte a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) a II. Magyar Távdobó Országos Bajnokságot, ahol világcsúcs is dőlt – Jurkó Attila 194,20 m-es feeder dobásánál hiteles körülmények között még nem látott nagyobbat a világ, áll a MOHOSZ közleményében.

  A versenyen

  • a pontyfogó kategóriában Fiola György nyert 197,68 m-es átlageredménnyel,
  • feeder kategória a világcsúcsot is dobó Jurkó nyert 190,24-es átlaggal.

  A verseny legnagyobb dobása Fioláé volt 208,22 méterrel, mégsem ezt jelentette a csúcsot.

  A kiemelkedő dobási távolságokhoz egyébként jó fizikai kondíció kondíció, erő és technika, de emellett csúcsminőségű bot, orsó és (a kiírás szerint 0,25-, illetve 0,18 mm-nél vastagabb) zsinór is szükséges, az elért eredmények viszont még a gyakorlott horgászokat is meglepték. Magán a bajnokságon a három értékelhető dobásból a laser távmérő technológia segítségével bemért legjobb két eredményes dobás átlaga határozta meg a hivatalos eredményt.

 • Méghozzá Veszprémben, a Várhegyen. Olvasónk, a drónfotóit lapunkkal rendszeresen megosztó Fényes Lóránd ezúttal a ködös őszi napfelkeltében idézte meg Tolkien ikonikus épületét. Szauron helyében én még kicsit irigy is lennék, hogy nem ilyen volt a tornyom.

  Veszprém-Várhegy1
  Fotó: Fényes Lóránd
 • Bár királlyá választották, a fejére sosem került a korona Bethlen Gábor erdélyi fejedelemnek. A kezére viszont igen, épp 400 éve, amikor egy időre elfoglalta Pozsonyt, amikor a harmincéves háborút kihasználva szövetkezett a cseh protestánsokkal a Habsburgok ellen. A szent koronát akkor épp Pozsonyban őrizték – értelemszerűen a török hódoltság idején felszabdalt országban, a 16-17. században a korona elég sokat vándorolt, megjárta Kolozsvárt, a Felvidéket és a bécsi Hofburgot is – így amikor a frissen királlyá koronázott II. Ferdinánddal szemben Bethlen látványosan nyomult előre, megszerezte a koronát is, 1619 október 15-én. A harci helyzet miatt vissza kellett vonulnia, de a koronát érthető okokból magával vitte a protestáns fejedelem. A besztercebányai országgyűlés a következő évben királlyá választotta, de ez inkább csak arra szolgált, hogy a koronával együtt legyen miről lemondania a Habsburgokkal való alkudozásban. Megérte, német-római birodalmi hercegi címet kapott érte és két sziléziai hercegséget, meg hét tiszai vármegyét. A koronát 1622-ben adta vissza a Habsburgoknak.

  Sacra Regni hungariae Corona
  Fotó: Wikipedia