Benedek
-2 °C
14 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A Seychelle-szigetekhez tartozó Aldabra szigete nagyon fontos fészkelőhely a teknősök számára. Van köztük olyan faj, ami már csak ezen a szigeten él, de az aldabrai óriásteknősöknek a vízpartra sodródott flip-flop szőnyegen kell keresztül küzdeniük magukat, mire kiérnek a szárazföldre. Craig Francourt és társai már kiszedtek egy kisebb dombnyit, de azt mondják, akár 50-60 ezer(!) darabot is vállalnak.

 • Kimenekítenek több mint 40 vadállatot a Gázai övezet rafahi állatkertjéből, ahol azok szörnyű körülmények között tengődnek - közölte a Négy Mancs nemzetközi állatvédő szervezetre hivatkozva az MTI. Hetekig tartó szívós tárgyalások eredményeként sikerült rábírni a Gázai övezet legrégibb állatkertjének tulajdonosát, hogy adja át az állatokat.

  A tulajdonos belátta, hogy pénz hiányában nem tudja megfelelő körülmények között etetni és gondozni az állatokat, így átad a Négy Mancsnak négy oroszlánt, több majmot és tarajos sült, egy hiénát, farkasokat, kutyákat és macskákat, akiket 300 kilométerrel messzebb Jordániába, egy ottani állatmenedékhelyre szállítanak.

  A rafahi állatkertben januárban kihűlésben elpusztult négy újszülött oroszlán, néhány hónappal később pedig az borzolta fel az állatvédők kedélyeit, hogy egy felnőtt nőstény oroszlánnak metszőollóval levágták a karmait, hogy a látogatók játszadozni tudjanak a ragadozóval.

  A rafahi állatkert 1999-ben nyílt, az izraeli blokád alatt álló palesztin területre a Gázát Egyiptommal összekötő, mára lerombolt titkos alagutakon érkeztek a vadállatok. Az állatkert lakói közül már sok elpusztult a bombázások alatt.

 • Március 21. Johann Sebastian Bach születésnapja a Google pedig egy igazán forradalmi módon emlékezik meg a zeneszerzőről. A doodle segítségével mindenki komponálhat zenét, arról pedig, hogy a végeredmény Bach-ra jellemző legyen a Google, illetve az általuk fejlesztett mesterséges intelligencia gondoskodik.

  Az AI-val 306 Bach művet elemeztek, hogy képes legyen felismerni a hangjegyek mintézatait, majd harmóniákat alkotni belőle. Az egész nagyon jól néz ki, és egyszerűen működik a végeredményt pedig könnyű megosztani a közösségi média felületein, de aki akarja az le is mentheti a műveit. 

  Ha valakit jobban érdekelnek a részletek, illetve tud angolul, akkor itt egy videó arról, hogy pontosan hogyan készült a doodle.

 • Március 20-án, szerdán mutatták be Franciaországban a Napszálltát. Nemes-Jeles László (aki a plakátokon csak László Nemesként szerepel) filmje pedig elég rendes reklámot kapott, a francia főváros rengeteg pontján lehet találkozni a film plakátjaival: a fenti, össze-vissza tükröződő fotón a mindenféle tüntetéseknek gyakran otthont adó Republique téren áll a plakát, a lenti, jóval tágabb fotón pedig a Pompidou központ mellett.

  Meg emellett rengeteg központi helyen Párizs belvárosában.

  De hogy miért is érdekes ez az egész? Egyrészt azért, mert még a nagy magyar közönségfilmekbe (pl. Pappa Pia vagy Kölcsönlakás) sem lehetett a bemutatójuk idején ennyiszer belefutni Magyarországon, és ugyan a Napszállta egy félig francia koprodukcióban készült film, attól még itt egy nagyrészt magyarul játszódó, a magyar történelem egy szeletét bemutató szerzői filmről van szó, ami annyi plakátot kapott, mint nálunk a Marvel kapitány.

  Sőt, itthon a kicsivel bevállalósabb filmek nemhogy ennyi reklámot nem kapnak, hanem néha egészen csúful elbánnak velük, legyen szó a Veszettek plakátjáról, vagy az egészen nagyszerű Kojot egészen mostoha sorsáról.

  De a lényeg, hogy annak mindenképp örülni kell, ha Párizsban egy magyar színésznő arcával plakátolták tele a várost, azt meg, hogy mi mit gondoltunk a filmről, itt lehet elolvasni.