József, Bánk
2 °C
12 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Az Európai Év Fája nemzetközi versenyben mindenkit maga mögé utasított egy csavarodott törzsű pécsi mandulafa, írja a Bama.hu.

  A pécsi mandulafa először magyar társait győzte le, a Római-parti fák mellett a szebényi óriási tölgyfát is durván beelőzte, 4779-en szavaztak rá. Ezután került be a nemzetközi versenybe, ahol rögtön az élre tört, hamar kiderült, hogy egy igazi vetélytársa akadt csak, egy oroszországi abramtsevói tölgy. Végül, kedden Brüsszelben bejelentették, hogy

  a pécsi mandulafa 45 132 szavazattal nyert.

  A fát egyébként a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) Természettudományi Osztályának Jurassic családi túraklubja fogadta örökbe, ők nagyon hálásak azért a társadalmi összefogásért, ami a pécsi mandulafát a kontinens legelismertebb fás szárú növényévé tette.

  Szerdán délután 4 órakor a fa tövében tartott piknikkel ünneplik Pécsen, a havi-hegyen a győzelmet.

 • Once-Upon-A-Time-In-Hollywood-Poster-Header-2 636 358 81 s c1

  Minden jel arra mutat, hogy ez lesz a Once Upon A Time In Hollywood, illetve bocsánat, a Once Upon A Time In... Hollywood hivatalos plakátja, ami azért fura, mert bármelyik fotót néztem a forgatásról, akár lesifotók voltak, akár hivatalosak, sokkal menőbbek voltak ennél a poszternél, ami leginkább úgy néz ki, mintha egy rajongói változat lenne.

  Az 1969 Hollywoodjában játszódó filmet július 26-án fogják bemutatni az Egyesült Államokban.

 • Ha nem utazom el a hosszú hétvégére, talán sikerül pont március 15-én kiposztolni Kossuthfalva történetét, amit meglepő módon egy ingatlaniroda küldött el nekem. Ők ugyanis büszkék arra, hogy XX. kerület legöregebb házában működnek a Nagysándor és a Vécsey utca sarkán. Az épület úgy kétszáz éves lehet, és egy időben

  Vendéglő a 48as magyarhoz

  néven vittek itt kocsmát. 1871-ben itt fogalmazták meg azt a levelet, amelyben engedélyt kértek, hogy az akkor még Pesttől messze eső települést Kossuthfalvára keresztelhessék. Már csak azért is, mert Kossuth Lajos állítólag itt tartotta a ceglédi toborzóbeszéd próbáját. Erre egyébként külön engedélyt kértek az akkor még élő egykori kormányzótól is.

  A városrészt most is így hívják, és az utcanevek is csupa 48-as hőst idéznek. Az időközben Kakukkra átnevezett, majd végleg bezárt vendéglő helyén viszont már ingatlanosok működnek. Tavaly vették át és újították fel a saroképületet. Írtak is, de persze jól elkavartam a levelet, ami csak most került elém. A nagy felújításban egy emléktáblát is rittyentettek a házra, amelyből minden kiderül:

 • Óriási hír, hogy március 22-én először egy magyar zenekar is játszani fog a seattle-i KEXP rádió legendás stúdiójában, ahol megfordult már minden magára valamit is adó zenekar az Arctic Monkeystól a Foalson át egészen Macklemore-ig. Azonban biztosan nem a Qualitons tagjai az első magyarok, akik belülről látják a stúdiót, ugyanis kollégánk, Nagy Attila Károly (NAK) 2017-ben nem csak ott volt a helyszínen, de pár fotót is készített róla.

  NAK 2017 nyarán a Microsoft Imagine Cup eseményének részeként nézhette meg a KEXP rádió főhadiszállását, köztük azokat a stúdiókat, ahol a zenekarok koncertjeit szokták felvenni, majd azt kitenni a Youtube-ra.