Valter
15 °C
25 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A hieroglifákat úgy kell elképzelni, mint korai emojikat - kezdi a Google Arts and Culture Fabricius nevű eszköze, ami sokkal szórakoztatóbb, mint ahogyan elsőre hangzik. 

  A lényege, hogy például olyan egyszerű kifejezéseket, mint hogy "Köszönöm" vagy "Hello" el lehet küldeni az ismerősöknek hieroglifákkal, ami azért mégsem olyan egyszerű, mint egy emoji. A "jó szerencsét" kifejezésben például van két különböző madár és két emberalak is, és a sima hello sem sokkal egyszerűbben megfejethető. 

  Ez itt a sok sikert megfelelője.
  Ez itt a sok sikert megfelelője.
  Fotó: Google Fabricius

  De teljes angol nyelvű leveleket is lehet írni hieroglifákkal, amik persze nem teljesen megalapozottak tudományosan, és érdemes a lehetséges szavak közül válogatni, mert akármennyire is szerettem volna, de a lerobbant az autóm megfelelőjét nem dobta ki az alkalmazás. 

  Itt lehet kipróbálni az egészet, és üzengetés mellett tanulni is lehet, például arról, mit tud hozzátenni a mesterséges intelligencia a hieroglifák megfejtéséhez. 

  Egyébként az egész apropója, hogy július 15-én ünnepelik a Rosette-i kő megtalálásának évfordulóját, amelynek segítségével először sikerült megfejteni az egyiptomi hieroglifák rejtélyét.