Friderika
3 °C
18 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Gerald és Lee Durrell
  Gerald és Lee Durrell
  Fotó: Durrell Wildlife Conservation Trust

  Lee Durrell a rendkívül népszerű író, természetfilmes és állatvédelmi ikon Gerald Durrell özvegye. A Durrell Vadvédelmi Alapítvány tiszteletbeli elnökeként személyese is közreműködött az elmúlt évtizedekben számos, a kihalás szélére sodródott állatfaj megmentésében.

  Az alapítvány szakemberei a vadon befogott példányokat fogságban szaporítják - sokukat a Gerald Durrell által a Franciaország partjainál fekvő Jerseyn alapított állatkertben -, majd a sokasodott nemzedékek tagjait visszatelepítik a természetbe.

  Számos könyvet írtak közösen férjével, illetve több televíziós sorozatot is forgattak együtt. Ezek közül talán legemlékezetesebb, afféle generációs élmény volt a nyolcvanas évek végén az Amatőr természetbúvár, illetve a Durrell a Szovjetunióban.

  A kutató a Jane Goodall Intézet meghívására érkezik hazánkba, és vasárnap délután fog előadást tartani a Villányi Úti Konferencia Központban. További információt itt találnak.

     

 • Amerikai Egyesült Államokba is megérkezik a drónos házhoz szállítás a jövő hónapban. A Google anyavállalata az Alphabet a Walgreens céggel együttműködésben ugyanis élelmiszert, italt és egészségügyi termékeket fognak házhoz szállítani pár perc alatt  a virginiai Christiansburgben. 

  Az Alphabet Wing ügyvezetője, James Ryan Burgess elmondta az újságíróknak, hogy a tesztüzem elősegíti, hogy fejlesszék a szolgáltatásukat és a kapcsolatot a közösséggel. Arról nem adott tájékoztatást, hogy mennyi csomagot terveznek kiszállítani naponta, illetve hányan vehetik igénybe a szolgáltatást 22 505 helyi lakos közül. 

  2019-09-20 09 41 50-wing-9-19-partner-announcement-fedex-hero-im
  Fotó: Wing

  A települést azért választották, mert közel van a Virginia Tech Mid-Atlantic Aviation Partnershiphez (MAAP), ami az FAA által kijelölt pilóta nélküli repülőgéprendszerek teszthelye. 

  Eddigi teszteket az Egyesült Államokon kívül végezték, mivel az országban nincs még kidolgozva a drónszállításra vonatkozó szabályok. Ausztráliában már működik a szolgáltatás. 

  Zipline nevű, Szilícium-völgyben található startupcég állítása szerint 20 000 orvosi csomagot szállítottak ki drónnal Ruandában és Ghánában.

  Burgess elmondása szerint a 4,5 kilós drón, akár 1,3 kilogrammos csomagot is szállíthat, illetve csendesebb mint egy autó vagy egy kamion. Az elmúlt évben fejlesztéseket végeztek, hogy csökkentsék a drónok hangját, ami zavarhatja a lakosokat. 

  A privát szféra és adatvédelem miatt aggódókat azzal nyugtatta meg, hogy a drón csak lefelé néző kamerával rendelkezik a navigáció miatt, és alacsony a felbontása, ami miatt nem felismerhetőek rajta az emberek. 

  via CNN

 • kayakers-rnli-rescue.png
  Fotó: Jen Brown / Padstow Coastguard

  Öt kajakost ejtett csapdába az emelkedő dagály az egyesült királyságbeli Cornwall Butterhole partszakaszán. A kajakosok egy meredek sziklafalak által körülzárt öbölben kerestek menedéket a viharos tenger elől, de az emelkedő vízszint azzal fenyegetett, hogy elönti az öblöt.

  Az arra járó repülőknek szóló segélykiáltásként a csapdába esett kajakosok egyike az

  ITT RAGADTUNK

  szavakat írta a homokba. A segélyhívásra kivonuló helyi önkéntes vízi mentők egy mentőcsónakba segítették a kajakosokat, és a közeli halászfaluba szállították őket. Egyiküknek sem volt szüksége orvosi ellátásra.

  A mentésben részt vevő önkéntes mentőegyesület (Royal National Lifeboat Institution, RNLI) az utóbbi napokban rekord magas adományokat kapott a lakosságtól, miután konzervatív politikusok kritizálták őket azért, mert miközben pénzügyi nehézségekre panaszkodnak, nem hagytak fel külföldi projektjeikkel.

  A RNLI közleményében kifejtette, hogy tavaly majdnem 200 mentőhajót kellett indítaniuk a bajba került kajakosok és kenusok kimentésére. Mindenkit arra kérnek, hogy kajakozáshoz vigyen magával mobiltelefont, amelyet vízhatlan tokban a testére erősít, hogy segítséget tudjon hívni, ha úgy adódik.

  Ez a módszer adott esetben hatékonyabb lehet, mint a homokba írt segélyhívás. 

 • Idén júniusban még csupán 97 évesen ugrott a normadiai partraszállás 75. évfordulójának emlékére. 

  Most viszont egy évvel öregebben, azaz 98 évesen is ejtőernyőzött egyet Tom Rice, a veterán katona. Az érkezése után csak annyit mondott:

  tökéletes, 100 éves koromig fogom csinálni.

  Rice az amerikai hadsereg 101. repülő hadosztályának tagja volt a D-napon, 1944-ben.

  via USA Today