Konrád, Tivadar
4 °C
22 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Az elmúlt hetekben, amikor a Mi vidékünk sorozatunk Vas megyei cikkeihez gyűjtöttünk témákat és anyagokat, készítettünk fotókat és interjúkat, a megyében járva mindenfelé azt láttuk, hogy az út menti feszületek, keresztek, Jézust ábrázoló kisebb szobrok lila lepellel vannak letakarva.

  Elég sokat autózom szerte az országban, de ilyet még sehol nem láttam, bár sejtettem, hogy a közelgő húsvéti ünnepekhez van köze. Némi utánakérdezéssel és -olvasással megbizonyosodtam arról, hogy valóban – bár meglepő, mert a nagypéntek előtti időszakban is jártam már többfelé az országban (tavaly konkrétan a húsvét előtti egy héten három megyét is útba ejtettem, igaz, mindhármat az ország északkeleti részén). Először azt hittem, hogy valami lokális vagy regionális hagyomány ez, bár még hívő ateistaként is meglepett volna, hogy ilyenek lennének a katolikus egyházban.

  Nos, valóban nem helyi szokás ez, hanem a katolikus egyház egy régi, és ezek szerint sokfelé már kihalóban lévő szokása. A nagymarosi plébánia liturgiamagyarázatában találtam meg a magyarázatot: eszerint az egyház régi szokása, hogy nagyböjt ötödik vasárnapjától (régi magyar nevén a feketevasárnaptól) nagypéntekig eltakarja a kereszteken Krisztust.

  A plébánia oldalán erre többféle lehetséges magyarázatot is felsorolnak, kezdve onnan, hogy a feketevasárnap eleve azért volt fekete, mert a középkorban ekkor minden  képet, szobrot és feszületet fekete lepellel takartak le (később ez a fekete változott a püspöki lilára), odáig, hogy „a letakart kereszt jelzi, hogy alatta valami első látásra nem érthető, magán túlmutató jel, szentség van”. Ami biztos: Vasban tényleg sokfelé láttunk is a fentihez hasonló képet, ám az országban másfelé sehol – pedig például a fotó készítésének másnapján Veszprém és Fejér megyét is érintve, korántsem csak autópályán vagy főutakon jöttünk vissza Budapestre.

 • Olvasónk és visszatérő levelezőnk, aki emellett száguldó fotóriporterünk is, szóval Balázs ezúttal metrózott. És az Újpest Városkapu állomásnál igazán súlyos lételméleti dilemmát fotózott nekünk.

  IMG 20190417 093014
  Fotó: Olvasónk, Balázs

  Mióta megkaptam a fotót, ezen rágódom. Hogy valóban nem üzemel-e az a kijelző, amire azt ki lehet írni, hogy nem üzemel. Mármint nem celluxszal kifüggesztett lapon, hanem mint itt, a képen látható: maga a kijelző írja azt, hogy nem működik a kijelző. Lehet-e azt mondani, őszintén (és nem szimbolikusan), hogy halott vagyok? Vagy, kevésbé szélsőséges példával, kimondható-e, hogy néma vagyok? Ugye, hogy nem?

  Akkor itt mi történik? Egy kijelző hazudozásával elkezdődött a gépek lázadása? Rettegek!

 • cnn

  A CNN tudósítója, Abby Phillip kiesett a szerepéből, amikor az amerikai hírtévén épp a Mueller-jelentést tárgyalták, és elkezdett élő adásban meglepődni attól, hogy egy gyík mászik rajta.

  Philip később azt írta Twitteren, hogy nem para, csak a legnagyobb rémálma történt meg éppen élő, egyenes adásban.

  (The Wrap)

 • Múlt hét pénteken futott be a Csillagok háborúja-sorozat legújabb, az eredeti sztorit a tervek szerint befejező részéhez az első előzetes, amiből többek közt kiderült, hogy

  • az új epizód címe a rettenetesen béna The Rise of Skywalker lesz,
  • meg hogy visszatér benne az eredeti trilógia főgonosza, Palpatine császár, vagyis Darth Sidious.

  Egy csomó más dolog is kiderült belőle, ezeket most csak azért emeltem ki, mert a jelek szerint egy Gabriel Garcia nevű arc Twitteren már 2012-ben megjósolta a címet és Palpatine visszatérését is, egyedül azt nem találta el, hogy hanyadik részt fogják így hívni (ő a hetediket írta, de valójában ugye a kilencedik lesz).

  A dologhoz hozzá tartozik, hogy a Disney pont akkor vette meg a Lucasfilmet, amikor Garcia kiírta a tweetet és mindenki azon pörgött, hogy ezek után mi lesz majd a címe a hetedik résznek. Az egyébként végül The Force Awakens, magyarul Az ébredő Erő lett, de ez a jóslat ezt leszámítva tényleg hátborzongatóan pontos.

  skywalker.PNG
  Fotó: Twitter

  Tudomásom szerint amúgy Twitteren sem visszadátumozni nem lehet posztokat, sem módosítani a korábban kiírt dolgokat, úgyhogy nem úgy tűnik, mintha valami turpisság lenne a dologban, de ha önök máshogy tudják, akkor feltétlenül írjanak levelet a flachnerb@index.inda.hu e-mailcímre, hogy lerántassuk a leplet a csalásról!

  (via)