Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Nemrég mi is megírtuk, hogy készen áll az újraindulásra a magyar Szabad Európa Rádió, jövő májusban pedig már jöhetnek is a próbaadások is. Ha valaki nem tud ennyit várni, annak most van egy jó hírünk: az Első Pesti Egyetemi Rádió “SZER56” hangemlékezeti projektje keretében szombat óta szól már a Szabad Európa Rádió – csak éppen 1956-ból.

  A felvételeket az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Történeti Interjúk Tára digitalizálta, műsoronként állította helyre, és tette közkinccsé a www.magyaroktober.hu honlapon, majd az Első Pesti Egyetemi Rádió (EPER) restaurálta és állította vissza az eredeti adásmenetet. 

  A magyar adás egyébként azért maradt fenn, mert a német kormány a forradalom után vizsgálatot indított a Szabad Európa forradalomban betöltött szerepéről, amihez bekérették a folyamatosan rögzített adásfelvételeket. Ezek aztán évtizedekig egy pincében maradtak, a '90-es években viszont felfedezték a 60 szalagból álló anyagot, átjátszották kazettára, majd digitalizálták.

  f0b3871d43.png
  Fotó: YouTube / Első Pesti Egyetemi Rádió

  Az ismétlés kiterjed a forradalom előtti négy napra is, ami elsősorban azért érdekes, mert ez az egyetlen fennmaradt felvétel, ami az 1950-es évek hétköznapi műsorait is megőrizte. Az október 19-21-i műsorokat a nagyközönség most először hallhatja, a politikai adásokon túl hangjáték, zenei összeállítás és vetélkedő is szerepel köztük.

   (via)

 • A veszprémi kézilabdaklub úgy döntött, hogy leváltja korábbi kabaláját, de mintha egy kicsit félrement volna ez a próbálkozás, legalábbis a drukkerek nem igazán értik, mit akar kifejezni a vörös hajú kalapácsos ember. A klub Facebook-oldalán egy kis film is van az új kabaláról.

  vp kabala

  Még nem tudni, mi lesz a neve, de az eddigi hozzászólások alapján úgy tűnik, nem ülnek tűkön a drukkerek, hogy rendeljenek belőle.

 • Sok kérdés felmerülhet a világ leggusztustalanabb telefontokját nézve, de a legadekváltabb valószínűleg az, hogy 

  De most ez mégis miért kellett?!

  Marc Teyssier és társai szörnyszülött alkotása ez az emberi bőrre megszólalásig hasonlító tok, amit értünk mi, hogy technológia szempontjából nagyon jó, és valahol tényleg lenyűgöző, hogy mennyire életszerű, és hogy milyen pontosan reagál a különböző érintésekre, de még mindig az itt a kérdés, hogy 

  most ezt mégis miért kellett?! 

  Lehet csipkedni, simogatni, csikizni is, és erre néhány alkalmazás érdemben reagálni is tud, és az érintésekből azt is meg tudja mondani, hogy éppen haragot érez a telefon tulajdonosa, vagy kedves, és ha ez még nem lett volna elég ijesztő, akkor jár hozzá egy virtuális avatar, aki például nevet ha csikizi az ember az undorító tokot. 

   Persze a cél az lenne egy normális világban, hogy ijesztő telefontokot inkább gyógyászati célra használják, de mind tudjuk, hogy nem az egészségügy, hanem a pornóipar lesz az első, aki ráveti magát. 

  Via Gizmodo

 • Kevés hipnotizálóbb dolog van annál, mint amikor irányított robbantással tesznek földdel egyenlővé dolgokat: tényleg minden természeti törvényt meghazudtol az a látvány, mikor egy hatalmas gyárkémény úgy roskad össze, mintha egy nagy tömb vaj lenne, amin épp áthúztak egy forró kést.

  Na, valami ilyesmit akartak kivitelezni New Orleansben is a hétvégén, ahol még október 12-én omlott össze részlegesen az építés alatt álló Hard Rock Hotel, de ránézésre annyira nem sikerült jól a dolog.

  A robbantás utáni pár pillanat még szép eredményekkel kecsegtet, a daruk szinkronban kezdenek összeroskadni, később viszont az egyik jól rádől az utcára, a másik meg igazából össze se omlik rendesen. A hivatalos tájékoztatás szerint mondjuk utóbbi helyzete stabil, és darabokban le lehet majd hozni az épületről, előbbi pedig nem okozott különösebb károkat, úgyhogy lehet, hogy csak laikusként tűnik rossznak a helyzet.

  giphy.gif
  Fotó: News 19 WLTX

  Mindenesetre a hotellel kapcsolatban nem ez a legégetőbb probléma: az épület összeomlása miatt három munkás halt meg, többen pedig megsérültek, a kivitelezők és a projekt vezetői ellen pedig már most többen indítottak pert.

  (via)