Angelika
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Mi az: hat alapszíne van, 43 trillió változata, de 20 tekerésből ki lehet rakni? Ha a magyar gazdaságpolitikára tippelt, akkor gratulálunk! A fent említett látnoki párhuzamot maga Matolcsy György az MNB elnöke fejtette ki a novekedes.hu-n megjelent írásában. 

  Miért is ne ismerhetnénk fel a rokonságot a Rubik-kocka és a magyar gazdaságpolitika között: elvégre mindkettő magyar, leleményes és sikeres.

  – teszi fel a kérdést a jegybankelnök. Matolcsy szerint a Rubik-kocka olyan, mint a magyar modell, sőt, mint mi magyarok: egyszerre játék és tanulás, egyszerű és bonyolult, egyéni és közösségi. 

  Ráadásul a magyar gazdaságpolitika is hat alapszínből tevődik össze! Ugyanis:

  • nyersen piaci (gondolom nem ez a vörös),
  • államkapitalista,
  • nemzeti,
  • globális,
  • döntésképes és pragmatikus (ez valójában kettő, lehet ezek árnyalatok, de akkor megbicsaklik a párhuzam),
  • hosszú távú fenntarthatóságban gondolkodik.

  Az egyes pontok külön is ki vannak fejtve, ezektől most a hely hiányban megkíméljük az olvasót, de ha szeretne olyan gondolatokkal töltekezni, mint hogy "[a magyar gazdaságpolitika] felismerte, hogy minden más területre érvényes, hogy nem vagy/vagy, hanem és/is a megoldás", akkor a teljes írást itt elolvashatja. 

  Végül az MNB elnöke levonja a tanulságot, ugyanis szerinte:

  időnként érdesnek, hegyesnek és önfejűnek látszunk, de a jövő reméljük a költőt igazolja: "A düh tigrisei bölcsebbek a betanított paripáknál". William Blake.

  RAWR!

 • Idén az európai vidra lett az év emlőse, írja az MTI. A Vadonleső Program hetedik éve választja meg azt a védett vagy fokozottan védett, többnyire közösségű jelentőségű őshonos emlősfajt, amelyre szeretné egész évben ráirányítani mind a szakmai közösség, mind pedig a társadalom széles rétegének figyelmét.

  Néhány kiragadott tény a vidráról:

  • néha csak úgy diliből is halászik, amikor nem éhes,
  • telente szívesen szánkózik,
  • Magyarországon fokozottan védett, eszmei értéke kétszázötvenezer forint,
  • bár itthon még stabil a populáció, a vízpartok beépítése, a növényzet kiirtása nálunk is veszélyezteti ezt a kedves állatot. 
 • Különleges vendéggel jelentkezik kedden délután egytől az index élő interjúműsora, a múlt héten a fél országot felháborító Schobert Norberttel beszélgetünk majd, és szokás szerint mindent megkérdezünk.

  Ha szeretne neki kérdést küldeni, akkor tegye meg az Index Kibeszélő csoportjában, ahol szokás szerint várjuk a kérdéseket, amelyek közül a legérdekesebbeket a műsorban is feltesszük majd.

  Nincs Másik Lakhelyed_ Kibeszélő

  Nincs Másik Lakhelyed_ Kibeszélő has 17,502 members. Politika, közélet, gazdaság és média. Az ország dolgai 2018-2022 között. Ezeket mind ki lehet itt...

 • A kókuszkocka - ha jól van elkészítve - egy meglehetősen finom sütemény. Könnyű piskóta az alapja, amelyet krémes csokiöntetbe mártanak, majd kókuszreszelékbe hempergetnek. Igény szerint lehet kicsi, egyben bekapható, vagy akár szinte átharaphatatlanul nagy méretű is. De ki gondolná, hogy ez az önmagában ártatlan finomság végzetes dologgá is válhat?

  Most a BBC számolt be egy ehhez a süteményhez köthető tragikus eseményről. Ausztráliában egy vidám kókuszkockaevő versenyt rendeztek, amelyen egy hatvan éves nő is elindult. A hölgy azonban egymás után olyan elővigyázatlanul tömte magába a kókuszkockákat, hogy egyszer csak rohamot kapott, és rosszul lett. Kórházba is vitték, de nem sokkal később meghalt.

  Egyébként az egybegyűltek Ausztrália Napját ünnepelték, ilyenkor arrafelé nem ritkák az evőversenyek.

  Forrás: Twitter
  Forrás: Twitter