Eszter, Eliza
10 °C
21 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Nem került kutyaszorítóba Quentin Tarantino az új filmjével sem, ugyanis a Volt egyszer egy Hollywood megkapta a legjobb kutyaalakításért járó díjat a cannes-i filmfesztiválon. (Ezt a mondatot tényleg leírtam?)

  Tarantino a Kutya Pálmának nevezett díjat (egy vörös nyakörv) átvéve, méltatta Brandyt, akinek a filmben a Brad Pitt által megszemélyesített karakter volt a gazdája. "Szeretném ezt a díjat csodálatos színésznőmnek, Brandynek ajánlani" – idézte az MTI a rendezőt.

  A filmben egyébként az emberi szereplőket is nagyon dicsérik, már most a jövő évi Oscar-gála nagy esélyeseként beszélnek róla.

 • Olvasónk, Anna néni egy egészen különös jelenségre lett figyelmes a Szent János Kórház kertjében: az egyik szobrot szabályosan körbebetonozták, ezzel eltüntetve az ott olvasható feliratot.

  Aki valami sanda politikai szándékot gyanít, megnyugodhat, Kossuth Zsuzsanna személye egyáltalán nem megosztó. Kossuth Lajos húga volt ugyanis, aki meghirdette és megszervezte az ápolók munkáját a 48-as szabadságharc idején. Világos után hadbíróság elé állították, de végül felmentették, mert több császári tiszt tanúskodott mellette, hogy a hadifoglyok ápolásáról is ugyanúgy gondoskodott. A későbbi zaklatások elől mégis kénytelen volt Amerikába menekülni, ott is érte a halál, egészen fiatalon.

  Az országban számos szobra van, 2003-ban állították fel Szemők Zsuzsáét itt, a kórházkertben. Szép kis terecskét alakítottak ki körülötte, a burkolatban formálták ki a mutatós feliratot: 

  SÁTORALJAÚJHELY 1822 NEW YORK 1854 KOSSUTH ZSUZSANNA ORSZÁGOS FŐÁPOLÓNŐ EMLÉKÉRE

  Aztán egyik napról a másikra lebetonozták az egészet, szóval most azt se tudni, kit ábrázol a mű. Az ok alighanem az, hogy tévesen szerepel rajta a születési dátum (1817 a helyes). Persze ez több kérdést is felvet.

  Kossuth Zsuzsanna mellszobra még a felirattal
  Kossuth Zsuzsanna mellszobra még a felirattal
  Fotó: Neszták Béla / Köztérkép

  Becsúszott a hiba, hát becsúszott (amúgy Egerben is ez a hibás dátum szerepel a talapzaton). Szerintem az ilyen apróságok csak izgalmasabbá és nevezetesebbé tesznek egy szobrot. Persze nagy kérdés, hogy ha már nem tudták kicserélni igényesen, akkor miért nyúltak hozzá. Ha már hozzányúltak, miért kellett az egészet lebetonozni nevestül. Ha már lebetonozták, miért nem betonozták le tisztességesen, mert már most pattogzik le a burok, és előbukkan alóla a régi díszkő.

  Kikukucskál a felirat a beton alól
  Kikukucskál a felirat a beton alól
  Fotó: Olvasónk, Anna néni / Urbanista
 • Jose Simmst többek között gyerek veszélyzetésével is vádolják, és összesen hét elfogatóparancs van érvényben ellene. A rendőrség keresi ugyan, de egyelőre annyit tudni, hogy valószínűleg New Yorkban bújkál. 

  A bújkálásnak általában az az egyik legfontosabb szabálya, hogy nem igazán hívja fel magára az ember a figyelmet. Simms viszont gondolt egyet és megkereste a connecticuti Torrington rendőrséget, és tett egy ajánlatot: 

  ha összegyűjtenek 15 ezer lájkot arra a posztra, amiben a képe is szerepel, akkor feladja magát. 

  Ezzel a lehetőséggel élt is a rendőrség, és most hajtóvadászat helyett lákvadászatba kezdtek. Ha valaki nehezményezné, hogy ez nem rendőri munka, akkor annak eláruljuk, hogy a CBS News szerint óriási túsztárgyalási stratégiákat bevetve 20 ezer lájkról alkudták le a felhívást 15 ezerre. 

  Annyi hiba azért csúszott a rendszerbe, hogy már 26 ezer lájknál jár a poszt, de még mindig nem ért oda Simms a rendőrségre, de megígérték, hogy mindenkinek szólnak, ha esetleg egyszer mégiscsak megjelenne a lájkvadász bűnöző.  

 • Méghozzá a tőle megszokott kritikus hozzáállással: kipakolt egy csomó festményt, ami összerakva egy óceánjárót adott ki.

  A festmények Velence megszaladt turizmusára utalnak, hogy most már az óceánjáró hajók is megjelentek a kikötőkben.