Bernát, Felícia
13 °C
23 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Május 24-én ismét lesz a Régészet Napja és Éjszakája, mely egyértelműen a legjobb logójú országos rendezvény az ostorát suhogtató, tarsolyos, bajszos Indiana Jonesszal. Persze elsősorban nem ezért szimpatikus, hanem mert remek programokat kínál.

  Ott van máris a címben emlegetett állatcsont-simogató az ELTE Régészeti Intézetében, amely elsőre bizarrabbnak tűnik a keszthelyi kitömöttállat-simogatónál is, de azért ez persze egész más lesz. Tulajdonképpen képbe kerülhetnek a paleodiéta-hívő apukák és anyuukák, ha elhozzák ide a gyereküket, hiszen olyan témák kerülnek terítékre (haha), hogy milyen állatokat ettek az őskorban, mekkora volt az őstulok, vagy hogy szabad-e hátrafelé simogatni a macska csigolyáit.

  A Nemzeti Múzeumban tovább mennek, ott Építsünk állatokat! lesz a csontos program része, ami egy elég menő organikus legót sejtet.

  Persze nem csak állatcsontokkal, nem csak Budapesten, és főleg nem csak gyerekprogramokat találunk majd pénteken az ország húsz városában. Az egri Dobó István Vármúzeumban például rejtélyes haláleseteket próbálnak megfejteni. Megtudjuk, hogyan került két koponya egyetlen sírba, egy csecsemő váza egy fazékba, és egy egyész család a kemencébe? 

  A miskolci Herman Ottó Múzeumban pedig kifejezetten 16 éven felülieknek rendeznek régészeti peep-showt erotikus témákról. Sőt, még bort is lehet venni hozzá.

 • Psalm

  azaz

  Zsoltár.

  Ezt maga az anyuka jelentette be Twitteren:

  A kis Zsoltár egy hete született, pótanya segítségével.

 • Néhány országban a kóbor cicák vagy kutyák kuncsorognak ételért, Oroszországban a medvéktől kell félteni az ebédünket. Egy ilyen kamcsatkai esetről számolt be a Siberian Times

  Egy videón látszik, ahogy egy barnamedve meglép a vadászok "uzsonnás dobozával". A medve felugrott a teherautó hátuljára, megragadta a hatalmas ládát és már iszkolt is vissza az erdőbe. A felvételen hallatszik, hogy az egyik vadász rákiált Pasa nevű barátjára, hogy lőjön, mert minden ételük a dobozban van. Pasa a levegőbe lőtt, ám ez sem állította meg az erdőbe szaladó barnamedvét. 

  Az útonállót a vadőrök kapcsolták le, és messzebb szállították az autópályától, nehogy tényleg embereket veszélyeztessen. A medvét hallal és káposztás pitével csalták csapdába, hogy aztán egy speciális tárolóba elköltöztethessék. 

  A kutatók szerint a vadállatok azért mernek ilyen közel menni az emberekhez, mert hozzászoknak, hogy etetik őket. 2018-ban két ember vesztette életét a régióban medvetámadás miatt.

  Screen Shot 2019-05-19 at 23.01.08.png
 • A kerékpárút jó dolog, mindig örülünk, ha az országban kerékpárút épül. Lentiben azonban mintha kissé túltolták volna a pénteki átadási ceremóniát:

  • egy országgyűlési képviselő
  • egy megyei közgyűlési elnök
  • egy polgármester
  • egy tűzoltó ezredes
  • és egy pap

  adott át egy 1 kilométeres (1084 méter hosszú) kerékpárutat, ami 70 millió forintba került. Az átadásról sok fotóval tudósított a zaol.hu.

  Még egyszer: 1 km kerékpárút, 70 millió forint, egy szalag, öt vidéki potentát.