Illés
17 °C
32 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Hétfőn lesz Mária Magdolna ünnepnapja, aki egyebek (erszény- és dobozkészítők, vincellérek vagy cserzővargák) mellett a fodrászok és a kozmetikusok védőszentje is. 

  Ennek apropóján egy budapesti fodrászat különösen kemény sajtóközleményben ment neki a szar, szemét, szar alak fiatal fodrászoknak. Ezeknél a trehány, lusta, síkhülye, önző disznóknál már ott tartunk, hogy a jó munkaerőnek már lehet, hogy magasabb bért kell adni.  Különben elmennek máshova vagy egyenesen saját üzletet nyitnak. Tiszta téboly! 

  Ha nem hiszik, hogy ilyen lehetséges, olvassák az iparági munkáltató közleményét: 

  Egyre kevesebb és egyre gyengébb képességű fodrász jelentkezik. De a jelentkezők hozzáállása is megváltozott. Korábban, ha jelentkezett egy jelölt, megkérték, hogy hozzon egy modellt, akin próbamunkát végez és megmutathatja mit tud. Ma ezt már nem lehet, mert elmegy máshová ahol látatlanban azonnal fel is veszik, akkora a szakemberhiány.

  Igen, ilyenek is előfordulnak már a munkaerőhiány mellett, hogy a kiválasztásnál jobban kell erőlködnie a munkáltatónak, mint korábban. De nézzük tovább, mi a baj a mai fiatalokkal:

  Közben az az ember érzése, hogy hígul a szakma. Egyre kevesebb az olyan jelentkező, akinek megfelelő a szakmai és emberi hozzáállása, kellően motivált, nyitott a tanulásra és fejlődésre. Sok jelentkezőből hiányzik a kellő elköteleződés, csak a pénz érdekeli vagy még az sem. ... 

  Ugyanakkor egyre kevesebb szakember szeretne egyáltalán elhelyezkedni, inkább önálló vállalkozással próbálkoznak, aminek a jelenlegi adózási rendszer is kedvez.

  Annyira gonoszak, hogy néha már a pénz se érdekli őket, a hajvágás se, csak azért jönnek, hogy pocsékul dolgozhassanak. De miért? 

  A mostani selejtes fodrászgenerációt ráadásul tutujgatni kell, egyszerűen elmennek máshova a kis tehetségtelen királykisasszonyok, ha állandóan leszúrják őket vagy nem jó munkahelyi légkör, nagyon azt sejtem. 

  Amellett, hogy sok fiatalnak nincs meg a megfelelő gyakorlati tudása, hiányzik a tanulás és fejlődés iránti motiváció illetve a szakmai alázat. Ha egy jelentkező jelenlegi tudása nem felel meg, nem fejlődni akar, hanem elmegy, mert úgyis el tud helyezkedni.

  Hogy mi a megoldás? Azt nem tudom, de a veszélyt nem lehet eléggé felülbecsülni: egyes már fodrászatok már elkezdtek bért emelni. Ha pedig a vállalkozás semennyi haszonról nem mond le, akkor bizony árakat is kell emelni. 

  Ha nem sikerül megoldást találni, az az árak drasztikus emelkedését vonhatja maga után az egész szektorban. A bérverseny már érezhetően elindult a legjobb szakemberekért.

  Kegyetlen ez a mai világ, Mária Magdolna segítsen ezeken az aljas, fiatal fodrászokon!