Fülöp, Evelin
8 °C
19 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Kásler Miklósra mostanában rájár a rúd. Az emberi erőforrások miniszter jó sok támadást kap, valljuk be, néha nem alaptalanul. Azt például biztos nem ártott volna kicsit cizelláltabban megfogalmaznia, hogy ő a járvány idején sohasem rendelte el a kórházi ágyak kiürítését, ez az orvosok feladata volt, és akkor ezzel a klasszikus felelősségáthárító kijelentéssel nem haragította volna magára az orvostársadalom nagy részét. Az onkológus professzor élvezi Orbán Viktor bizalamát, de talán ő is érzi, hogy a közvélemény nem áll teljes mellszélességgel mellette. Feltehetően ezért is indult a miniszteri percek című videósorozat - baráti pályán, baráti riporterrel, előre egyeztetett kérdésekkel.

  Miniszter úr a sorozat második epizódjában arról beszél, hogy őt egész életében köti az orvosok hippokratészi esküje, amelynek egyik mondata így hangzik: A beteg érdeke a legfőbb törvény. A miniszter ezután újra megismétli: az orvosok döntöttek, kit bocsátanak el a kórházakból, így az ő felelősségük minden ezzel kapcsolatos következmény. 

  Egy olvasónk rögtön megfújta a riadót, Kásler Miklós tévedett, ez a mondat ugyanis nem szerepel a hippokratészi esküben. A dolog azonban nem ilyen egyszerű, hogy szegény Kásler Miklóson újra elverjük a port.

  A beteg üdve a legfőbb törvény (salus aegroti suprema lex esto) kifejezés valóban nem szerepel az eredeti esküben, ezt a mondatot csak Hippokratésznek szokták tulajdonítani, de még az is lehet, hogy Cicerótól származik. Az eredeti hippokratészi esküben csak azt olvashatjuk, hogy "minden házba a beteg javára lépek be".

  Azóta azonban eltelt legalább 2500 év, és "hippokráteszi eskünek" nevezett fogadalom bizony ma annyi van, ahány orvosi egyetem és talán még annál is több. Mondjuk jó is, hogy a XXI. század orvosok nem az eredeti szöveget mormolják a diplomájuk átvételekor, mert fura is lenne, ha görög istenekre, Apollónra, Aszklépioszra, Hügieiára és Panakeiára kellene esküdniük, meg kellene fogadniuk azt, hogy tanáraikkal megosztják vagyonukat, és azt is ki kellene jelenteniük, hogy "sohasem fogok hólyagkövet operálni, hanem átengedem ezt azoknak, akiknek ez a mesterségük".   

  kasler
  Fotó: Emberi Erőforrások Minisztériuma / Facebook

  Ezen az oldalon láthatja, hogy a magyar orvosi egyetemeken milyen eltérő szövegű fogadalmakat tesznek az ifjú orvosok. Valljuk be, még ha nem is mondják ki a Kásler által idézett mondatot, az eskük szellemiségéhez hozzátartozik, hogy az orvos elsődlegesen a beteg üdvét szolgálja. A Magyar Orvosi Kamara által javasolt verzióban szerepel is valami hasonló: "Legfõbb törvénynek tekintem a betegek testi és lelki gyógyítását, a betegségek megelőzését."

  Szóval el kezekkel Kásler Miklóstól - legalábbis a hippokratészi eskü miatt. 

 • Dzsudzsák Balázstól azt szokhattuk meg, hogy általában, ha megy valahova, akkor azt valamilyen lapos, jó drága, úgynevezett luxussportkocsival vagy hasonlóval oldja meg, vagy ha nem azzal, akkor csak simán valami jó drága gépjárművel.

  Miután kiszabadult a karanténból, mármint miután lejárt a 14 nap karanténja, hiszen a kiszabadulást már megoldotta korábban.

  Kapcsolódó

  Orbán fotója buktatta le Dzsudzsákot, hogy nem töltött 14 napot házi karanténban

  A magyar futballválogatott Dubajból hazaérkező csapatkapitánya 12 nap után egy étteremben volt.

  Szóval, amikor már nyugodtan lófrálhatott az országban, ő is ellátogatott Szadára az átmeneti autós szafari parkba, ahol elkészült róla ez a lenti fotó. Megtalálják a hibát a képen?

  dzsudzsak.png
  Fotó: instagram

  Nem, megy? Akkor még egy mondat mielőtt jön a segítség. Mi is megnéztük ezt a szafarit, amikor sajtóbejárást tartottak, meglepően szórakoztató.

  Kapcsolódó

  És akkor hirtelen két teve dugta be a fejét az autómba

  Megnyílt az ország első és egyetlen autós szafariparkja. A Magyar Nemzeti Cirkusznak minden fellépése elmaradt a járvány miatt, de nem akartak ölbe tett kézzel ülni, és a száz állat etetése is drága. Ha cirkusz nincs is, az állatokat meg lehet látogatni.

  És akkor jöjjön a nagy segítség: autós szafari.

 • Képernyőfotó 2020-05-24 - 21.49.19.png

  Ludwig van Beethoven IX. szimfóniájának negyedik tételét eddig már számtalan módon feldolgozták, de tollaslabdával még aligha. Egészen eddig, ugyanis Ledő Sebestyén olvasónknak az az ötlete támadt a karantén alatt, hogy ha már tollaslabdázik és hegedül is, akkor valahogy kombinálhatná a sportot a zenével. Ennek az eredménye lett az alábbi videó lett, amely akár kommentár nélkül is megállná a helyét, de Sebestyén azt is elárulta, hogy mi motiválta az elkészítésében:

  A videót a karantén két hónapja alatt készítettem. Szerettem volna megmutatni, hogy csak rajtunk múlik, mit hozunk ki az adott körülményekből, és a kitartás, a pozitív gondolkodás meghozza az eredményét. Beethoven Örömódáját azért választottam, mert a kölcsönös egymásrautaltságot, az összetartozást fejezi ki a zene nyelvén.

 • Szombat reggel a Pest megyei Dabas közelében tűnt fel egy zöld gyurgyalag, amit még sohasem láttak Magyarországon, olvasható az MME Facebook-oldalán. A madarat Kókay Bencének sikerült kiszúrnia egy helyi gyurgyalag telep lakói között.

  100816296 10158007186026391 7672459578197409792 o
  Fotó: MME Facebook

  A zöld gyurgyalag Észak-Afrikában és Ázsiában honos, a faj ritka kóborló példánya most először tűnt fel hazánkban. A jelenség már csak azért is érdekes, mert a Wikipedia szócikke szerint a zöld gyurgyalag csak kis mértékben vonuló madár. A költést főleg területeinek délebbi részén végzi, míg a száraz évszakban északabbra vonul.