Lenke
17 °C
30 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Nem csak előnye van annak, ha az állam a maga képére formálja mások szavait a rövid pórázon tartott sajtóban. Ezzel Recep Tayyip Erdogan Kínában járva szembesült bár ettől a török sajtó ellen fellépő elnök valószínűleg nem azt szűrte le, hogy a kontroll rossz, hanem azt, hogy rossz, ha ez a kontroll másé.

  Akárhogy is, egyelőre hiába próbálja elérni a török diplomácia, hogy a július elején Pekingben járt Erdogan szavait hűen adja vissza a kínai sajtó.

  Eszerint ugyanis a török elnök azt mondta a Kínában élő rokon ujgurokról – akinek kínai állami üldöztetéséről, gyűjtőtáborokban való „átneveléséről”  egyre több  hír szivárog ki – hogy Ujgurföldön  „az emberek boldog életet élnek Kína fejlődésének köszönhetően.”

  Tekintve, hogy a muszlim ujgurok helyzete nem tűnik ennyire rózsásnak, kellemetlen, ha egy muzulmán állam vezetője ennyire telibedicséri Pekinget a kisebbségi jogok sajátos kezeléséért. (Igaz, ezzel nem lett volna egyedül, Szaúd-Arábia sem nagyon kritizálja ezért Kínát. de a közös kulturális gyökereket előszeretettel hangoztató magyar kormány sem tartja indokoltnak, hogy a külvilág vizsgálódjon.) 

  Törökország viszont korábban már megszólalt kritikusan az ügyben, februárban  az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy jelentések szerint a kínai hatóságok átnevelő táborokat működtetnek Hszincsiangban, hogy megfékezzék az ujgurok körében a szélsőséges nézetek terjedését – írta az MTI. Ráadásul Peking már az ujgurok türk eredetét is vitatja és állítja, iszlám hitük sem őshonos. (Ami, tekintettel arra, hogy ujgurok előbb voltak, mint az 1400 éves iszlám,  bár ez az arabokról,  pláne a perzsákról vagy a törökökről is elmondható.)

  De mit mondott valójában  a Hszi Csin-pinggel folytatott találkozón Erdogan?

  Hát, nem azt, hogy Ujgurföldön – pontosabban az Ujgur-Hszincsiang Autonüm Tartományban) az emberek boldog életet élnek. Hanem azt, hogy 

  Reméli, az emberek boldogan élnek, békében és jómódban.

  Erdogan szerencséjére azért van kínai nyelvű lap, amelyik megírja, mit is mondott a török elnök. Ott, ahol kevésbé irányított a sajtó: Hongkongban.

  Tanulság volna, de nincs.

 • 19 ezer jelölte be Facebookon, hogy részt vesz a Storm Loch Ness elnevezésű eseményen, ami elvileg arra szolgál, hogy most már aztán tényleg megtalálják a híres szörnyet.

  Sőt, további 40 ezren még érdeklődnek is, ez így együtt már akkora szám, hogy hiába tűnik viccnek az esemény, a The Royal National Lifeboat Institution (RNLI) figyelmeztetést tett közzé vele kapcsolatban. A vízimentők azt írják, a 230 méter mély tóban könnyen kihűl az ember (hipotermia léphet fel), így a Nessie után esetlegesen kutatók komoly veszélynek teszik ki magukat. 

  Az eseményt valószínűleg az inspirálta, hogy korábban valaki megcsinálta ugyanennek az amerikai változatát, a Storm Area 51-et, ami szó szerint az ufós összeesküvés-elméletek középpontjában álló 51-es körzet megszállását jelenti. A szintén viccnek látszó, de nagy érdeklődést kiváltó programra az amerikai hadsereg komolyan reagált, közölték, hogy készek megvédeni Amerikát és az állami vagyont.

  Az  RNLI vízimentői a  Storm Loch Ness-szel kapcsolatban azt írták, hogy bár ez a hadművelet az amerikai hadsereg ellenállása híján talán nem tűnhet olyan nehéznek, de azért így is van egy sor problematikus pontja. Kezdetnek mindjárt az, hogy a mentőhajújuk ugyan igen nagy kapacitású, de az esemény résztvevőinek több ezres számát azért messze alulmúlja. 

  (The Independent)

 • A Titanic egyik túlélőjének világító sétabotja 62 500 dollárért (18,1 millió forint) kelt el a Guernsey's aukciósház Rhode Island-i árverésén. Ella White egykori amerikai utas a botban lévő lámpa fényével adott vészjeleket a mentőcsónakból az 1912-ben történt hajószerencsétlenség után.

  Ella Whites sétabotja
  Ella Whites sétabotja
  Fotó: liveauctioneers.com

  A pénteken és szombaton a newporti nemzetközi hajórestaurátori iskolában tartott árverésen sokkal nagyobb összeget vártak a botért, akár 300-400 ezer dollárt is - mondta Arlan Ettinger, az aukciósház elnöke, aki a Titanic elsüllyedését túlélő dolgok közül ezt a botot tartotta az egyik legkülönlegesebbnek.

  (MTI)

 • Aeron McQuillin (18), Bailey Campbell (17), és Billy Tarbett (15) csak kiugrottak egy esti fánkozásra a kanadai Fonthillben, amikor észrevettek egy nőt, akinek a kocsija baljósan füstölt (és nem a kipufogón át). Rövid vizsgálat után megállapították, hogy a hiba oka a hűtővíz szivárgása, és hogy az autót nem lenne jó ötlet tovább vezetni így.

  A sofőrnek viszont épp nem fért bele anyagilag, hogy autómentőt hívjon, a három srác ezért elhatározta, hogy hazatolja a kocsit. Az akció biztonságosságát egy másik, szintén segíteni megálló sofőr garantálta, aki kísérte a menetet és hátulról világított a saját fényszóróival.

  A nő otthona 8 kilométerrel arrébb volt, és közben akadtak emelkedők is, illetve egyszer lemerült az akkumulátor és meg kellett állni tölteni, de a fiúk nem adták fel: összesen 2,5 órán át tolták a vadidegen nő kocsiját. 

  A szokatlan jófejség természetesen zajos sikert aratott a közösségi médián, a srácok azt nyilatkozták, teljesen idegen emberek sokasága írt rájuk hogy gratuláljon a jócselekedethez. 

  66513276 10162340262270085 5852706880052264960 n
  Fotó: Dan Morrison / Facebook

  (CNN)