János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Már egy ideje dübörög a Csernobil-láz, hála az HBO sorozatának. Viszont ahogy az Indexen nemrég megjelent kvízből kiderült, nem kell ahhoz atomkatasztrófa vagy évtizedes karantén, hogy valami vacakul nézzen ki, így például pár magyar kórház is úgy néz ki, hogy az akár Pripjatyban is lehetne. 

  Kicsit hasonló elképzelésre épült egy két évvel ezelőtti művészeti projekt, amit most szembe terelt velem a közösségi média, amely azt a kérdést teszi föl: Mi a különbség Csepel egyes részei és valami posztapokaliptikus scifi helyszíne között? A válasz pedig valami olyasmi, hogy alapvetően csak az atmoszféra. Ha például egy csepeli biciklizés alatt fölvett videóra alávágjuk Andrej Tarkovszkij gyönyörű, Sztalker című filmjének hangsávját, gyakorlatilag olyan, mintha a Zónában lennénk, ahogy ez Somló Dávid 2017-es, Horizont című videójában látható. 

  Aki nem látta volna, az 1979-es filmben egy író, egy tudós és vezetőjük, a sztalker akar bejutni a katonaság által szigorúan őrzött Zónába, ahol valamilyen ki nem fejtett esemény miatt a valóság szabályai felborultak, és ahol állítólag van egy szoba, ami teljesíti az emberek vágyait. A Zóna nagyjából úgy néz ki, mint a csernobili lezárt zóna (bár a film hét évvel megelőzte a szerencsétlenséget), egy katasztrófa után magára hagyott iparvidék. Vagy, ahogy Somló művéből kiderül, mint Csepel. Csak ott nem biztos, hogy van minden vágyat valóra váltó szoba. 

  csepel sztalker.PNG
  Fotó: Somló Dávid /Vimeo
 • A világ vezető MMA-szervezetének legendás bajnokát levideózták, ahogy egy sztriptízbár előtt leáll bunyózni az egyik kidobóval.

  BJ Penn, a mai aktív (bár 0-7-es lejtmenetbe csúszó) egykori könnyűsúlyú világbajnok hétfőn hazai pályán, a hawaii Honoluluban vitte földre a nála jóval nehezebb biztonsági őrt, ott szívós munkával lefejtette az őt szorongató karjait, és magabiztosan szögezte őt a földhöz. A homályos videóból nem látszik egyértelműen, de mintha pár ütést is eleresztett volna. Az viszont egyértelmű, hogy miután néhány bámészkodó tétován megpróbálta leállítani a bunyót, az egyik békéltető nem bírta idegekkel, és fejbe vágta Pennt. Csakhogy a többi bámészkodó gyorsan leszerelte őt, megakadályozva a tömegverekedés kialakulását. Egyébként a konfliktus is komolyabb sérülés nélkül, azzal ért véget, hogy a bunyóst sikerült jobb belátásra bírni, és lehámozni a biztonsági őrről.

  Képernyőfotó 2019-06-26 - 17.42.27.png

  A videót közzétevő TMZ bulvároldalnak nyilatkozó szemtanúk szerint BJ Penn már nem volt szomjas, amikor botrányos viselkedése miatt kivezették őt a Club Femme Nu-ből. Amikor nekirontott a biztonsági őrnek, a klubból kihívták a rendőröket, de mire megérkeztek, Penn már elhagyta a helyszínt.

 • A mianmari rendőrség összesen mintegy 84 milliárd forint értékű drogot égetett el a kábítószer elleni küzdelem világnapján. Az erről közölt képek tanúsága szerint Mongla városában a rendőrök csoportosan élvezték az égő metamfetamin illatát.

  Rangunban még diákokat is meghívtak, hogy műsorral vezessék fel a kábítószerégetést. Ők valószínű emelkedett hangulatban térhettek haza a tüzes nap után.

 • Csak akkor olvasson tovább, ha ön szereti az irodalmat vagy a dedikálásokat vagy szeret jótékonykodni. Esetleg akkor, ha érdekli, hogyan kerül egyetlen ruhára negyven aláírás, és kiket, hogyan szeretnének segíteni ezzel.

  Van a Facebookon egy jónak tűnő kezdeményezés, Írók a szegény sorsú gyerekekért, különböző irodalmi érdekességekre lehet licitálni, én is vettem már itt kéziratot, mármint szó szerinti kéziratot, toll, papír, némi gyűrődés, nem olyan A4-es lapra kinyomtatott szöveget. Alapesetben nem is írnék róla, de most egy nagyon különleges ruhát árverezni. Az irodalommal és annak népszerűsítésével különböző formákban – testverseléssel és verstetkókkal is – foglalkozó Viola Szandra ugyanis egy olyan ruhát ajánlott fel, amit közel negyven író, költő, zenész, művész és különféle közéleti szereplő dedikált az Index tárcarovatába is író Lackfi János, Háy János mellett például Garaczi László, Bérczesi Róbert, Péterfy Gergely és Nádasdy Ádám is. A ruhára június 30-ig lehet licitálni itt.

  Viola Szandra (11).png
  Fotó: Viola Szandra