Valter
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A látogatók szeme láttára zuhant bele egy vízesésbe hat ember egy gumicsónakkal a Pennsylvania állambeli Ohiopyle State Parkban. A Pittsburghtől 60 kilométerre található parkban szombat délután történt a baleset, amelyet szerencsés módon mind a hatan túléltek. 

  A csónakban ülő két nő és négy férfi a folyó feljebb eső szakaszán három figyelmeztető jelzést is figyelmen kívül hagyott. A táblákon kifejezetten arra figyelmeztették raftingozókat, hogy a folyó ezen szakasza már veszélyes a vízesések miatt.

  clke

  Kenneth Bisbee, a  park üzemeltetési igazgatója azt mondta: a hat ember mindent jól csinált azon kívül, hogy a három figyelmeztető jelzést figyelmen kívül hagyta. Az életüket annak köszönhetik, hogy mind a hatan viseltek mentőmellényt, és egy turistakilátó közelében zuhantak le a vízesésen, így gyorsan érkezett a segítség. 

 • Megkérdezték a briteket, ők pedig Alan Turingot, a második világháborús kódfejtőből a számítógép feltalálójává avanzsáló, homoszexualitása miatt üldözött tudóst választották. Turingtól itt írtunk bővebben. A pénz két év múlva kerül majd forgalomba.

 • Kárpátalja egyik legrégebbi és legértékesebb műemlék templomát újították fel a szlovák határ mellett fekvő Palágykomorócon. Az 1200-as évek végén épült, és ugyan később átépítették, de ez a „később” is az 1400-as években volt, szóval elég öreg épületről van szó.

  A felújítás előtt értékes falfestmények kerültek elő, melyek közül a két legérdekesebb a Szent László-legendát, illetve Krisztus pokolra szállását ábrázolja. Az altemplomban két kripta is előkerült, az egyikben Szalay Ferenc, kisvárdai várkapitány nyugszik, a másikban a Mikszáth Kálmán Különös házasság című regényéből ismert Buttler János gróf.

  A templom nem pusztán műemléki jelentősége miatt fontos, a helyi református közösség 220 híve ma is rendszeresen használja. A munka a Rómer Flóris-terv keretében zajlott, melyről a tevékenységüket bemutató könyv és egy másik kárpátaljai templom kapcsán bővebben is írtam. 

 • A francia világbajnok csatár Antoine Griezmann az Atlético Madrid szerint nem igazolt át a Barcelonához, a Barca szerint viszont igen, és erre elég erős bizonyíték, hogy Griezmann már új csapatával edz. 

  Sok köszönet nem volt neki a cicázásban, Rakitić kétszer is megkötőzte az új csatárt, aki, mi mást tehetett volna, mint nevetett. 

  griezmann.PNG