János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Csak akkor olvasson tovább, ha ön szereti az irodalmat vagy a dedikálásokat vagy szeret jótékonykodni. Esetleg akkor, ha érdekli, hogyan kerül egyetlen ruhára negyven aláírás, és kiket, hogyan szeretnének segíteni ezzel.

  Van a Facebookon egy jónak tűnő kezdeményezés, Írók a szegény sorsú gyerekekért, különböző irodalmi érdekességekre lehet licitálni, én is vettem már itt kéziratot, mármint szó szerinti kéziratot, toll, papír, némi gyűrődés, nem olyan A4-es lapra kinyomtatott szöveget. Alapesetben nem is írnék róla, de most egy nagyon különleges ruhát árverezni. Az irodalommal és annak népszerűsítésével különböző formákban – testverseléssel és verstetkókkal is – foglalkozó Viola Szandra ugyanis egy olyan ruhát ajánlott fel, amit közel negyven író, költő, zenész, művész és különféle közéleti szereplő dedikált az Index tárcarovatába is író Lackfi János, Háy János mellett például Garaczi László, Bérczesi Róbert, Péterfy Gergely és Nádasdy Ádám is. A ruhára június 30-ig lehet licitálni itt.

  Viola Szandra (11).png
  Fotó: Viola Szandra
 • A nem finomkodó szövegeiről ismert Day nevű rapper Plasztik címmel klipet készített a brutális műanyagszennyezésről, méghozzá úgy, hogy a klip képi anyaga nagyrészt a a felső-tiszai PET Kupákon készült. A szemétszedő versenyt idén először a Tisza-tavon is megrendezték, amiről mi is minden nap bejelentkeztünk (linkek itt).

  A cím a dalszövegéből való, de van ott más megjegyzendő is:

  A kupakod a halakba kerül, veszélyben van minden madár, aki a víz felett repül, egyszer belefulladsz te is, a szavamnak higgy, az emberek a problémák elől csak szaladnak mind, a gyárak ontják magukból a kurva plexit, lassan minden mű lesz és nem lesz több exit.

  2019-06-26 14 42 07-Day - Plasztik (Official Music Video) - YouT
  Fotó: Antal & Day / youtube

  Gyalai-Korpos Miklós, a PET Kupa egyik szervezője az Indexnek elmondta, hogy tavaly látták meg Day Facebook-oldalán, hogy a vizek műanyagszennyezéséről készül számot írni. Miután megkeresték, rögtön kiderült, hogy nemcsak szakmai segítséget tudnak adni neki, hanem rengeteg filmfelvételt is, amelyeken pontosan látszik, hogy mekkora a baj a hazai vizekben is. Szerinte

  a környezetvédelmi szakértők nehezen érik el az átlagembert, akik bevonása és cselekvése nélkül nem tudunk változást elérni. Ehhez, új csatornák, új emberek kellenek - például a rapperek - akik radikálisan tudják a szembesítést megvalósítani, és a kívülállókat megszólítani.

  Day pedig így ajánlotta a klipet a rajongóinak:

  Szeretném, ha 3 percet szánnátok arra, hogy megnézitek a klipem, és ha már 1000-ből egy ember hozzáállása változni fog, már megérte. Köszönöm.

 • A Toroczkai László vezette ásotthalmi önkormányzat a Vaterán hirdeti mezőőri Lada Niváját, szúrta ki a 24.hu. A "sokat látott", 2003-as járgányt 1,5 éve lejárt műszakival, használatból eredő hibákkal hirdetik, meg egy kínrímekkel teli költeménnyel, amitől valószínűleg még a versben megénekelt oszmán hadak is hazáig futnának. Így szól:

  Óda a Nivához

  Eladó e híres Niva

  Nem popsztár ő s nem is díva, 

  Testén sebek, bőrén karcok

  Megvívott már sok-sok harcot.

  Sose volt a parkolók sztárja, 

  De ez talán nem nagy dráma, 

  Hisz aszfalton csak ritkán tepert, 

  Terepen sok Hummert levert.

  Bő évtizede járja már az ásotthalmi vidéket, 

  Loholtak is előle a gyakorta a csibészek. 

  Kalandos életét a rendőrségnél kezdte, 

  Majd a helyi seriff csapat pártfogásba vette.

  Szálka volt ő gyakorta a fatolvajok szemében, 

  Hűségesen szolgált zokszó nélkül keményen. 

  A migránsválság idején se adta fel a harcot; 

  Be is gyűjtött akkor jó pár ezer skalpot.

  Irakiak,afgánok ,szírek, 

  Napkeleti Allah-hívek , 

  S oszmánok népes hada

  Megtorpant ha jött e Lada.

  Szórtak reá muszlim átkot, 

  Látott bantu törzsi táncot, 

  Mindezt itt Európa szívében, 

  E szépséges magyar vidéken.

  Ember,ha erre a gépre nézel, 

  Szívvel is láss ne csak ésszel. 

  Becsüld ezt az öreg batárt, 

  Hisz megvédte az országhatárt.

  Olyan mint a magyar ember; 

  Kit Isten botja mindig megver. 

  S támadhat rá viharfelhők sora; 

  Csak megy előre s nem adja fel soha.

 • Olvasónk 52 fokot mért a Szent István körúton a kocsijában. Azt írta, a Margit híd budai hídfőjénél ez még "csak" 47 fok volt. Ha látnak ennél melegebbet, küldjék el ide.