János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A világ vezető MMA-szervezetének legendás bajnokát levideózták, ahogy egy sztriptízbár előtt leáll bunyózni az egyik kidobóval.

  BJ Penn, a mai aktív (bár 0-7-es lejtmenetbe csúszó) egykori könnyűsúlyú világbajnok hétfőn hazai pályán, a hawaii Honoluluban vitte földre a nála jóval nehezebb biztonsági őrt, ott szívós munkával lefejtette az őt szorongató karjait, és magabiztosan szögezte őt a földhöz. A homályos videóból nem látszik egyértelműen, de mintha pár ütést is eleresztett volna. Az viszont egyértelmű, hogy miután néhány bámészkodó tétován megpróbálta leállítani a bunyót, az egyik békéltető nem bírta idegekkel, és fejbe vágta Pennt. Csakhogy a többi bámészkodó gyorsan leszerelte őt, megakadályozva a tömegverekedés kialakulását. Egyébként a konfliktus is komolyabb sérülés nélkül, azzal ért véget, hogy a bunyóst sikerült jobb belátásra bírni, és lehámozni a biztonsági őrről.

  Képernyőfotó 2019-06-26 - 17.42.27.png

  A videót közzétevő TMZ bulvároldalnak nyilatkozó szemtanúk szerint BJ Penn már nem volt szomjas, amikor botrányos viselkedése miatt kivezették őt a Club Femme Nu-ből. Amikor nekirontott a biztonsági őrnek, a klubból kihívták a rendőröket, de mire megérkeztek, Penn már elhagyta a helyszínt.

 • A mianmari rendőrség összesen mintegy 84 milliárd forint értékű drogot égetett el a kábítószer elleni küzdelem világnapján. Az erről közölt képek tanulsága szerint Mongla városában a rendőrök csoportosan élvezték az égő metamfetamin illatát.

  Rangunban még diákokat is meghívtak, hogy műsorral vezessék fel a kábítószerégetést. Ők valószínű emelkedett hangulatban térhettek haza a tüzes nap után.

 • Csak akkor olvasson tovább, ha ön szereti az irodalmat vagy a dedikálásokat vagy szeret jótékonykodni. Esetleg akkor, ha érdekli, hogyan kerül egyetlen ruhára negyven aláírás, és kiket, hogyan szeretnének segíteni ezzel.

  Van a Facebookon egy jónak tűnő kezdeményezés, Írók a szegény sorsú gyerekekért, különböző irodalmi érdekességekre lehet licitálni, én is vettem már itt kéziratot, mármint szó szerinti kéziratot, toll, papír, némi gyűrődés, nem olyan A4-es lapra kinyomtatott szöveget. Alapesetben nem is írnék róla, de most egy nagyon különleges ruhát árverezni. Az irodalommal és annak népszerűsítésével különböző formákban – testverseléssel és verstetkókkal is – foglalkozó Viola Szandra ugyanis egy olyan ruhát ajánlott fel, amit közel negyven író, költő, zenész, művész és különféle közéleti szereplő dedikált az Index tárcarovatába is író Lackfi János, Háy János mellett például Garaczi László, Bérczesi Róbert, Péterfy Gergely és Nádasdy Ádám is. A ruhára június 30-ig lehet licitálni itt.

  Viola Szandra (11).png
  Fotó: Viola Szandra
 • A nem finomkodó szövegeiről ismert Day nevű rapper Plasztik címmel klipet készített a brutális műanyagszennyezésről, méghozzá úgy, hogy a klip képi anyaga nagyrészt a a felső-tiszai PET Kupákon készült. A szemétszedő versenyt idén először a Tisza-tavon is megrendezték, amiről mi is minden nap bejelentkeztünk (linkek itt).

  A cím a dalszövegéből való, de van ott más megjegyzendő is:

  A kupakod a halakba kerül, veszélyben van minden madár, aki a víz felett repül, egyszer belefulladsz te is, a szavamnak higgy, az emberek a problémák elől csak szaladnak mind, a gyárak ontják magukból a kurva plexit, lassan minden mű lesz és nem lesz több exit.

  2019-06-26 14 42 07-Day - Plasztik (Official Music Video) - YouT
  Fotó: Antal & Day / youtube

  Gyalai-Korpos Miklós, a PET Kupa egyik szervezője az Indexnek elmondta, hogy tavaly látták meg Day Facebook-oldalán, hogy a vizek műanyagszennyezéséről készül számot írni. Miután megkeresték, rögtön kiderült, hogy nemcsak szakmai segítséget tudnak adni neki, hanem rengeteg filmfelvételt is, amelyeken pontosan látszik, hogy mekkora a baj a hazai vizekben is. Szerinte

  a környezetvédelmi szakértők nehezen érik el az átlagembert, akik bevonása és cselekvése nélkül nem tudunk változást elérni. Ehhez, új csatornák, új emberek kellenek - például a rapperek - akik radikálisan tudják a szembesítést megvalósítani, és a kívülállókat megszólítani.

  Day pedig így ajánlotta a klipet a rajongóinak:

  Szeretném, ha 3 percet szánnátok arra, hogy megnézitek a klipem, és ha már 1000-ből egy ember hozzáállása változni fog, már megérte. Köszönöm.