Arnold, Levente
18 °C
29 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Koncert a tojásban elég fura alkotás. Bizarr környezetben, egészen furcsa figurák, tárgyak és cselekmények zsúfolódnak össze (érdemes megfigyelni mondjuk, hogyan lopják meg a kottára mutató barátot). Aki ismer legalább egy-két Hieronymus Bosch-művet, annak egészen biztos eszébe jut erről is a reneszánsz mester. Sokáig a művészettörténészek is úgy gondolták, hogy az ő alkotása. Neki is van ugyanis egy vázlata egy tojásban éneklő kórusról, és a kép amúgy is igen hasonlít egy híres művére, a Bolondok hajójára.

    Ma azonban már tudjuk, hogy a kép nem lehet az övé, és ennek a megállapításában az a kotta is a kutatók segítségére volt, amelyből a tojás utasai játszanak. A korabeli képeken ugyanis nem csak úgy feldobtak pár kottafejet, hogy jól nézzenek ki, hanem általában valódi zenéket ábrázoltak a festők. Mindegy, hogy az csak egy kő volt, amire aktok támaszkodtak, vagy egy hangjegyekkel teli fenék.

    Ez például így szólt:

    Thomas Crecquillon műve (melynek van amúgy vokális feldolgozása is) viszont évtizedekkel Bosch halála után született, vagyis a kép már csak ezért sem lehet a festő műve.

  • Épp várakoztam a Budai Kerületi Bíróság meztelen férfiakkal díszített aulájában az érthetetlenül agyoncsapott teknős ügyének gyanúsítottjára, amikor legalább ennyire érthetetlen bűnügy nyomára bukkantam. Az aula sormintájában a férfi aktok diszkréten hol törvénykönyvvel, hol mérleggel takarják el magukat, egy bátrabb alakot kivéve, amelyik nem tököl. A meztelen igazság tökéletesen rendben van az igazságszolgáltatás épületében, de van egy furcsaság. A több helyen felbukkanó sorminta magasabban lévő meztelen embere érintetlen, ám az embermagasságban lévő akton valaki zavarba ejtő műtétet hajtott végre: egyszerűen levakarta szegény ember péniszét. Nehezen tudom elképzelni, hogy a bíróságon várakozók spontán unatkozás közben álltak neki a péniszvakarásnak, bár az sem sokkal életszerűbb, hogy valamelyik illetékes utasítást adott a melósoknak, hogy smirglizzék már le az akt férfiasságát. Rejtély az egész. Nem egyedi esetről van szó, az aulában fejmagasságban lévő mindhárom aktot csonkolták.