Elemér
-4 °C
9 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A játékok életéről szóló Toy Storyt valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, ahogy a robotok öntudatra ébredéséről szóló Westworld című sorozatot sem, legalábbis önnek biztos nem, mert valószínűleg azért kattintott a címre, mert legalább az egyik alkotással találkozott már.

  A bájos rajzfilmet és a súlyos kérdéseket feszegető sorozatot házasította össze egymással egy Nico Bellamy nevű Youtube-felhasználó egy rövid előzetesben, aminek a Toyworld nevet adta.

  A baljós szövegekkel ügyesen összehozott jelenetek a rajzfilmekből nagyon hatásosak, egy teljesen beteg világ rajzolódik ki néhány perc alatt, kár, hogy nincs belőle egész estés verzió.

 • Még ki sem húzták a számokat - amelyekre 17 óráig még ön is szavazhat az Indexen -, de az biztos, hogy olyan történik, ami évszázadonként 3-4 alkalommal következhet be: méghozzá, az, hogy február 29-én húznak. Ráadásul pont minden idők legnagyobb nyereményéért izgulhatnak azok, akik szerint van értelme izgulni olyanért, aminek az esélye annyi, mint egyetlen millimétert eltalálni a Clarck Ádám tér és Gárdony között.

  Na, de tényleg ez a legnagyobb nyeremény? Hát, attól függ!

  2003 novemberében 5,092 milliárd forintot vittek el, most pedig 5,252 a főnyeremény. 1995 októberében 579 millió volt a rekord. Na, akkor számoljunk, persze nem túl tudományosan!

  25 éve nem volt euró, így nézzük a nyereményeket dollárban,

  az akkor aktuális árfolyamokon:

  • A mai nyeremény 16,83 millió dollár;
  • A 2003-as: 23,04 millió dollár;
  • Az 1995-ös: 4,34 millió dollár;

  Hoppá! A mai alig kétharmadát éri a 2003-asnak, és csak négyszerese a 95-ösnek, miközben forintban 10,5-szöröse.

  Apropó, 95! Mennyi benzint ér a főnyeremény?

  Nagykeráron számolva:

  • a maiból vehetek 13,78 millió litert
  • a 2003-asból 21,85 millió litert
  • az 1995-ösből pedig csak 5,62 milliót.

  Megint a 2003-as jött ki győztesen.

  Hát OTP-részvényben?

  • a maiból vehetünk 388 ezer részvényt, ez most 5,252 milliárd lenne.
  • 2003-ban - a nyeremény hónapjára esett a legmagasabb napi záróárfolyam itt ezzel számolva - kijött 1,729 millió részvény, ami mai árfolyamon 23,4 milliárdot ér;
  • 1995-ben, épp a nyeremény hónapjában volt a legalacsonyabb napi záró árfolyam, 800 forint, így a főnyereményből vehettünk volna 723 ezer részvényt, ami ma 9,78 milliárd forint lenne.

  Bizony, a csúcs valójában itt is a 2003-as, a második 1995, a mai rekord valójában csak a harmadik. 

  Na és budapesti lakásárban?

  Erre nyilván nincsen egzakt adat, sokféle lakás van, téglalakásokat vettünk alapul, átlagos négyzetméterárakkal:

  • a maiból kijön 8750 négyzetméter, hetven négyzetméterrel számolva 125 lakás;
  • a 2003-asból 22 ezer négyzetméter, azaz 320 lakás
  • az 1995-ösből (ekkor még rengeteg frissen privatizált lakás került a másodlagos piacra) vehettünk 18100 négyzetmétert, azaz 258 lakást.

  A mai nyeremény itt csak a harmadik helyen áll, alig felét éri az 1995-ösnek, pedig nominálisan a 10,5-szöröse, szóval, ha esetleg telitalálata van, ne örüljön annyira.

 • Egyre több helyen találkozni azzal a felvetéssel, hogy rovarevés a jövő, mert amellett, hogy ízeltlábúakból készült ételek táplálóak, ezek tartása, illetve élelmiszerként való használata kevésbé terheli a környezetet mint a most igen elterjedt nagyüzemi állattartás. A Genti Egyetem kutatóit is igencsak foglalkoztatja ez a téma, ők például azzal kísérleteznek, hogy vajon a különböző süteményeknél és édességnél a vajat ki lehet váltani fekete katonalegyek lárváiból származó zsírral. 

  A kutatók a fekete katonalégy (Hermetia illucens) lárváit áztatták be egy tál vízbe, és egy robotgépbe téve puha szürke masszát hoztak létre, majd egy konyhai centrifugával kiválasztották belőle a rovaralapú "vajat".

  A kutatók szerint tesztjeiken a fogyasztók nem éreztek semmilyen különbséget, ha a gofriban lévő, tejből készült vaj egynegyedét lárvazsírral váltották fel. Szokatlan ízről számoltak be viszont akkor, amikor fele-fele arányban tartalmazott vajat és lárvazsírt a gofri.

  A rovarokból készült ételeknek magas a fehérje, a vitamin, a rost és az ásványi anyag tartalmuk, és Európában máshol is kísérleteznek kutatók azzal, hogy környezetbarát, olcsó alternatívákat találjanak az állati termékek helyettesítésére. És a fekete katonalegyeknek más haszna is van, Kínában például több városban is az ő segítségükkel szabadulnak meg az élelmiszer-hulladéktól

  (MTI/Reuters)

 • Donald Trump elnökválasztási kampányának egyik központi eleme volt, hogy ő milyen jó üzletember és alig várja, hogy az évek során szerzett tapasztalatait az Egyesült Államok javára használja. Azóta számos alkalommal kiderült már, hogy ez nem teljesen fedi a valóságot, például John Oliver műsorában elég jól összefoglalják hatalmas buktáinak egy részét, de mindig előkerül valami gázos dolog Trump, az üzletember múltjából.

  Most épp például az, hogy 34 évvel ezelőtt Donald Trumpnak lehetősége lett volna megvásárolni a Dallas Cowboys csapatát, 50 millió dollárért. Akkor azt mondta, hogy ez egy rossz üzlet és már most sajnálja azt a szerencsétlen flótást, aki végül megveszi majd az NFL csapatot. Szerinte a csapat gondokkal küzd, így előbb-utóbb veszíteni fognak, amitől az tulajdonost is mindenki vesztesnek fogja tartani. Nos, Jerry Jones 2 évvel később 60 millió dollárt csengetett ki a Cowboysért és mindenki szerint elég jó üzletet csinált, ugyanis a csapat ma nagyjából 5,5 milliárd dollárt ér, vagyis senki sem gondol Jonesra, az NFL egyik legbefolyásosabb tulajdonosára, vesztesként. 

  Trump nagyjából annyira ügyes üzletember, mint Reviczky Gábor karaktere, Gaben az Üvegtigrisben. Ebből a 30 másodperces részletből egyértelmű lesz, hogy mire gondolok: