Valter
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Különleges aerogéllel tennék lakhatóvá a Harvard brit és amerikai kutatói a Mars felszínét. A Nature Astronomyban megjelent cikkük szerint a Föld légkörének üvegházhatását imitáló anyagot használnának a marsi klíma élhetővé tételére:

  egy 2-3 centiméternyi vastag szilika aerogél réteg tartósan a víz olvadáspontja fölé tudná emelni a Mars hőmérsékletét, és eközben blokkolná a veszélyes ultraibolya sugárzást.

  Az aerogélek a világ legszilárdabb anyagai, szilárd vázukat üveg, kerámia, polimer vagy hibrid-anyagok szolgáltatják, és az általuk közbezárt nanoméretű pórusokat, üregeket levegő tölti ki. Így szinte olyan könnyűek, mint a levegő. A kutatók szerint a Mars-felszín terraformálásához használandó hőszigetelő szilika aerogél anyag 97 százalékban porózus szerkezetű, ami remekül lelassítja a hővezetést, és nem igényel nagy energiát, hogy egy területet hosszútávon melegen tartson.

  Aerogel
  Aerogel
  Fotó: Wikipedia

  Carl Sagan amerikai tudós, tudomány-fantasztikus regények szerzője 1971-ben azzal az ötlettel állt elő, hogy a Mars északi sarki jégtakarójának elolvasztásával meg lehetne növelni a bolygó hőmérsékletét.

  A NASA tudósai azonban 2018-ban arra jutottak, hogy az így keletkező üvegházhatású gázok és víz valószínűleg csupán a Föld légköri nyomásának 7 százalékára emelnék a Marsét, tehát továbbra is távol állna attól, hogy lakható bolygóvá váljon. A most megjelent tanulmányban a NASA bolygókutató intézete, a Jet Propulsion Laboratory és az Edinburghi Egyetem kutatói Sagannál regionálisabban közelítették meg a kérdést.

  Kis lakható szigetek kialakításával sokkal kontrolláltabb és fokozatosabb lehet a Mars átalakítása

  – mondta Laura Kerber, a NASA laboratóriumának munkatársa. A tudósok kimutatták, hogy szilika aerogél egy vékony rétege a Földéhez hasonló hőmérsékletre képes megemelni a Mars középső szélességi köreinek átlaghőmérsékletét.

  Használható lehet lakóépítmények vagy éppen önálló bioszférák kialakítására is a Marson. A kutatók az anyagot a Marséhoz hasonló körülményeket biztosító helyszíneken fogják tesztelni a Földön, például a Déli-sarkvidék vagy Chile száraz völgyeiben.

  (MTI)

 • A vasvári felszabadulás-emlékmű
  Fotó: kozterkep.hu

  Monumentális Felszabadulás-emlékmű nem csak Szombathelyen van, hanem Vasváron is. A Mi Vidékünk Vas megyei túrája során útbaejtettük azt is. 1985-ben állították, amikor azért már ugyan nem mentek nálunk annyira ezek a monstrumok, de az elvtársak úgy érezték, ennek most jött el az ideje. Egy jókora domb tetején áll, s bár a nagy része fából van, meg nem is olyan magas mint megyeszékhelyen álló társa, azért eléggé uralja a várost.

  Méretét jól jelzi, hogy a rendszerváltás után kilátóvá alakították. Ma is akként működik, meg is látogattuk vasi túránk alkalmával. Nem hiszem, hogy futott be hasonló karriert emlékmű Magyarországon. Akit érdekel, itt talál róla további infókat, képeket.

 • A szigetvári Persona Non Grata együttes dobosánál, Balog Tamásnál súlyos betegséget vettek észre, komoly kezelések várnak rá. "A család anyagi helyzete kritikus, a párjával együtt nevelik 12 éves kisfiúkat, közben gondoskodnak Tamás demenciával küzdő édesanyjáról is" – írják a Persona Non Grata tagjai, akik gyűjtést szerveztek zenésztársuknak.

  Több mint egy tucat magyar zenakart kértek fel, hogy egy-egy dal elküldésével kiadhassanak egy lemezt, aminek a bevétele a beteg zenészhez és családjához kerülne.

  Közreműködött a 30Y, az Anima Sound System, a Hétköznapi Csalódások, a Diabolus in Musica, a Korai Öröm, a Másfél, a NoiseWather, a Psycho Mutants, a Shapat Terror, a Stukker, a Talayapa, a The Worldstylers, a VHK és 71PA. Az album borítóját Gróf Balázs készítette.

  A lemez Bandcampen megvásárolható, ott a részletes leírásban a beteg zenész számlaszámát is meg lehet találni.

 • Lefilmezték, ahogy egy kislány a tenyeréből etet egy vad medvét Romániában. A kislány falatokat ad a vadonból előbújt medvének, miközben apja videózza. Bár a helyzet idillinek tűnik, mégis nagy vihart kavart Romániában. Mert bár a medvéknek elég jó az imázsuk, veszélyes állatokról van szó, figyelmeztetnek a szakértők.

  "Az emberek nem fogják fel, micsoda ereje van egy 2-3000 kilós medvének, amelynek tíz centis körmei vannak. A legtöbben egyszerűen nincsenek tisztában az állat képességeivel, sajnos sokan teljesen elvesztették a reális félelemérzetüket" – idézi Halmágyi Ildikót, a Marosvásárhelyi Állatkert munkatársát a maszol.ro.

  Romániában eközben mégis egyre felkapottabb jelenség közösségi oldalakon megosztani medvés videókat. Néhány hete egy férfit harapott meg egy medve, amikor a telefonjával videózta az erdőben látott állatot.

  maci

  A kislány nem szimplán a medve közelsége miatt volt veszélyben, teszi hozzá a szakértő: a kézből etetett medve ugyanis nem tudja, hogy minden falat az övé lesz, így türelmetlenségében rátámadhat a naiv medverajongóra, magyarázta Halmágyi

  A szakértő rámutatott, hogy aggasztó jelenségről van szó. Míg az állatkerti dolgozók tartanak a medvéktől, a látogatók és turisták egyáltalán nem félnek tőlük.