Ödön
9 °C
17 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A Puskás Ferenc stadion pénteki avatóján Orbán Viktor találkozott a Nélküled című számot éneklő határon túli gyerekekkel és kísérőikkel. Megdícsére az előadást, majd rátért az est főszereplőjére, a stadionra: 

  Ötven évig mondták, hogy nem lehet, meg nem tudom, jó, jó, jó... Ha 10 millió ember nem tud megépíteni egy stadiont, akkor csukja be a boltot. Ne vicceljünk már, ez egy komoly ország!

  A miniszterelnök utalása megállja a helyét, a stadiont valóban 10 millió ember építette, összesen 190 milliárd forintba került az államkasszából, vagyis olyan, mintha minden Magyarországon élő ember beleadott volna 19 ezer forintot. 

  A pénteki nyitómeccsről több cikkben is beszámoltunk, Brückner Gergely riportját itt lehet elolvasni, Miklósi Gábor VIP-páholybeli kalandjaiért pedig kattintsanak ide

 • Michael Carroll ma már elmondhatja magáról, hogy mindenen túl van. A férfi 2002-ben 10 millió fontot nyert lottón, és ahogy az egy fiatal brithez illik, szépen el is tapsolta az összest piára, drogra, prostituáltakra. Azazhogy nem az egészet, mert 4 milliót szétosztogatott a barátainak, családjának, vett egy kis kúriát meg sportkocsikat. Ez utóbbiak sincsenek már meg.

  A fennmaradó pénzt 8 év alatt sikerült eltapsolnia: azóta is gyakran emlegeti úgy, mint élete legjobb tíz évét. De mindezek már csak emlékeiben élnek, így, hogy a pénz elszállt, a férfi tíz fontos órabérérét bányászként dolgozik a skóciai Moray-ben.

  A férfi a Mirrornak beszélt arról, hogy változott meg az élete, hogyan szórta a pénzét, ami csak a csövön kifért, napi két üveg vodkával színezve. Nem bánta meg, mondja, de most boldogabbnak nevezi magát, mint akkor, mert visszakapta az életét. Szó szerint visszakapta, mert egy szörnyeteg lett belőle, meggyűlt a baja a rendőrséggel, kokain birtoklásáért ült is, a szomszédai is feljelentették. 

 • A kambodzsai Angkor romvárosban jövő év elejétől betiltják az elefántháton való túrázást, írja az MTI. A népszerű idegenforgalmi attrakciót az állatvédők sürgetésére szüntetik meg, akik régóta hangoztatják a gyakorlat kegyetlenségét.

  Az angkori régészeti komplexum rengeteg turistát vonz, 2018-ban hatmillióan érkeztek a kambodzsai romvárosba. A látogatók zöme az elefántos túrára is befizet, amellyel elefántháton lehet körbejárni az ősi angkori templomok régészeti helyszínén.

  Az elefántokat többé nem lehet üzleti célra használni

  - jelentette ki a templomegyüttes parkját működtető hatóság szóvivője, aki szerint az állatok egyébként is túl öregek. Az Angkorban dolgozó 14 elefántból ötöt már el is szállítottak egy 40 kilométerre fekvő erdős területre, ahol szabadon élhetnek tovább természetes körülmények között, de továbbra is ügyelnek rájuk.

  Kambodzsát régóta bírálják állatvédők a turisták elefántos túrái miatt. Az elefántokat ugyanis a betanítás alatt a gondozók betörik és gyakran agyondolgoztatják. 2016-ban egy nőstény elefánt elpusztult az út szélén, miután az extrém kánikulában kellett turistákat cipelnie a hátán az angkori templom környékén.

 • A koraszülöttek világnapja 2011. óta november 17-e. Ezen a napon a 37. hét előtt született és a 2500 gramm súlyt el nem érő újszülöttek életéért vívott küzdelemre hívják fel a figyelmet. Éppen ezért holnap a koraszülötteket jelképező lila színbe borulnak a hazai középületek.

  Évente többezer magyar család néz szembe azzal az iszonyatosan nehéz helyzettel, hogy a várva várt baba egyszer csak idő előtt kirobban az életbe. A koraszülések aránya hazánkban 9%, ami évente nagyjából 8500-9000 koraszülött babát jelent, közülük több mint 6000 intenzív koraszülött osztályon (PIC) kezdi meg az életét, derül ki a Koraszülöttek Országos Egyesültének adataiból. Csak összehasonlításképpen: a svéd babák 4,7 %-a, a franciák 6 %-a, az osztrákok pedig 5,5 %-a koraszülött.

  A szakemberek szerint az esetek felében  nem lehet tudni, mi váltja ki a koraszülést, a másik felében viszont rizikófaktorként szerepet játszhat

  • az anya életkora (18 év alatt és 40 év felett magasabb a kockázat),
  • az ikerterhesség,
  • terhességi cukorbetegség,
  • magas vérnyomás,
  • húgyúti fertőzések,
  • korábbi koraszülés,
  • a stresszes életmód,
  • a rossz szociális és higiénés körülmények,
  • a dohányzás, az alkohol- és drogfogyasztás. 

  Ugyanakkor az orvosok szerint a koraszülés sajnos bárkivel megtörténhet, még akkor is, ha a kismama mindenre odafigyelt és minden utasítást betartott. 

  Magyarországon az egyik legkisebb koraszülött 2011-ben jött világra. A kisfiú a terhesség 23. hetében, mindössze 23 centiméterel és 380 grammal  született.  A csecsemő végül 2200 grammal, öt hónaposan hagyhatta el a  Semmelweis Egyetem I. Számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáját.