Emília
13 °C
30 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • 1931-ben, az egyik hegy tetejére építettek az amerikai Yellowstone Nemzeti Parkban egy kilátót, azért, hogy onnan jó messzire ellássanak a parkőrök, és sötétedés után is hamar kiszúrják, ha tűz van a park valamelyik részén, és így  időben riasztani tudják a tűzoltókat. Az idén 88 éves tűzfigyelő állomás az évek során a park egyik látványosságává vált, túrázók pihenőhelyeként is funkcionált.

  Adja magát a kérdés, hogy lehet, hogy pont az az építmény kap lángra, amit azért építettek, hogy onnan időben észrevegye, ha valahol tűz van.

  A válaszban viszont semmi rejtélyes nincs, azt leszámítva, hogy viszonylag ritkán történik ilyesmi: a tűztoronyként használt épületbe belecsapott a villám, emiatt kapott lángra. 

   (USAToday)

 • vasut

  A marylandi SixFlags vidámpark hullámvasútján történt egy kisebb fennakadás:

 • Elég csak az amúgy is horrorisztikus előzetesre rátenni az I Got 5 On It című szám remixét a Mi-soundtrackről, és kész is a varázslat:

 • Nagy-Britanniában egyre többen hagyják el a tehéntejet, az ország lakóinak már majdnem a negyede, 23 százalékuk vásárol növényi tejet, írja a Guardian. 2018-ban a briteknek még csak a 18 százaléka vásárolt növényi tejet.

  Ennek leginkább környezetvédelmi okai vannak, a fogyasztók azért váltanak, mert a növényi tejek ökológiai lábnyoma jelentősen kisebb. Egy oxfordi kutatás szerint az 1 liter tehéntej előállításához szükséges víz- és területigénynek a tizede is elég 1 liter növényi alapú termék előállításához. Ráadásul az előállítás során kibocsátott üvegházhatású gázokból is harmadannyi kerül a légkörbe a növényi tejek gyártása során.

  Az Oatly nevű zabtejmárka brit képviselete szerint a növényi tejek piacának gyors növekedése nem azt jelenti, hogy ennyivel többen váltottak vegán életmódra, inkább arról lehet szó, hogy a tejpiacon könnyebbnek látják az emberek az átállást az állati eredetű termékekről a növényi eredetű árucikkekre. Ezért a bővülés elsősorban annak tudható be, hogy a tehéntejet már a rendszeres húsfogyasztók is elkezdték elhagyni.

  A tehéntej pótlékok közül a zabtej fogyasztása nőtt legnagyobb mértékben, az ilyen termékek eladása 70 százalékkal emelkedett, a kókusztejé 16 százalékkal, a mandulatejé pedig 10 százalékkal.

  És ha már mandulatej, muszáj megjegyezni, hogy a britek többsége nagyon jól választott, ugyanis a mandulatej egy óriási átverés, alig tartalmaz mandulát. A Business Insider cikke felidézett egy kutatást, ami arra jutott, hogy a mandulatejek csupán 2 százalék mandulát tartalmaznak. Ez azért megtévesztő, mert a mandula más magvakhoz képest magas fehérjetartalommal rendelkezik, és sokan épp azért választják ezt a növényi tejet, hogy valamennyire pótolják a tehéntej elhagyása miatt kieső proteint.