Klotild
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • doncarp

  A bicskei Don Carp Lake-ről már volt itt szó a Mindeközbenben, mert a horgásztó üzemeltetői szokatlan, de nagyon hatékony módját találták ki az egyébként nem túl látványos sport, a horgászat, na meg persze ezzel együtt a horgásztó népszerűsítésének. Mégpedig azt, hogy látványos, nagyjából félórás természetfilmeket forgatnak a tóról, valamint a horgászatról.

  A Pontyok birodalma után elkészült az új alkotás, a Hidden Paradise - A halak birodalma című, ami ugyan horgászfilmnek indul, de a végére sokkal több lesz annál.

  Igazából a film végére a horgászat, ahonnan az egész kiindul, szinte másodlagossá válik. Ez egyébként a valóságban is így van, ha valaki nem a sportérték, hanem a társaság meg a természet miatt horgászik, akkor egy idő után maga a horgászat csak fedőtevékenységgé válik valami egészen máshoz.

  A Don Carp Lake új filmjében megismerhetjük a bicskei tó körüli lenyűgöző állatvilágot, és megint kapunk néhány hihetetlen felvételt vízi madarakról, rókákról, őzekről, a természet működéséről.

 • Remek példa lett, hogy milyen hatással van a gazdaságra, ha legalizálják a melegek házasságát. Az Egyesült Államokban a 2015 óta engedélyezett ceremóniáknak köszönhetően 

  3,8 milliárd dollárral, azaz megközelítőleg 1 170 559 600 000 forinttal

  gyarapodott az állam és a helyi gazdaság.

  Emellett 45 000 új munkahely jött létre, és 244,1 millió dollárnyi adót is befizettek a vállalkozások 2015 óta.

  Kutatói becslések szerint 513 000 azonos nemű házaspár van az Egyesült Államokban, ebből 293 000 házasodott össze 2015 júniusa óta, amikor a legfelsőbb bíróság az Obergefell kontra Hodges ügyben hozott határozatot, amelyben ugyanolyan házassági jogot garantált az azonos neműeknek, mint a heteroszexuális pároknak. Ennek köszönhetően 37 tagállamban lett legális a melegek házassága.

  Hogy jött ki a matek?

  Williams Institute professzorai egyedi módon, a meglévő adatokra támaszkodva számították ki a 3,8 millió dolláros összeget. Ez a kalkuláció nem tartalmazza 2020 márciusa utáni időszakot, mivel a koronavírus miatt le kellett mondani az esküvőket. 

  3,2 milliárd dollár: Az azonos nemű párok esküvőire fordított teljes kiadás 2015. június és 2020. március között.

  543,8 millió dollár: Az összes költése azoknak a vendégeknek, akik nem az Egyesült Államok állampolgárai. Ezeket a költéseket úgy kalkulálták, hogy beleszámolták az étkezést és az egyéjszakás szállást plusz egy fővel a szobában, ami személyenként kb. 116 dollárra jött ki. Ezt megszorozták 4 688 000 fővel, akik 2015 óta részt vettek az esküvőkön.

  244,1 millió dollár: Az azonos nemű esküvők teljes adóbevétele, ennek mértéke 6,48% volt.

  Ön szerint jót tenne az azonos neműek házassága a magyar gazdaságnak?

  via CNN

 • Szerdától vasárnapig, öt napon át 50 online programmal rendezik meg az idei Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásárt, a beszélgetéseket, felolvasásokat, író-olvasó találkozókat a Margó Facebook és Instagram oldalán közvetítik.

  96330757 3544283435600226 5854277828765286400 o

  A fesztiválon fellép többek között Grecsó Krisztián és Láng Zsolt, a Libri irodalmi díjak nyertesei, Bereményi Géza, Cserna-Szabó András, Erdős Virág, Zoltán Gábor, Fiala Borcsa, Háy János, Krusovszky Dénes, Ablonczy Balázs, Péntek Orsolya, az idei Aegon Irodalmi Díjas Nádasdy Ádám, Selyem Zsuzsa, Spiró György, Szentesi Éva, Mécs Anna, Berta Ádám és Tompa Andrea. A részletes programot itt találja.

  A Trianoni békeszerződés 100. évfordulója alkalmából a Margó tematikus nappal készül, vendég lesz például Ablonczy Balázs és Ungváry Krisztián történész, bemutatkozik Kötter Tamás második világháborús novelláit tartalmazó kötete, illetve a Cserna-Szabó András és Fehér Renátó szerkesztésében készült alternatív irodalmi Trianon-antológia.

  A Margó Extra beszélgetéssorozatban Orvos-Tóth Noémi, Eke Angéla, Török-Illyés Orsolya és Mácsai Pál mesél arról, milyen hatással van életére, munkájára az irodalom. A Margó Extra speciális különkiadásában pedig a Grecsó fivérekkel lesz beszélgetés, akiknek ősszel mutatkozik be a Várkert Bazárban Többet magunkról című közös produkciójuk.

 • Az amerikai és a kínai kormány az utóbbi időben a hongkongi tüntetésektől kezdve a koronavírus-járványon keresztül az amerikai tüntetéshullámig minden alkalmat megragad a sárdobálásra, a másik inkompetenciájának, gonoszságának és saját rátermettségük és morális fölényük bizonyítására.

  Ennek egy sajnálatos mellékhatása, hogy eszméletlen mentális gimnasztikai gyakorlatokat voltak kénytelenek kivitelezni az utóbbi napokban.

  Donald Trump amerikai elnök például tavaly augusztusban azt írta a Twitteren, ha Hszi Csin-ping kínai párfőtitkár személyesen találkozna a tüntetőkkel, gyors és boldog véget érne a hongkongi válság. A héten Trump először bezárkózott a Fehér Ház bunkerébe, majd szétoszlatta a békés tüntetőket, hogy egy washingtoni templom előtt pózolhasson, fejjel lefelé tartott bibliával. Ugyanez a Donald Trump nemrég még támogatta a párizsi sárgamellényes tüntetéseket, hogy azok kapcsán beszólhasson Emmanuel Macron francia elnöknek.

  Tom Cotton arizonai republikánus szenátor novemberben, a hongkongi Kínai Egyetem rendőri megszállásakor készült, háborús állapotokat idéző felvételek kapcsán arról írt, elfogadhatatlan a Kínai Kommunista Párt elnyomása ellen fellépő bátor tüntetőkkel szembeni rendőri fellépés. Most viszont már az a szöveg, hogy az amerikai hadsereget kell bevetni az amerikai tüntetők ellen, és zéró toleranciát kell alkalmazni a "terroristákkal" szemben, amely nagyjából teljesen azonos a hongkongi tüntetésekkel kapcsolatos kínai narratívával.

  Miközben Cotton hívószavára Trump is a hadsereg bevetésével fenyegetett, Mike Pompeo külügyminiszter az 1989-ben katonai erővel véresen elfojtott Tienanmen téri diáktüntetések résztvevőit fogadta, és a megmozdulások leverése miatt bírálta Pekinget. Donald Trump egyébként egy 1990-es Playboy-interjúban arról beszélt a Tienanmen téri események kapcsán, hogy a kínai vezetés majdnem elbaltázta a dolgot, de aztán keményen leverték a diákokat, ami jelzi az erő fontosságát a politikában. (Az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó a kontraszt kapcsán azt mondta, a különbség, hogy Amerikában ki fogják vizsgálni a rendőri túlkapásokat, bár a tüntetők vélhetően ezzel nem feltétlenül értenének egyet.)

  De az álszentség-ágyút a jelek szerint az általában nem a tüntetések és a politikai- és véleményszabadság bajnokaként, illetve az állami erőszakszervezetek korlátozásának támogatójaként ismert Kínai Népköztársaságban is sikerült kifejleszteni. A kínai külügyi szóvivő például elítélte a rasszizmus és az etnikai diszkrimináció minden formáját, amelybe ezek szerint nem tartozik bele a kantoni feketék kisebb diplomáciai perpatvart kavart vegzálása a koronavírus-járvány idején, vagy akár a “terrorveszélyt jelentő” ujgurok százezreinek szögesdróttal és őrtornyokkal körülvett “bentlakásos iskolákba” zárása. Az már csak hab a tortán, hogy a szóvivő az “All lives matter” fordulatot használta (minden élet számít), amelyet Amerikában a diszkrimináció ellen fellépő Black lives matter (a feketék élete is számít) mozgalom fehér ellenzői használnak.

  Nehéz feladat, hogy a hongkongi tüntetések fényében nagyon nem lehet támogatni a tüntetőket, illetve a fosztogatások és gyújtogatások kemény megfékezését, de muszáj azt is kifejteni, hogy az Egyesült Államok egy rasszista hely, amely tobzódik a rendőri erőszakban. Külön érdekes, hogy a kínai állami média egy része Nancy Pelosi, a washingtoni parlament alsóházának demokrata párti alelnöke egy nyilatkozatára húzta fel a propagandát: Pelsoi “gyönyörű látványnak” nevezte, hogy hongkongban százerek vonultak utcára a demokráciáért, mire az elvtársak most azt kérdezik, tetszik-e Pelosinak a “gyönyörű látvány” Amerikában. A dolog szépséghibája, hogy az inkriminált nyilatkozat 2019. június 20-án hangzott el, amelyet megelőzően Hongkongban a szervezők szerint kétmillióan, a rendőrség szerint 300 ezren tüntettek békésen a helyi vezetés ellen; a helyzet hetekkel később kezdett eldurvulni.