Enikő, Melitta
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Az Amerikai Egyesült Államok három államában is fura pulzáló viharfelhők tűntek fel szerdán. A clevelandi meteorológiai központ posztolta a jelenségről készült timlapse videót.

  Viszont a látszattal ellentétben ezek nem felhők, hanem szitakötő rajok. Norman Johnson, az Ohio Egyetem professzora elmondta, hogy általában nem rajokban szállnak, de a helyi időjárási viszonyok miatt gyűltek így össze.

  Ez a jelenség nemcsak a radarképen volt látványos, hanem a parkban sétálva is:

  A bejegyzés megtekintése az Instagramon

  Dragonfly swarm in NE Ohio #neohio #mohicanhills #dragonflyswarm

  I'm The Pilot's Wife (@imthepilotswife) által megosztott bejegyzés,

  Johnson szerint, még sok kérdés felmerül a szitakötők vándorlásával kapcsolatban. Azt sem tudjuk, mekkora távolságot tudnak megtenni, egyes kutatások szerint az átlagos távolság naponta 13 kilométer, de akár 140 kilométerre is eljuthatnak.

  szitakoto-usa.gif
  Fotó: NSW Cleveland / Twitter  via CNN

 • Az észak-iraki Dahúk városa a szinte autonóm Kurdisztánhoz tartozik, nyüzsgő, toleráns hely, ahol békésen élnek meg egymás mellett a kurdok, a keresztény asszírok, a szunnita muszlimok, a Káld katolikusok, illetve egy különös ősi vallás, a yarsanizmus követői.  Ebben a félmilliós nagyvárosban nyitotta meg Rebar Mohammed vendéglős a Hitler Restaurant nevű éttermét. Hogy a történet még rémesebb legyen az étterem tulajdonosa egy horogkeresztre emlékeztető méretes logót is készített a vendéglője falára.

  HitMain1
  Fotó: Kurdistan24

  A tulajdonos utólag ezt részben azzal indokolta, hogy olcsó marketing-hírverést szeretett volna, de nyilatkozatában azt is hozzáfűzte, hogy az arab világban Adolf Hitler "népszerű történelmi figura", a Mein Kampf című könyvét is sokan olvassák.

  A kurd regionális kormányzóság azonban nem így gondolta, felszólította a tulajdonost, hogy változtassa meg az étterem nevét, és külön hangsúlyozta a felszólító levelében, hogy a kurdoknak különösen érzékenynek kell lennie erre a kérdésre, mert ahogy Adolf Hitler milliószámra gyilkolta meg a zsidókat, a romákat, a lengyeleket, a melegeket, vagy a másképpen gondolkodókat, úgy Szaddám Huszéin idejében 180 ezer kurd is módszeres népirtás áldozata lett.

  Rebar Mohammed elfogadta  a felszólítást és "Rebar étteremre" változtatta a vendéglője nevét, ugyanakkor a Rudaw kurd hírügynökségnek megjegyezte, hogy a figyelemfelkeltés ellérte a célját, még Bagdadból is kértek tőle házhozszállítást, amit a nagy távolság miatt ugyan nem tudott teljesíteni, de láthatóan nagyon büszke volt a visszhangra. Mint mondta, a világ számos pontjáról kapott üzeneteket, ezek tónusát ugyan nem részletezte, de elmondta, hogy a legtöbb Facebook-üzenet Németországból érkezett.

 • Nagy hagyománya van Magyarországon az átadásoknak és az avatásoknak. A mostani szombat sem lehetett ebből kivétel, hiszen mindig van mit felszentelni.

  Vigh László, Zalaegerszeg fideszes országgyűlési képviselője megtette, amit meg kellett tennie:

  felavatott egy földutat. 

  Ezt itt:

  Vigh szerint ez egy átkötő út Nagylengyel és Milejszeg között, de ezt még a legnagyobb jóindulattal sem lehet másnak nevezni, mint egy földút. 

  Amit aztán annak rendje és módja szerint szépen meg is szenteltek.

  Azt pedig a 444 szúrta ki a Közbeszerzési Értesítőben, hogy

  mindez 33 150 370 forintba került.

 • De nem rám haragudjon, hanem az Országos Meteorológiai Szolgálatra, ami azzal ijesztget, hogy a jövő hét közepén érkező hidegfront után akár 1-3 fokig is lehűlhet a levegő, sőt,

  a szélvédett, hidegre érzékeny területeken ennél jóval hidegebb is lehet, akár talajmenti fagy is előfordulhat.

  Képernyőfotó 2019-09-14 - 16.53.30.png
  Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat