Nóra, Lili
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Ahogy nézzük, szándékosan sem lehetett volna ennél jobban elfoglalni egyszerre két parkolóhelyet Siófokon.

  Tehát az Audi sofőrje vagy nagyon-nagyon béna, ami felvet kérdéseket azzal kapcsolatban, hogyan kaphatott jogosítványt, vagy nagyon-nagyon tahó.

  Még gyakorolni kell a pontosan középreállást
  Még gyakorolni kell a pontosan középreállást
  Fotó: Marjanovic Mira

  Béna vagy tahó?

  • 967
   Tahó
  • 126
   Egyik sem, csak nagyon sietett, nem volt ideje parkolgatni
  • 64
   Béna
 • Nemrég írtunk arról, hogy látványos, 70 ezer légköbméteres térállványt építettek a Nyugati pályaudvarra, a napokban pedig egy toronydaru is munkába állt, olvasható a MÁV közleményében.

  A toronydaru horogmagassága 36 méter, a gém 75 méter és 2,7 tonna teherbírású. Az utasok és a munkások védelme érdekében egy 7000 négyzetméteres védőhálót is felhúztak. Sőt, hamarosan egy másik toronydaru is fog épülni

  Nyugati tetőfelújítás daru
  Fotó: MÁV

  A vágánycsarnok tetőzetén a bontási műveleteket várhatóan szeptember végéig fejezik be. 

 • Az új típusú koronavírus által okozott világjárvány kezdetén Magyarországon sem volt konszenzus abban a tekintetben, hogy kinek és mikor kell maszkot hordania. Ha emlékszünk rá, márciusban az operatív törzs is arról tájékoztatta az ország lakosságát, hogy maszkot csak az hordjon, aki beteg, a tünetmentes emberek számára nem szükséges maszkot viselni.

  Aztán egy hónap kellett ahhoz, hogy szélesebb körű egyetértés legyen arról, hogy a maszk igenis hatékony védelmet nyújt a fertőződés ellen. Április végétől aztán bevezették, hogy Budapesten a tömegközlekedési eszközökön és a boltokban is kötelező legyen maszkot viselni, vagy legalább sállal eltakarni az arcot. Bár még mindig elég sokan viselnek maszkot ezeken a helyeken, érezhetően lazul a fegyelem.

  De még így is sokkal jobb a helyzet, mint az Egyesült Államokban, ahol hiába követelt már több, mint 130 ezer halálos áldozatot a vírus, továbbra sincs országosan kötelezővé téve a maszkviselés és kifejezetten politikai ügy lett az egészből

  Ezen próbál a maga módszereivel segíteni Bill Nye, a "science guy", aki körülbelül egy 21. századi Öveges professzorként lehetne leírni, aki több generációhoz próbálta közelebb hozni a természettudományokat és például a Netflixen is van egy ismeretterjesztő műsora.

  Most egy sokkal könnyebben elérhető csatornán, TikTokon mutatta be, hogy miért lenne fontos, hogy az emberek komolyan vegyék a maszkviselést. A videóban elmondja, hogy a maszk elsősorban azért kell, hogy másokat ne fertőzzünk meg. Vagyis annál jobb egy maszk, minél hatékonyabban gátolja, hogy a szánkból áramló részecskék mozgását. 

  A különböző maszkok hatékonyságát pedig azzal illusztrálta, hogy megpróbált bennük elfújni egy gyertyát. Először egy sállal kezdte és megmutatta, hogy miért nem hatékony, mert simán el tudta benne fújni a gyertyát. Ezután jött egy házi készítésű textil maszk, ami más sokkal sokkal jobban vizsgázott. 

   A végére az N95 maradt, ami ezen a teszten is a leghatékonyabbnak bizonyult.