Tekla
11 °C
16 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A demencia nem önálló betegség, az olyan állapotot hívjuk így, amikor az idegsejtek pusztulása vagy működési zavara miatt a szellemi képességek hanyatlani kezdenek.

  Jellemző tünetei

  • a feledékenység
  • a gondolkodás és a beszéd zavara
  • a személyiség és a viselkedés megváltozása.

  A szakemberek segíthetnek a megfelelő terápia beállításában és optimalizálhatják a betegek napirendjét, életvitelét, hogy a szellemi leépüléssel járó tünetek a lehető legkisebb megterhelést jelentsék a beteg és a hozzátartozók számára egyaránt.

  A Quartzy most egy jól illusztrált cikkben összeszedte, milyen kézenfekvő apróságok segíthetik a demens beteg életét, mint például

  • egyes háztartási gépek (mint pl. a főzőlap)egy idő után automatikusan kikapcsolnak
  • a veszélyes, mérgező anyagok egy zárható szekrénybe kerülnek
  • a csapból folyó forró víz hőmérséklete 50 fok alatti
  • a nagyobb komódokat nehezebb véletlenül feldönteni
  • egy ágy melletti ülőke segítség az öltözködésnél, vetkőzésnél.
  qz-medium.png
  Fotó: quartzy

  Ha önnek is van idős hozzátartozója, ismerőse, fussa végig a listát, és a legközelebbi látogatáskor nézze végig az illető lakását, hátha talál valamit, amivel segíthet.

 • 1692, Salem. Zajlik a boszorkányper, 19 embert felakasztanak. Az utolsót épp szeptember 22-én, de a gyerekek vádaskodása alapján elindított perek még a következő év májusáig folynak.

  Szerencsére eltelt 327 év, ma már ilyen nincs. Mármint senkit nem akasztanak fel érte, elég, ha a dizsinnek etetése, a sarlatán áldás- és átokszórások gyakorlata miatt a kamerák előtt nyilvánosan bocsánatért esedezik a boszorkány, elismerve, hogy ő rosszabb a sátánnál.

  A Grozny.tv híradója bemutatta csecsenföld lakóinak azt néhány nőt, akik bizony már több mint 30 éve boszorkánykodnak. Van ott minden, hullamosó víz, állati zsír, lakatok, amelyek segítségével az elkövetők „úgy érezték, joguk van emberi sorsokról dönteni...össze sem lehet számolni, olyan sok áldozatuk van” – derült ki a csecsen tévé tudósításából. 

  A sarlatán boszorkány persze nem csinált mást, mint egy átlagos kozmikusenergia-továbbító ezoterikus kamumédium, akiket fogyasztóvédelmi szempontból esetleg meg lehetne fogni máshol is, itt azonban a hangsúly nem ezen – a hiszékeny fogyasztók megtévesztésén és a pénzek beszedésén van, hanem – a tudósítás alapján – arról, hogy ők valóban boszorkánykodtak: „az áldozatok megnyomorítását célzó módszerek még a vallási elöljárókat is elborzasztották...

  az ördög odaadó szolgájának szerepe megkövetelte az asszonytól, hogy semmitől sem riadjon vissza. Az elvárásoknak tökéletesen meg is felelt.”

  „A történetet sokan a fantázia játékának hihetik, ám a dzsinnek léte és a velük való kapcsolat lehetősége, a rontások küldése az iszlámban elismert tény...

  Zina Csekajeva még fiatal korában ismerkedett meg a dzsinnekkel, és kapcsolata idővel egyre csak erősödött.”

  Na de hol a ház ura? Bizony, bizony, ő felesége akaratának uszályába került, így „megtűrte, hogy otthona az ördög fészkévé változott.”

  Most itt el lehetne ejteni egy szóviccet, de tartok a dzsinnek bosszújától.

 • kocka.gif

  Az önkirakó bűvöskockát egy japán csoport alkotta meg, a benne rejlő motorokról rengeteg lecsupaszított képet találhatnak ezen az oldalon, és ha létezik kockapornó, akkor ez az. A csodakocka működését megcsodálhatják ebben a videóban itt lent, és aztán elgondolkodhatunk, miért élünk ezen a földön, ha már ebben is jobbak a robotok. (például ilyen pompás robotokat kitalálni és megalkotni!)

 • Nagy szívfájdalmam, hogy nem lett Budapest loftnagyhatalom. Pedig minden adott volt hozzá. A rendszerváltás után rengeteg gyárépület maradt üresen, köztük igazán régiek és szépek is, nem egy remek elhelyezkedéssel, jó közlekedési kapcsolattal vagy épp csodálatos dunai panorámával.

  Egy évtizeddel később már alig maradt belőlük valami. Készült ugyan néhány színvonalas próbálkozás, meg pár átalakítás, ahol szinte csak előlapként hagytak meg néhány eredeti falat, aztán mögötte jól vagy (többnyire) rosszul új házat húztak fel.

  Az ok alighanem az volt, hogy míg Amerikában és Nyugat-Európában nagy divatja volt a stílusnak, a szocializmus elnyomása alól frissen felszabadult országokban semmi romantikája nem volt egy régi gyárépületnek. A gazdagok vagy réginek látszó új építésű kastélyokba, vagy a legmodernebb villákba akartak költözni. 

  És hát ugye a magyar ingatlanfejlesztők sem a nagyvonalúságukról voltak híresek.

  Ha a régi lerombolása, és az új felhúzása olcsóbb megoldást jelent, akkor egy percig sem haboztak mondjuk egy öreg ferencvárosi malomépület elpusztításánál. A kis lakások is nagyobb haszonnal kecsegtettek, mint a nagy egyterűek. A néhány megvalósult, igazán szinvonalas átépítés a fejlesztők nyakán maradt, érthető, hogy nem próbálkoztak velük tovább.

  A 2010-ben lakóházzá alakított malomépület
  A 2010-ben lakóházzá alakított malomépület
  Fotó: koltozzbe.hu

  Mindez csak arról jutott eszembe, mert kaptam egy hirdetéslinket, hogy van egy eladó lakás az egykori Gizella-malomban. Ugyan ez az átépítés sem használta ki teljesen a loftadottságokat - a kibelezett házba új belső került -, a pesti piacon mindképp a színvonalasabb fejlesztések között van. A belső terek méretével és kialakításával igyekeztek visszahozni valamit a loftok hangulatából. És ma, 2019-ben ennyi is elég ahhoz, hogy amúgy nem túl különleges adottságai vagy fekvése ellenére messze a kerületi és a budapesti négyzetméterárak felett lehessen kínálni.

  A 173 négyzetméterért közel 190 millió forintot kérnek.

  Ugye, hogy érdemes lett volna több szép régi gyárat megmenteni? Remélem eszébe jut majd azoknak az ingatlantulajdonosoknak ez, akik kezében a néhány megmaradt, üresen álló ipari ingatlan van.