Nándor
3 °C
13 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Egyszerre hatvan műholdat állított pályára az Elon Musk üzletember nevéhez kötődő SpaceX vasárnap. A vezető űrtechnológiai magánvállalat a szintén saját fejlesztésű Falcon-9 rakétával juttatta a világűrbe műholdait, immáron tizennegyedik alkalommal. Ezzel 835-re nőtt az eddig pályára állított Starlink műholdak száma, igaz, ahogyan arra a szaksajtó is felhívja a figyelmet, ebből nem mindegyik működik. 

   A Starlink műhold projekt vagy műholdsereg, úgynevezett nem Föld felszíni infrastruktúra, a SpaceX világméretű műholdas projektje. Célja, hogy a globális internetszolgáltatást hozzon létre, a tervek szerint összesen mintegy 1440 űreszközzel. 

  Ahogyan azonban arra az Űrvilág is felhívja a figyelmet, az első Starlink széria műholdjai közül egyre többet vonnak ki a forgalomból. A korábbi, v0.9-es típusú műholdak megsemmisítésével augusztusban kapcsolt a vállalat magasabb fokozatba. A SpaceX nyilvánosan nem sokat beszélt arról, hogy mi ennek az oka.

 • LeBron James tíz év után sikerre vezette a Los Angeles Lakerst az NBA nagydöntőjében. Az évek során több névváltozáson is áteső (Ron Artest, Metta World Peace) Metta Sandifor-Artest, a Lakers korábbi játékosa pedig rendhagyó módon ünnepelte meg a Miami Heat elleni 4–2-es győzelmet. A Celtics elleni 2010-es döntő hetedik mérkőzésének hajrájában fontos hárompontost dobó kosaras ugyanis a barátaival egymás után szívta a marihuánás szivarokat.

  Otthon voltam, és füveztem. Egész álló nap buliztam két-három barátommal együtt. Szívtunk – nem is tudom – talán tíz szivart. Jól szórakoztunk. Megérdemeltem. A Lakers nyert. Elképesztő. Olyan, mintha én is győztem volna

  – mondta a USA TODAY Sportsnak a 2004-ben az Év Védőjének megválasztott, meglehetősen problémás kosaras, aki három éve a Lakersből vonult vissza.

 • Berlin álláspontja a Turmstraße állomáson üzembe helyezett maszkautomatával elég egyértelmű: a járványnak nem holnap lesz itt a vége. Ön venne maszkot automatából?

 • Rosszul gondolja, kedves Olvasó, ez a fotó nem a Kádár-korszak közepén, 1976-ban készült, az M3-as metró átadása előtti napokban. A kép friss, hétfő délután, nagyjából 72 órával a kék metró felújított, déli szakaszának végső átadása előtt született.

  FEZO MINDEKÖZBEN
  Fotó: Olvasói fotó / Index

  Zsebre tett kezű munkások szurkolnak az Ecseri úti állomásnál dolgozó kollégáiknak, akik aszfaltoznak, burkolnak, kerítést bontanak. A megfeszített munka nem véletlen: csütörtökön délután 17 órakor adják át Budapesten az utazóknak az M3-as metró felújított, Kőbánya–Kispest és Nagyvárad tér közötti szakaszát. A leglátványosabb változás a négy átépített, letisztult látványvilágú, utastereiben szimbólumokat, finom gesztusokat megjelenítő állomás, ugyanakkor megújultak az alagúti terek, a pályahálózat, a vasúti és a biztonsági berendezések, a tájékoztató elemek és a metróvonal elektronikai hálózata is.