Csaba
17 °C
31 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Még csak egy pár napja léptünk 2020 második felébe, mi már a jövő év madarán gondolkodunk. Segíts nekünk, szerinted mi legyen a 2021-es év madara?

  - írja a Magyar Madártani Egyesület Facebook-oldala. A lakossági szavazáson július 27-ig szavazhat bárki, a versenyben pedig három madár vesz részt:

  • A télen elvonuló, itthon gyakori cigánycsuk;
  • A főként a Duna-Tisza közénél és Tiszántúl élő kis őrgébics;
  • És az agrárkörnyezetet imádó sordély.
  Balról jobbra: cigánycsuk, kis őrgébics és sordély.
  Balról jobbra: cigánycsuk, kis őrgébics és sordély.
  Fotó: mme

  Szavazni pedig itt, az MME oldalán lehet rájuk.

 • Egy órával a felfestés után megjelent két fehér ember és átfestették a kaliforniai helyi bíróság épülete előtt lévő Black Lives Matter-feliratot. Az akciót rögzítették és feltették youtube-ra is:

  Keresi a rendőrség az elkövetőket, mármint nem a BLM feliratot készítőket, hanem azokat, akik átfestették feketével. A helyi rendőrfőnök szerint az átfestés gyűlöletes és értelmetlen. 

  A férfi, aki szintén rögzítette videóra az eseményt piros sapkát, és piros pólót viselt, amin szerepelt a "Trump" felirat, illetve a " négy további év" is. Tehát ebből arra lehet következtetni az egyszeri nézőnek, hogy az újrafestők támogatják Trumpot. Emellett a videóban elhangzottak szerint elegük van a rendőri brutalitás, az elnyomás és a rasszizmus narratívájából. A B és az L betűig jutottak, mielőtt elvették tőlük a festéket. 

  A felirat az aszfaltra engedéllyel került fel Martinez városában, amit Justin Gomez helyi lakos kapott meg. A történtek után csak annyit mondott:

  Nem vagyok túlságosan meglepve, hogy ez történt. Az lepett meg, hogy mennyire  bátrak voltak.

  Eredetileg a főutcára akarták felfesteni, de a bíróság melletti utcára kapták meg az engedélyt. Reggel 7-től egészen a száradásig, azaz 14:30-ig voltak a helyszínen. 15 órakor már üzenetet kapott Gomez, hogy rongálják a felfestést. 

  Azóta a sárga feliratot helyreállították, páran felügyelik jelenlétükkel a további rongálások elkerülése miatt. 

  A Black Lives Matter mozgalom George Floyd halála után kapott új lendületet. Az egyik legnagyobb BLM felfestés Washingtonban található, ami már a Google térképen is látható. 

  via New York Times

 • d.png
  Fotó: Terence Hill / instagram

  Hétfőn hunyt el Ennio Morricone, minden idők egyik legismertebb filmes zeneszerzője. Morricone leginkább az olasz és amerikai westernfilmekhez írt zenéje miatt vált ismertté, ilyen volt például a Nevem: Senki, aminek főcímdalát írta:

   A film főszereplője, Terence Hill Instagramon búcsúzott a zeneszerzőtől a film plakátjával. "Nyugodjék békében" - írta Hill.

  A bejegyzés megtekintése az Instagramon

  Rest In Peace Maestro Ennio Morricone

  Terence Hill (@terencehillofficial) által megosztott bejegyzés,

 • A Királyi Pénzverde tisztelete jeléül akár 1000 fontot (kb. 390 ezer forintot) érő pénzérmékre rakta Elton Johnt. Az érme Elton John zenei örökségének állít emléket, a kiadás indoka pedig a zenész több mint 50 éves pályafutása.  

  113248974 cpg trm elton 05
  Fotó: Royal Mint

  Az emlékérmen a zenész szemüvege és csokornyakkendője látható. A háttérbe az Egyesült Királyság zászlaját helyezte a az érmét készítő norwichi művész, Bradley Morgan Johnson. Elton John azt mondta

  Csodálatos és megtisztelő, ha az embert így ismerik el.

  Az érmékből többféle értékben vásárolhatnak a gyűjtők és/vagy Elton John-rajongók, az olcsóbbak 5 font körül mozognak, míg az aranyból készült, 1000 font értékű érme majdnem 70 ezer dollárba kerül. Az érméket itt találja