Gedeon, Johanna
2 °C
17 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Ahogy egyre jobban megyünk bele a járványba, egyre fontosabbá válik, hogy az ember ne mozduljon ki otthonról, alakítson a korábbi napi rutinjain. Ezek közé tartozik a testmozgás is, ami a lakásokba, házakba zárva még fel is értékelődik, hiszen a társas kapcsolatainkon túl a szabad mozgásunkra van a legnagyobb hatással a társadalmi távolságtartás.

  arnold.gif

  Van is már most rengeteg megoldás arra, hogy ha az ember szeretné megőrizni a fittségét az otthonmaradás közben, ahogy arra is, hogy hogyan mozgathatja át magát az könnyedén, aki egész nap ül otthon.

  Kapcsolódó

  Úgy is lehet mozogni, hogy ki sem lépünk az ajtón

  Habár a koronavírus miatt ajánlott otthon maradni, a testmozgásról nem szabad lemondani. Összeszedtünk pár tippet és ingyenes lehetőséget az otthoni edzésekhez.

  Arnold Schwarzenegger korábban megígérte, hogy ad majd tanácsokat otthoni edzésekhez, és be is tartotta a szavát. Saját korábbi testépítős fotóival illusztrált edzéstervet hozott nyilvánosságra Redditen.

  arnold2.gif

  A gyakorlatok a fázisfotóknak köszönhetően elég egyértelműen, Schwarzenegger javaslatai szerint a kezdők minden gyakorlatból 25-öt hajtsanak végre, akik jobb kondiban vannak, azok 50 ismétléssel számoljanak.

  arnold3.gif

  A képek annyira jók a fiatalon testépítő Schwarzeneggerről, hogy már csak azokért is megéri átkattinatni az edzéstervre!

 • A Fülöp-szigeteken már korábban lezárták a határokat, de a vírus így is bejutott a Magyarországnál csak háromszor nagyobb, de 109 milliós országba. 

   A 800 fertőzött többsége a fővárosban van,  Manilában volt az 54 haláleset java is, így a legkomolyabb korlátozások itt előbb léptek életbe. Nem működik a tömegközlekedés sem, kijárási tilalom van érvényben. A főszigettől délre lévő egymiliós Cebuban eddig szabadabban lehetett mozogni, bár éjszakai kijárási tilalom itt is érvényben volt. Két napon belül azonban a várost hermetikusan lezárják, nem csak a tömegközlekedés, és a taxi áll le, saját autóval sem lehet közlekedni - mondta a városban élő Fényes Csaba.

  Nappal is korlátozzák az emberek mozgását: a háztartásokból csak egy ember mehet el naponta, azt is kizárólag akkor, ha élelmiszerért vagy gyógyszerért megy el. Ehhez külön enegedélyeket osztanak ki. De már most is ügyelni kell a social distancingre, mindenkinek tartania kell az egyméteres távolságot. Így van ez a sorban állással is, vagyis annak egy helyi újításával, a sorban üléssel:

  A képen egy plázában várakoznak az emberek a sorba rakott székeken, hogy az élelmiszerboltba jussanak, ahová egyszerre csak korlátozott számban engedik be a vevőket. „Így nem kellett álldogálva kibírni azt a másfél órát, mire sorra kerül az ember. És senki nem morgott, senki nem idegeskedett, mindenki nagyon kulturáltan viselkedett” - írta. A maszk egyébként mindenkin van, bár nem kötelező, csak akkor, ha hivatalba megy az ember.

  Az viszont kérdés lehet, hogy vajon sorbanülés jó megoldás-e a járvány terjedése ellen, hiszen a tárgyakról éppúgy továbbjuthat a vírus.  

 • Komoly dilemma a társadalmi válságok idején a vicc: egyrészt amikor emberek ezrei halnak meg naponta egy járványban, akkor lehet, hogy nincs túl sok kedve nevetni az embereknek és ízléstelennek tartanak minden viccelődést, másrészt viszont néha kell egy kis feloldás az állandó gyászból és pánikból. A Googlenél lefuttathatták az algoritmust és az jött ki, hogy inkább nem kockáztatnak a viccelődéssel világjárvány idején, így a cég bejelentette, hogy idén elmaradnak a cég amúgy immár hagyományossá vált április elsejei tréfái. 

  A cég egy belső levelezésben közölte a dolgozókkal, hogy a koronavírus-járvány alatt a Google legfontosabb célja az, hogy segítsen az embereknek, így jövő áprilisra tartogatják az idénre tervezett vicceket. 

  Pedig idén kerek évfordulója lett volna a Google viccelődésének, a cég ugyanis 2000 óta minden bolondok napján bejelent valami kamuterméket vagy elrejt valami kis tréfát az alkalmazásaiban, vagyis pont a huszadik poént lőtte le a járvány.

  2000-ben a cég egy gondolatolvasó terméket jelentett be, a MentalPlex-ben a felhasználónak egy gif-et bámulva kellett mentálisan kivetítenie, hogy mit akart megguglizni, majd a kereső viccesnek szánt üzeneteket írt ki, mint hogy amit az ügyfél keres, az államtitok, vagy hogy próbálja meg még egyszer, de alufóliasisak nélkül. Tavaly pedig például több város Google Maps térképén lehetett kígyósat játszani. 

 • Március 28-án tartják a világ legnagyobb önkéntes akcióját, a Föld Óráját, ami arra ösztönzi a magánszemélyeket, településeket, vállalatokat és szervezeteket, hogy fejezzék ki elkötelezettségüket bolygónk iránt - írja a WWF. 

  Az akciót digitálisan szervezik meg, de az idén sem változik, hogy a világ nagyvárosaiban és kis településein lekapcsolják a közterületek és épületek díszkivilágításait. Magyarországon több vidéki város mellett Budapest is folytatja a hagyományt, és március 28-án 20:30 és 21:30 között egy órára elalszanak a főváros fényei. 

  Idén magánembereknek úgy lehet csatlakozni, hogy azt kérik tőlük:

  "szombaton 20:30-tól egy órára te is oltsd le a világítást, és kapcsolj ki otthonodban minden elektronikus berendezést, ezzel kifejezheted támogatásodat természeti értékeink megóvásáért".

  Kihívás

  Idén a WWF Magyarország arra is kér mindenkit, hogy egy március 28-ától induló kihívásban egy - vagy akár több - vállalással álljon ki a természet és a fenntarthatóság mellett. Arra kérik az embereket, hogy fogalmazzák meg, mit fognak másképp tenni az életükben a természet védelme és a fenntarthatóság érdekében, ha majd újra visszatér az élet a normál kerékvágásba, és vállalásaikat nyilvános posztként osszák meg a Facebook, Instagram, TikTok vagy LinkedIn oldalán a #földórája2020, #earthhour2020 és #másképpfogom hashtagekkel.

  A Föld Órája eredetileg azzal a céllal indult 2007-ben Ausztráliából, hogy az éghajlatváltozásra és annak negatív hatásaira irányítsa bolygónk lakosságának figyelmét, tavaly pedig már több mint 180 ország vett részt a kezdeményezésben.