Máté, Mirella
4 °C
20 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A 28 éves férfi, Darren Barr közel 80 000 font (több mint 30 millió forint) értékben lopott össze könyveket egyetemi könyvtárakból, aztán interneten kezdte árusítani őket. Végül azonban lebukott a biznisszel és 25 hónap börtönre ítélték érte, írja az Independent. 

  Darren Barr
  Darren Barr
  Fotó: Police of Scotland

  Barr közel 7000 kötetet kölcsönzött ki három edinburghi kollégiumból 2017 októbere és 2018 szeptembere között. A könyveket ezután online kezdte árusítani, amiből egy év alatt közel 40 ezer fontos haszonra tett szert. A férfi kb. pár ezer könyvet lophatott így el a könyvtárakból, végül pedig úgy bukott le, hogy az egyetem egyik PhD-hallgatója keresett egy szöveget, amiből állítólag hat darab volt bejegyezve az adott könyvtárba: viszont egyiket sem találták sehol. Így a hallgató online, a WeBuyBookson vásárolt belőle magának egy darabot, de amikor megkapta, rájött, hogy az a saját egyetemének könyvtárából való. 

  A rendőrség ezután nyomozást indított és közel 1300 darab könyvet talált Barr-nál. A férfit őrizetbe vették és eljárást indítottak ellene, végül pedig 25 hónap börtönre ítélték a könyvdíler egyetemistát. 

 • Míg a brit legénybúcsúsok félmeztelenül róják az utcákat Budapesten, addig Amerika lépett egyet és két nő pereskedésének köszönhetően lényegében hat államban is lehetővé tette, hogy a nők is félmeztelenül sétálhassanak.

  A történet ott kezdődött, hogy két nő beperelte Fort Collins városát arra hivatkozva, hogy a nőknek is joga van póló és melltartó nélkül utcára menniük. A nők ügyvédje szerint a tiltás az egyenlő jogok elleni támadásnak minősült, a kerületi bíróság pedig végül a javukra döntött. A város az ügyben nem fellebbezett - így a bíróság alá tartozó államokban (Utah, Colorado, Új-Mexikó, Kansas, Wyoming és Oklahoma) a félmeztelenkedést tiltó határozat törvényesen már nem hajtható végre.

  A pert indító nők egyébként tagjai a #FreeTheNipple mozgalomnak, amely a közösségi oldalakon indult el, miután a Facebook, Instagram, stb. nem engedte a nőknek, hogy kitegyék képekre a melleiket. Míg a döntést hozó tizedik kerületi bíróság a nők javára döntött, addig korábban, 2017-ben a hetedik kerületi a tilalom mellett állt ki: így úgy néz ki, a félmeztelenkedéssel kapcsolatban az USA-n belül sincsen egységes álláspont.

  (KUTV)