Ön csomagol vagy büféztet? A dietetikusnak is megvan erről a véleménye!
Csengeri Lilla dietetikust az iskolakezdés kapcsán a köztévén az iskolai büfék vs. otthon csomagolt uzsonna ellentétéről kérdezték. A szakértő nem túl meglepő módon az utóbbi mellett tette le a voksát:
Jellemző, hogy a szülők nem csomagolnak a gyermeknek uzsonnát, tízórait, hanem pénzt adnak, amelyből a gyermek a büfében vásárolja meg az ennivalót. Ez nem jó gyakorlat.
Mert otthon a szülő gondoskodhat például
- a sovány felvágottat tartalmazó, teljes kiőrlésű pékáruba csomagolt szendvicsről, ami a protein és a lassan felszívódó szénhidrát optimális kombinációját biztosítja, és ettől lakik igazán jól a gyerek, és kiegyensúlyozott vércukorszintjének köszönhetően jobban is tud koncentrálni az órákon
- a szendvics mellé ráadásul oda tudja még tenni az idényzöldséget (darabolva csábítóbb!)
- és a hasznos ásványi anyagokat tartalmazó, de magas kalóriatartalmuk miatt szűk marokkal mérendő olajos magvakat, netán a joghurtot, túrókrémet is.
Ezzel az optimális – sőt, a magyarországi adatokat ismerve: utópisztikus – gyakorlattal szemben a büfékben az elmúlt évek reformjai ellenére sokkal kevesebb egészséges opciót (másként fogalmazva: több fehérlisztes/cukros/adalékanyagos ennivalót) kínálnak a nebulóknak.