Zsófia
15 °C
23 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A modern MMA atipikus sztárja Habib Nurmagomedov, aki egzotikus sapkáján és félelmetes birkózótudásán kívül szerénységével meg – részben angol nyelvi korlátaiból is fakadó - egyszerűségével tűnik ki abból a mezőnyből, ahol a mérkőzések elég jelentős részét öklök helyett már anyázós posztokkal vívják. A veretlen dagesztáni bunyós szeptember elején Abu-Dzabiban viszonylag könnyedén lépett túl aktuális kihívóján, Dustin Poirieren. A nagyon sportszerű meccs után az amerikaival pólót is cserélt, és az oktagonban adott interjúban ígéretet tett arra, hogy ő személyesen fogja elárverezni a ruhadarabot, és a befolyt összeget átutalja majd Poirier alapítványának, mely

  egy ugandai iskola és árvaház vízellátását akarja kiépíteni.

  Habib ráadásul az Ultimate Fighting Championship főnökét, az amúgy meglehetősen nagy fafej Dana White-ot is arra a vállalásra sarkallta, hogy “bármennyiért is megy el a póló, én még egyszer annyit hozzáteszek”. Szóval amikor Habib bejelentette, egyik rajongója 100 ezer dollárt adott a Poirier-pólóért, akkor a UFC-vezér is kicsengetett még egyszer ennyit.

  (MMA Junkie)

 • Amikor megjelentek az első iPhone-ok az ikonikussá váló fehér fülhallgatóikkal, akkor rengeteg hír szólt arról, hogy embereket azért támadnak meg utcákon, mert a fehér fülhallgatókat felismerve a támadók tudják, hogy az illető valószínűleg méregdrága iPhone-t használ. Aztán minden más gyártó is rájött, hogy a fülhallgató nem csak fekete lehet.

  Azóta eltelt több mint tíz év, az Apple-nek pedig sikerült újra maradandót alkotnia fülhallgató-fronton. A kb. 50 ezer forintba kerülő zsinór nélküli Airpods fülhallgatók úgy üzenik manapság a világnak a gazdagságot és az új technológiákra nyitottságot, mint anno a fehér, zsinóros verziók.

  Ráadásul divatos kiegészítőnek is számítanak, abból a tulajdonságukból fakadóan, hogy sokan egész nap a fülükben hordják a kütyüket. Ami néhány éve még a cikiség cikiségének számított, hogy valaki egy kendácsrobotra hajazóan kéken világító, otromba bluetooth headsettel a fején tartott tárgyalásról tárgyalásra, seftelésről seftelésre, mára kifejezetten divatos dologgá vált. Tény, hogy az Airpods lényegesen kecsesebb, mint a félszappannyi méretű korai vackok, de akkor is.

  Hogy mennyire hatásos kiegészítő lett az Airpodsból arra a legjobb példa, hogy az Asosnál lehet már kapni hamis fülhallgató kiegészítőt.

  És itt most a hamist nem úgy kell érteni, hogy nem eredeti Apple, hanem úgy, hogy nem fülhallgató, hanem csak pontosan úgy néz ki.

  Tulajdonképpen, ha létezik kiegészítőknek rendszertana, akkor inkább tartozik a fülbevalók, mint a fülhallgatók közé.

  Igen, ez egy darab műanyag kb. 2200 forintnyi fontért, amit az ember úgy dughat a fülébe, mint egy Apple fülhallgatót, és annyi a lényege, hogy az ember úgy néz ki tőle, mint akinek Apple fülhallgatója van, de közben mégsem.

  (Huffington Post)

 • Biztos mással is előfordult már, hogy egy könyvvásáron egyszerűen csak egy borító szépsége miatt vesz meg egy könyvet. Velem is ez történt tavaly a Vörösmarty téren, ahol leemeltem egy számomra teljesen ismeretlen szerző, kicsit furcsa című regényét egy állványról, majd hazavittem, és hónapokra tönkretette az életemet. Na jó, ez így egy kicsit túlzás, de az biztos, hogy Kim Leine A Végtelen-fjord prófétái című regénye akkora pofont ad az európai felsőbbrendűségnek, hogy a jéghegyek adják a másikat.

  A regény ugyanis arról a gusztustalan időszakról szól, amikor a dán gyarmatosítók elfoglalják Grönlandot, majd halálra gyötrik az őshonos eszkimókat, elveszik a földjeiket, halban gazdag fjordjaikat, kvázi rabszolgaként dolgoztatják őket, miközben minden lépésükkel igyekeznek őket dehumanizálni, aminek az egyik eszköze a keresztény hitre való átnevelés, a másik pedig az asszonyaik meggyalázása, gyakran ugyanazon személy által. Ebbe a rettenetes atmoszférába érkezik meg a fiatal és reménnyel teli lelkész, Morten Falck, aki a két világ között egyensúlyozva a legmélyebb pokolba zuhan.

  kim leine
  Fotó: Anne-Sophie Fischer Kalckar

  Az, hogy a közel 600 oldalas regény történései és szereplői nem az írói fantázia részei, már az olvasása közben egyre világosabb lett, de amikor a kezembe vettem Kim Leine önéletrajzi regényét, már teljesen biztos lettem benne. A Kalak ugyanis többek között arról az időszakról szól, amikor a norvég származású, de Dániában élő ápoló Grönlandra költözik, ahol sokszor afféle szanitécként dolgozva mindent elvégez, ami az orvos nélküli, sötét, fagyos kisvárosok és falvak, depressziós és alkoholista lakosai között előfordul. Ebben az időszakban végezte el Leine azt a hatalmas kutatómunkát, ami A Végtelen-fjord prófétáihoz kellett, miközben minden létező gyógyszert magába tömött, amihez a kórházakban hozzájutott. 

  Ha eddig ez a két könyv nem került az olvasólámpája alá, még van ideje pótolni, ugyanis a Margó Irodalmi Fesztiválra jelenik meg a Scolar Kiadótól a Végtelen-fjord prófétáinak előzményregénye, A szellemidéző és a tiszteletes címmel. Ebből az alkalomból pedig Budapestre jön a norvég irodalom fenegyereke, Kim Leine is, akivel Karafiáth Orsolya segítségével személyesen is megismerkedhetünk október 12-én a Várkert Bazárban.

 • A múlt héten azon berzenkedtem, hogy a világ mely részén lóg a középületekben az elnök portréja, aztán meg azon, hogy ha ezeket a portrékat a tiltakozók letépik a falakról és a tüntetésen fejjel lefelé cipelik, akkor bíróság elé állítják őket, és több éves börtönbüntetéssel néznek szembe.

  A megfejtés – mint a címből is kiderült – Franciaország volt, ahol viszont a bíróság keddi ítéletével helyrebillentette a valóságérzékelést – derült ki a Guardian cikkéből: felmentette a tüntetőket, aki még februárban akasztottak le Macron-portrékat a lyoni városházán, egy klímaügyi tüntetéshez.

  A bíró indoklása szerint a klímaügyi helyzet eléggé komoly ahhoz, hogy ilyen módon is lehessen tiltakozni ellene.

  Az ügyészség – amely fellebbezett az első fokú ítélet ellen, 500 eurós büntetést kérve az elkövetőkre – viszont úgy látja, a francia elnök portréjának letépkedése nincs összefüggésben a klímavédelemmel.

  „Bátorságról tett tanúbizonyságot a bíró, vállalva, hogy ez akár kihathat pályafutására is” – kommentálta a döntést az egyik felmentett, aki szerint ez hatással lehet a többi hasonló ügy elbírálására is: például annak a kilenc embernek a poszt elején idézett perére, aki Bayonne-ben, a G7-csúcs idején tartott tüntetésen követték el ugyanezt, tiltakozva az ellen, hogy Emanuel Macron és a francia kormány inkább csak szavakban, nemzetközi szinten építi a környezetvédő imidzsét – na jó, imázsát, ha már franciák –, miközben otthon tettekben nem is annyira aktívak, ha klímavédelemről van szó.

  A bíró ítélete

  • 443
   Nagy győzelem a szabad véleménynyilvánítás védelmében
  • 112
   Túlzás a felmentés, az 500 eurós büntetés lenne jogos