Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A Balaton-felvidéki Nemzeti Park arra kér mindenkit, aki feléjük jár, hogy hagyjanak fel azzal, hogy kövekből tornyokat építenek, mert 

  • a kövek összegyűjtésével seregnyi apró élőlény élőhelyét teszik tönkre
  • a tornyok idegenek a tájtól
  • és balesetveszélyesek is.

  Kérjük, ne építsen kőtornyokat, hagyja, hogy ez a táj úgy maradjon szép és mindenki számára élhető, ahogyan a természet megalkotta! Amikor az ösvényről letér, akaratlanul is letapossa mindazt, ami ott él: apró növényeket és állatokat egyaránt. Kérjük ezért, hogy kizárólag a jelzett turistautakon haladjon!

  - írják

 • Szombaton délután a forgalommal szemben közlekedett egy kocsi az M5-ös autópálya bevezető szakaszán, Soroksáron, egy másik autós pedig ugyanott tolatni kezdett. 

  A szabálytalankodó valószínűleg azt a dugót próbálta így kikerülni, ami egy közelben történt baleset miatt alakult ki. Az életveszélyesen manőverező autósokról készült felvételt az egyik néző juttatta el az RTL Klubhoz. 

  Amikor valaki tolat az autópályán, vagy szemben a forgalommal, a többi szabályosan közlekedő el nem tudja képzelni, hogy pontosan mi történt, ettől később fognak reagálni, rosszul fognak reagálni meglepődnek. Értelemszerűen ezek mind fokozza a balesetveszély kockázatát 

  - nyilatkozta Köves Szilárd közlekedési szakértő. 

 • Evita, a Fővárosi Állatkert mhorr gazellája április végén töltötte be a 18. életévét. Ez a kecses patás a vadonban már kihalt, csak állatkertekben létezik, így könnyű megállapítani, hogy ő a világ legidősebb mhorr gazellája.

  Evita, aki 2001-ben, Berlinben született, már nincs nagyon messze a rekordtól. A legidősebb valaha élt gazella, egy Separada nevű nőstény volt, aki 19 éves és négy hónapos korában pusztult el.

  Ehhez képest a vadon élő példányok 10-12 éves korukig éltek. Az utolsó példányokat egy spanyol biológus, José Antonio Valverde vitte el a Nyugat-Szaharából a spanyolországi Almería állatkertjébe szaporításra. Ebből az állományból származik a mai állatkerti mhorr gazella populáció, közölte a Fővárosi Állat- és Növénykert.

 • Az amerikai Hebron város rendőreinek különös kihívással kellett szembenézniük szerdán. Egy férfit üldöztek, aki a szemtanúk beszámolója alapján mindössze egy kalapot viselt, egyébként teljesen meztelen volt. Hogy teljes legyen a kép még valamennyi sör is volt nála és így menekült a rendőrök elől. Befutott egy kukoricaültetvénybe és ezzel sikerült is leráznia üldözőit.

  A rendőrök ekkor drónnal próbálták megtalálni az ismeretlen férfit, de végül a hatalmas hőség miatt ez sem vezetett eredményre. 

  A hírek alapján úgy tűnik, hogy a férfinek sikerült elmenekülnie. Viszont aki járt már kukoricásban az tudja, hogy valószínűleg nem úszta meg sérülések nélkül a menekülést. 

  (viaCountryrebel)

 • Október 21-én Magyarországon is elindul az ősz egyik legérdekesebb új sorozata a Watchmen. Alan Moore/Dave Gibbons képregényeiből már készült filmes feldolgozás, az HBO szériája viszont inkább egyfajta remix lesz, ami átvesz bizonyos karaktereket és témákat a képregényekből, de új történeteket kanyarít köréjük. 

  A szereplőgárda elég jó nevekből áll, a főbb szerepekben Jeremy Irons, Regina King, Don Johnson és Jean Smart láthatóak. A vezető író és showrunner pedig Damon Lindelof, aki olyan sorozatokat készített korábban, mint a Lost vagy a The Leftovers (Itthon A hátrahagyottak címen volt látható).

  A legújabb előzetes alapján úgy tűnik, hogy nagyon sajátos hangulatú sorozatra van kilátás, de a történetről túl sokat még mindig nem tudni.

  A korábbi előzetest itt lehet megnézni.

 • Valószínűleg kevesen gondolnák, hogy a sakk bármilyen szinten egy lapon említhető egy maraton lefutásával, pedig valójában a két sporttevékenység nagyon is összemérhető. Az ESPN az amerikai-olasz Fabiano Caruana sakknagymester példáján keresztül részletesen bemutatta, hogy a professzionális sakk mennyire emberpróbáló dolog, nemcsak szellemi, hanem fizikai értelemben is.

  Versenyek előtt Caruana - aki jelenleg második a világranglistán - kőkemény edzéstervet teljesít: napi 8 kilométer futás, egy óra tenisz, fél óra kosárlabdázás és legalább egy óra úszás. Bár az józan ésszel is belátható, hogy órákon keresztül ülni, és folyamatosan koncentrálni elég megterhelő, azonban egy intenzív sakkmeccs lényegesen durvább, mint elsőre hinnénk. Tavaly októberben a Polar egy 21 éves sakkozó szívritmusát figyelve arra jutott, hogy Mihail Antipov két óra sakk alatt 560 kalóriát égetett el, ami nagyjából annyi, amennyit Roger Federe egy óra tenisz alatt.

  Még meglepőbb adat, hogy Robert Sapolsky, a Sanfordi Egyetem stresszkutatója szerint egy profi sakkozó egy torna egy napja alatt akár 6000 kalóriát is elégethet, ami a háromszorosa annak, amennyit egy átlagember bevisz a szervezetébe egy nap. A kutató szerint a sakkozók verseny közben háromszor gyorsabban vesznek levegőt, felmegy a vérnyomásuk, izmaik folyamatosan összehúzódnak és elengednek, így olyan megterhelés éri őket, mint a maratonistákat. 

  Sakkozás közben a versenyzőket folyamatosan, lépésről lépésre stressz és szorongás éri, ami miatt sokkal több energiát használ fel a szervezetük, mint ugyanazon embereké, aki csak simán ülnek. Egy napokig tartó sakktorna a világ legdurvább diétája is egyben: Caruana egy veseny alatt 5-7 kilót is le tud dobni. A portál felidézte, hogy Anatolij Karpov az 1984-es sakkvébé 48 meccse alatt több mint tíz kilót adott le, az akkori szakkomentátor szerint a végére úgy nézett ki, mint aki meghalt.

  (via ESPN)

 • Az Amerikai Egyesült Államok három államában is fura pulzáló viharfelhők tűntek fel szerdán. A clevelandi meteorológiai központ posztolta a jelenségről készült timelapse videót.

  Viszont a látszattal ellentétben ezek nem felhők, hanem szitakötő rajok. Norman Johnson, az Ohio Egyetem professzora elmondta, hogy általában nem rajokban szállnak a szitakötők, de a helyi időjárási viszonyok miatt gyűltek így össze.

  Ez a jelenség nemcsak a radarképen volt látványos, hanem a parkban sétálva is:

  A bejegyzés megtekintése az Instagramon

  Dragonfly swarm in NE Ohio #neohio #mohicanhills #dragonflyswarm

  I'm The Pilot's Wife (@imthepilotswife) által megosztott bejegyzés,

  Johnson szerint, még sok kérdés felmerül a szitakötők vándorlásával kapcsolatban. Azt sem tudjuk, mekkora távolságot tudnak megtenni, egyes kutatások szerint az átlagos távolság naponta 13 kilométer, de akár 140 kilométerre is eljuthatnak.

  szitakoto-usa.gif
  Fotó: NSW Cleveland / Twitter  via CNN

 • Az észak-iraki Dahúk városa a szinte autonóm Kurdisztánhoz tartozik, nyüzsgő, toleráns hely, ahol békésen élnek meg egymás mellett a kurdok, a keresztény asszírok, a szunnita muszlimok, a Káld katolikusok, illetve egy különös ősi vallás, a yarsanizmus követői.  Ebben a félmilliós nagyvárosban nyitotta meg Rebar Mohammed vendéglős a Hitler Restaurant nevű éttermét. Hogy a történet még rémesebb legyen az étterem tulajdonosa egy horogkeresztre emlékeztető méretes logót is készített a vendéglője falára.

  HitMain1
  Fotó: Kurdistan24

  A tulajdonos utólag ezt részben azzal indokolta, hogy olcsó marketing-hírverést szeretett volna, de nyilatkozatában azt is hozzáfűzte, hogy az arab világban Adolf Hitler "népszerű történelmi figura", a Mein Kampf című könyvét is sokan olvassák.

  A kurd regionális kormányzóság azonban nem így gondolta, felszólította a tulajdonost, hogy változtassa meg az étterem nevét, és külön hangsúlyozta a felszólító levelében, hogy a kurdoknak különösen érzékenynek kell lennie erre a kérdésre, mert ahogy Adolf Hitler milliószámra gyilkolta meg a zsidókat, a romákat, a lengyeleket, a melegeket, vagy a másképpen gondolkodókat, úgy Szaddám Huszéin idejében 180 ezer kurd is módszeres népirtás áldozata lett.

  Rebar Mohammed elfogadta  a felszólítást és "Rebar étteremre" változtatta a vendéglője nevét, ugyanakkor a Rudaw kurd hírügynökségnek megjegyezte, hogy a figyelemfelkeltés ellérte a célját, még Bagdadból is kértek tőle házhozszállítást, amit a nagy távolság miatt ugyan nem tudott teljesíteni, de láthatóan nagyon büszke volt a visszhangra. Mint mondta, a világ számos pontjáról kapott üzeneteket, ezek tónusát ugyan nem részletezte, de elmondta, hogy a legtöbb Facebook-üzenet Németországból érkezett.

 • Nagy hagyománya van Magyarországon az átadásoknak és az avatásoknak. A mostani szombat sem lehetett ebből kivétel, hiszen mindig van mit felszentelni.

  Vigh László, Zalaegerszeg fideszes országgyűlési képviselője megtette, amit meg kellett tennie:

  felavatott egy földutat. 

  Ezt itt:

  Vigh szerint ez egy átkötő út Nagylengyel és Milejszeg között, de ezt még a legnagyobb jóindulattal sem lehet másnak nevezni, mint egy földút. 

  Amit aztán annak rendje és módja szerint szépen meg is szenteltek.

  Azt pedig a 444 szúrta ki a Közbeszerzési Értesítőben, hogy

  mindez 33 150 370 forintba került.

 • De nem rám haragudjon, hanem az Országos Meteorológiai Szolgálatra, ami azzal ijesztget, hogy a jövő hét közepén érkező hidegfront után akár 1-3 fokig is lehűlhet a levegő, sőt,

  a szélvédett, hidegre érzékeny területeken ennél jóval hidegebb is lehet, akár talajmenti fagy is előfordulhat.

  Képernyőfotó 2019-09-14 - 16.53.30.png
  Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat
 • Hatvan százalékkal több ember választja a buszt az autója helyett a franciaországi Dunkirk városában egy átlagos hétköznapon, mióta tavaly szeptemberben ingyenessé tették a tömegközlekedést.

  Hétvégén ez a szám még nagyobb, az egy évvel ezelőtti számokhoz képest

  kétszer annyi ember hagyja a garázsban a kocsiját, és száll inkább buszra, hogy eljusson A-ból B-be.

  Egy felmérés szerint 48 százalékuk ezt rendszeresen teszi. A megkérdezettek öt százaléka pedig még a saját kocsiját is eladta, vagy nem vett egy másikat.

  A közel kilencvenezres lakosú Dunkirkben negyven százalékkal több buszt állítottak forgalomba az elmúlt egy évben, az útvonalakat meghosszabbították, írja a Népszava.

  Nem Dunkirk az egyetlen város, ahol így népszerűsítik a tömegközlekedést az autók helyett: az észtországi Tallinnban már 2013 óta nem kell fizetni érte. (via)