Lukács
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • pelikansor

  Míg Budapesten azzal szembesülhetünk nap mint nap a belvárosban, hogy varjak döglött galambok teteméből lakmároznak, addig Új-Dél-Walesben egy pelikán simán beállt a sorba a sült halasnál, igaz, elkezdett egy kicsit elégedetlenkedni, amikor nem haladt eléggé a sor.

 • Emlékeznek még arra, amikor Elon Musk pedofilnak nevezte a thaiföldi barlangban rekedt gyerekeket mentő úszót?

  Ezután indult rágalmazási per a Tesla alapítója ellen, és most innnen szivárgott ki egy irat, amiből az derül ki, hogy Elon Musk rendszeresen vásárol új telefont, és ilyenkor általában a régit megsemmisíti, biztonsági okokból. A dokumentumot Musk űrutazással foglalkozó cégének információs biztonsággal foglalkozó alkalmazottja hitelesítette. (Business Insider)

 • Jómagam annyit konyítok a matematikához, mint tyúk az ábécéhez, így ámulva olvasom a Fermat's Library matekos érdekességeit. Legutóbb a 73939133-as szám meglepő tulajdonsága az olvasókat is megmozgatta, szóval itt van egy újabb különös matekos tény, pontosabban megfigyelés, amit a könyvelők és pénzügyesek is kihasználnak, amikor csalókra vadásznak.  

  1938-ban Frank Benford fizikus különös dologra figyelt fel: a mindennapi életben előforduló tízes számrendszerű számokban a különböző számjegyek nem egyforma valószínűséggel jelennek meg, például egy szám első számjegye nagyjából harminc százalékos valószínűséggel az 1 lesz, ellenben arra, hogy kilenc legyen kevesebb, mint 5 százalék az esély.

  Íme az összes lehetséges számjegy összehasonlítva (nyilván egy szám balról első számjegye nem lehet nulla):

  Forrás: Wikimedia Commons / Gknor
  Forrás: Wikimedia Commons / Gknor


  Nem Benford volt az első, aki felfigyelt erre a furcsaságra. Már 1881-ban megfigyelte egy Simon Newcomb nevű csillagász, hogy az egyetemi logaritmus táblázatok első szakasza, ahol az egyessel kezdődő számok vannak, jobban jobban kopnak, mint a többi.

  Benford, akinek szintén feltűnt a dolog, 1938-ban megnézte, hogy más adatokra is igaz-e ez a szabályszerűség. A fizikus megvizsgálta 335 folyó felszíni területét, 3259 demográfiai adatot, 104 fizikai állandót, 1800 molekuláris tömeget, 5000 bejegyzést matematikai szakkönyvekből, és még sok egyéb a való életben előforduló számot, és meglepődve tapasztalta, hogy, az azóta Benford-törvénynek elnevezett eloszlás azokra is igaz.   

  A Benford-törvény angol Wikipédia-oldala több magyarázatot is felsorol a jelenségre, én nem mernék kísérletet tenni rá, hogy megpróbáljam értelmezni őket. Van azonban a Benford-törvénynek egy furcsa haszna is:

  a segítségével ki lehet szúrni, ha egy adatbázist kitalált számokkal töltött ki valaki,

  ugyanis az emberek igyekeznek az összes számjegyet felhasználni, amikor a véletlenszerűség látszatát akarják kelteni. Ezért könyvelések vagy céges elszámolások esetén, ha a számsorok elemzése azt mutatja, hogy nem az egyes a leggyakoribb első számjegy, akkor lehet élni a gyanúval, hogy valaki nem valós adatokat adott meg.  

 • Valószínűleg már rég külön rovatot kellett volna indítanunk a különböző színpadi balesetekről készült videóknak. A legfrissebb témába vágó felvételen Lady Gaga látható, amint egy Las Vegas-i koncertjén egy színpadra invitált rajongó ölébe ugrik, de a férfi a színpad szélére lépve elveszti egyensúlyát, és így mindketten a mélybe zuhannak. Szerencsére több szögből is fel lett véve az eset.