Olivér
9 °C
13 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A kilencvenes években még nagyon más volt a popkultúra, nagyon sok szempontból. Az egyik például az, hogy messze nem volt annyi lehetőségük a fekete színészeknek, mint manapság.

    Például amikor először felmerült, hogy életrajzi film készül a rabszolgák felszabadításáért küzdő, sok rabszolgát megszöktető Harriet Tubmanről, akkor a film előkészítési szakaszában az egyik producer először Julia Robertset akarta főszereplőnek a Tubmanről szóló életrajzi drámába. Talán senkit nem sértünk meg azzal, ha azt mondjuk: Julia Roberts fehér.

    Tubman viszont történetesen fekete volt. Ez egyébként összefügghet azzal, hogy miért küzdött olyan aktívan a feketék szisztematikus elnyomása ellen, és az ilyen részletek, a személyes motiváció, az egyéni dráma amúgy nem feltétlenül tesz rosszat egy életrajzi filmnek.

    A meg nem nevezett producer szerint ezzel azért nem kellett volna foglalkozni, mert már olyan rég volt mindaz, ami az életrajzi filmben szerepel (Tubman 1822-ben született), hogy rég elfelejtették az emberek, hogy kinek milyen bőrszíne volt akkor.

    Tubman élete későbbi szakaszaiban a nők szavazati jogáért is küzdött a szüfrazsett mozgalomban, és végül egy, az ő nevét viselő idősek otthonában halt meg. (Sky News)