Etelka, Aletta
3 °C
12 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Szombaton osztott meg fotókat az Instagram oldalán Timothée Chalamet a Little Women (Kisasszonyok) című film forgatásáról. A 23 éves színész mellett többek közt Meryl Streep, Emma Watson, Florence Pugh, Saoirse Ronan és Louis Garrel is szereplői a filmnek.

  A bejegyzés megtekintése az Instagramon

  little women bts 1 :) @littlewomenmovie

  Timothée Chalamet (@tchalamet) által megosztott bejegyzés,

  A film egyébként egy 19. században játszódó novella adaptációja, Greta Gerwig rendezésében. Louisa May Alcott novellája az 1860-as amerikai polgárháború idején mutatja be négy lánytestvér életét.
  A film első bemutatója december 7-én volt, New Yorkban, az itthoni mozikban pedig 2020 január 30-tól lehet majd megnézni.

  75467487 355945551940212 2209942831930515346 n

  (Independent)

 • Szegény svédek tizenöt éven át rettegtek a hidegháborús parától, ami még a Szovjetunió bukása után is kitartott, mire végre kiderült, hogy ez az egész a heringfing miatt volt. (Oké, azóta már van a halak végbeléből feltoluló buborékoknál komolyabb ok is a bizalmatlanságra Oroszországgal szemben, de az már egy későbbi történet.)

  De hagyjuk a svédeket, a lényeg most a cikkből egy aprócska szó, amely egyébként egy különleges hangot is hordoz:

  a zöngétlen j hangot. 

  A magyar nyelvben ez még talán az ihlet szóban fordul elő, viszont ott nem okoz bonyodalmakat, mivel a szó közepén áll. A pech viszont a végén hordozza, ami ragozáskor kettéoszthatja az országot.

  Kollégám a cikkben a birtokos alaknál azt írta, „peche” – amivel nyilván egy másik szekértáborba tartozik, mint én, de azért ezentúl is megpróbálok udvariasan köszönni neki. Most foglaljon állást ön is!

  Ön hogy mondja?

  • 649
   Pechje a jó, egyértelmű
  • 127
   Nyilván peche, így, röviden
  • 125
   Pechhe, ha egyszer ott h-szerűség van, hasonuljon bátran!
  • 76
   Pekke és kész, oszoljunk kérem!
 • Nagy volt a roham a hétvégén a Mikulásgyárban, közel tíz tonna ajándék gyűlt össze két nap alatt, és sikeres lehet az a rekordkísérlet is, amelyben 50 ezer könyvet szeretnének összegyűjteni. 

  Eddig 42.000 könyv érkezett. Ebből 7000 könyvet egyéni felajánlók hoztak, de egy nagy kiadó adománya is megérkezett, ők 35 ezer könyvet küldtek a gyerekeknek, ami a legnagyobb könyvadomány a Mikulásfagyár 15 éves fennállásnak történetében

  – közölte Zsolnai Endre, a Mikulásgyár szervezője.

  Szombaton 5355 kg élelmiszer, ruha, játék is érkezett a Millenáris Parkban felállított jótékonysági akció helyszínére. Az adományok többségét magánszemélyek hozták. Egyre többen gyűjtenek vidéken is, a postákon már több ezer darab csomagot adtak fel a Mikulásgyár címére. A vidékről érkezett csomagokban elsősorban melegebb ruhákat, tartós élelmiszert és sok mesekönyvet küldtek a Mikulásgyárba, ahol december 21-ig várják az adományokat. 

  2019-11-24 16 34 00-Newsroom - Chat
  Fotó: Bakró Nagy Ferenc / Index
 • 2019. december 16-án, hétfőn reggel eltűnt a magyar főváros. Aki Pestről nézett át hiába kereste Budát, aki Budáról kémlelt, mit se látott, aki meg valamelyik fehérségben lebegő híd közepéről nézett szét, csak a nagy büdös semmibe mereszthette szemét.