Hortenzia, Gergő
8 °C
17 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Stílusosan utazik Kínába a washingtoni állatkert lakója, Bei Bei. A négy éves panda egy Boeing 777F típusú Panda Expressnek átnevezett magánrepülővel indul haza kedden, amin kedvenc ételeit fogják felszolgálni neki.

  A szállítást végző FedEx közel 30 kiló bambusszal, nasival és vízzel készül a hosszú útra, gondozóin kívül nem lesz más utas a repülőgépen.

  A washingtoni állatkert pedig azt kéri Twitter oldalán a követőitől, hogy küldjenek zeneszámokat a lejátszási listára, amit a 16 órás úton hallgathat a panda és a gondozói.

  "Bei Bei családtag nálunk - mondta a CNN-nek Steve Monfort, a washingtoni állatkert igazgatója. - Mi vigyáztunk rá születése óta, és rengeteget tanulhattunk tőle az elmúlt négy évben, a több millió látogatónkkal együtt, akikkel együtt csodáltuk, ahogy felnő." 

  A panda kedden indul útnak, de már múlt hétfőn óta különböző programokkal búcsúztatja az állatkert, egy aranyos videót is megosztottak a legszebb pillanatairól.

  Bei Beinek azért kell hazamennie, mert a két ország között kötött egyeszség értelmében  a pandák csak átmenetileg, négy éves korukig élnek az amerikai állatkertben. 

 • November 17-én van a koraszülöttek világnapja. Ilyenkor minden évben lila fénnyel világítják ki a Lánchidat és néhány más középületet, hogy felhívják a figyelmet a koraszülöttek és családjaik támogatásának fontosságára. 

  Melletted a helyem Egyesület közlemény szerint Magyarországon évente 8 ezer gyermek születik a 37. hét előtt, közülük majdnem 1500 kritikusan alacsony súllyal. A koraszülöttekhez hasonlóan veszélyeztetettek azok a csecsemők is, akik 2500 grammnál kisebb súllyal jönnek világra. Bár a szakemberek szerint a koraszülés népbetegségnek tekinthető, a társadalom keveset tud annak hátteréről, kockázatairól és a megelőzéséről, írják. 

  A Lánchíd mellett lila fényben úszik este Miskolcon az Avasi kilátó is, erről az MTI tett közzé képeket.

 • Legalább 350-re teszik az ausztrál bozóttüzekben elpusztult koalák számát, pedig rengeteg önkéntes dolgozik azon, hogy minél több kisállatot tudjanak megmenekíteni.

  A Sky News riportjában az egyik önkéntes azt mutatja be, hogyan él náluk 25 mentett koala, köztük olyan apróságok is, akik az anyjuk védelme helyett egy puha takaróba bugyolálva ismerkednek a világgal, vagy például Sparky, akinek a mancsai is csúnyán megégtek, de most már jobban van, és türelmesen várja, hogy visszatérhessen a vadonba. 

  A menhely önkéntesei szerint a probléma az, hogy míg a többi állat a tűztől minél távolabb menekül, addig a koalák a fák tetején keresnek menedéket, ez pedig nem éppen a legbiztonságosabb, mikor az aljnövényzet lángol. 

 • Nem volt telitalálatos a héten a hatoslottón, bár ha meglátja valaki a nyerőszámokat, biztosan nem lepődik meg, mert úgy indul a számsor, hogy

  3,4,5.

  Ezek után a hatost már nem sikerült kihúzni, ehelyett 24 (huszonnégy), 30 (harminc)  és 45 (negyvenöt) a három másik nyerőszám. Az öttalálatos szelvényekért 313 505 forint jár.