Cecília
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Az idei a kilencedik év, amikor karácsonyi vásárt rendeznek Budapesten, a Szent István-bazilikánál. Most az eddigieknél is több programot, környezettudatosságot, interaktív szelfipontot és tematikus napot ígérnek a szervezők. 

  A vásár kiemelt jelentőséget tulajdonít a környezetbarát, környezettudatos megoldásoknak. Ezért díszíti a teret kivágott fenyő helyett egy – a vásár történetében az eddigi legmagasabb – 12 méteres műfenyő, valamint a rendezvény ideje alatt kizárólag környezetbarát, dupla falú papírpohárban kínálják a forró italokat és az idén is szívószálmentessé teszik a rendezvényt. A pultoknál kiszolgálják azokat a látogatókat is, akik saját bögréjükkel érkeznek.

  Az MTI azt írja, több mint 150 kiállító, árus lesz majd a téren péntektől, a gyerekeknek minden nap 12-16 óra között kézműves foglalkozásokat szerveznek, aki pedig szeretne, korizhat ingyen (csütörtöktől vasárnapig oktatással) vagy megnézheti a 3D épületfestést sötétedés után.  A Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat a vásár ideje alatt várja az adományokat "szeretet.éhség" kampánya keretében. 

 • Egy indiai üzletember sokak titkos vágyát valósította meg, amikor pilótának öltözve utazott több repülőjáraton is. Az pilótaruhának köszönhetően olyan előnyöket élvezett, mint hogy soron kívül juthatott át a biztonsági ellenőrzéseken, valamint ingyen helyezték át magasabb utazási osztályra. Hétfőn azonban lebukott, írja az Airportal.hu.

  Untitled-6

  A Rajan Mahbubani nevű férfi hétfőn a Lufthansa pilótájának adta ki magát, amikor az Air Asia járatával Delhiből Kalkuttába szeretett volna utazni. A gép személyzetének furcsa lett a férfi személyazonossága, ezért felhívták a Lufthansát, hogy Mahbubani  tényleg az ő pilótájuk-e. A svindler sikertörténete ezzel véget ért, a rendőrök még a reptéren őrizetbe vették, ami után azt is elismerte, hogy Bangkongban hamis személyigazolványa is van. A lebukásában az is közrejátszhatott, hogy a közösségi médiában rendszeresen büszkélkedett is a „sikerével″, a TikTokon közzétett videó alapján más légitársaságok egyenruháit is használta.

 • Ha egy világtérképre nézünk, megszoktuk, hogy olyan nézetet látunk, amin a földgömb úgymond vízszintesen van kiterítve, ez az úgynevezett Mercator-térkép. Bal oldalon az amerikai kontinens, aztán jön Európa és Afrika középen, a jobb szélen pedig Ázsia figyel, lent valahol pedig Ausztrália. Persze ez is, mint minden térkép torzítás, hiszen lehetetlen sík felületre vetíteni pontosan a Földet.

  De hát a Föld gömbölyű így aztán más irányból is megközelíthetjük a dolgot. A kínaiak már ki is találtak egy világhatalmi pozíciójukhoz jobban passzoló nézetet. Maga Kína neve is Középső Királyságot jelent, így magukat mindig is a középpontban helyezték el. Egy 1602-ben, a kínai császár felkérésére készült, a jezsuita misszionárius Matteo Ricci által rajzolt térkép is ezt erősítette meg. A térkép közepén Kína volt, míg Amerika a jobb szélre keveredett.

  chinamap

  A néhány helyen már megrajzolt, vertikális térkép hagyja Kínát középen, míg Amerika  a térkép felső és alsó részén nyomorog. Lehet ezt pszichológiai hadviselésnek is venni, de másrészről nem hülyeség az átforgatott térkép. Az északi és déli pólus, illetve a tengereik jóval könnyebben átláthatóak, és mivel arra számítanak, hogy 2050-re a felmelegedés miatt is az Északi-sark felé új tengeri utak nyílnak, már érdemes megbarátkozni ezzel a nézettel és a hajózási navigációit is ehhez igazítani. Ha bejönnek a számítások, akkor akár három héttel is rövidülhetnek a Kínai és Európa közötti hajóutak, ráadásul sokkal nagyobb hajók is közlekedhetnek majd arra.

  (via Bigthink.com)

 • Elon Musk biztosan nem tűnt túl boldognak, amikor a Tesla Cybertruck bemutatóján a törhetetlenként beharangozott üvegek ellenállóságát próbálták bemutatni, és úgy bezúzták a drága pickup ablakát, hogy csak úgy szálltak a szilánkok mindenfelé.

  window-break.gif

  Kellett volna egy kicsit matekozni, mielőtt odaállnak az autó mellé, és belevágnak egy teniszlabda méretű tömör acélgolyót, mert egyébként azt mondták, hogy annak egy jóval kisebb méretű, 9 milliméteres kézifegyver lövegének kell ellenállnia.

  Abban viszont egészen biztosak vagyunk, hogy Elon Musk tűpontosan tudja: egy ilyen dobással lehet bekerülni a világ minden létező újságjába.