Pandora, Gabriella
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Egyre több déli elefántfóka tűnik fel Srí Lanka partjainál. Itt is van egy, keresse meg a képen.

  A trópusi szigetországban és környékén még soha nem észleltek fókákat, de november óta egyre többet látni. A hatóságok kifejezetten kérik a lakosságot, hogy hagyják békén az állatokat.

  A déli elefántfóka (Mirounga leonina) ragadozó, és a legtestesebb fókaféle. Az egész déli óceánban portyáznak, táplálékukat (főleg halakat) részben a jégtakaró alól szerzik. Dél-Amerika, Afrika és Ausztrália partjainál egyaránt megfordulnak. Kitűnő búvárok. A nőstények jobban merülnek, mint a hímek. A dokumentált mélységrekord 2133 méter, a leghosszabb merülési idő pedig 120 perc náluk.

  És most hogy a Wikipédiáról idemásoltam néhány hasznos infót, nézzék meg közelebbről a Srí Lankánál feltűnt déli elefántfókát közelebbről is.

 • Most, hogy már kevesebb mint két hét van hátra karácsonyig, jól esik csak úgy lófrálni a belvárosban, megmártózni az adventi fényekben, nézni, ahogy visszatükröződik a forgalom a körúti kirakatok táblaüvegeiben. Talán másoknak is feltűnt, és tűnődnek is rajta, vajon mi lehet az oka, hogy idén mintha szegényesebb lenne az üzletek ünnepi öltözete? Pedig a körúti karácsonyi hangulatot nemcsak az önkormányzati fénygirlandok, lámpaoszlopokra szerelt hullócsillagok, fatörzsekre tekeredő fényszőnyegek alkotják, hanem ugyanúgy részei a boltok portáljai is.

  A korábbi években, évtizedekben szinte egymással versenyeztek a butikok, játékboltok, ékszerüzletek, vegyeskereskedések, hogy ki tud pazarabb ünnepi dekorációval előrukkolni, idén megmintha csak fásultan legyintenének az egészre, és a többség eleve nem is foglalkozik a szezonális kirakatrendezéssel. Itt egy csokor keresetlen fotó a karácsonyt valamennyire felvállaló kirakatokról, ha végignézték, szavazzanak:

  Azt gondolom a körúti karácsonyról, hogy...

  • 244
   nem hat meg a körúti helyzet, webshopokban vásárolok
  • 134
   a plázákban jobban megy a boltoknak, ott jobb a hangulat is
  • 122
   idén szegényesebb, régen fényűzőbb volt
  • 57
   szép, idén se rosszabb, mint korábban
 • Ki ne érezte volna már úgy, hogy nem halad a munkájával, hogy elöntik az otthoni feladatok, hogy nem tudja mederben tartani az életét, hogy csak úgy elfolynak a napjai? 


  Feltételezhetőleg ezekhez hasonló gondolatokat igyekezet illusztrálni az ukrán performanszművész, Bogdan Moroz.

   Az elárasztott Velencében egyébként nemrég az Index is forgatott.

 • Hálistennek nem csak hazánkban járnak a britek kocsmázni, hanem végre elkezdték felfedezni otthon is a vendéglátóipari helyiségeket, írja a Guardian

  Míg az elmúlt tíz évben folyamatosan csökkent a pubok száma az Egyesült Királyságban, addig a Nemzeti Statisztikai Hivatal (ONS) adatai szerint 2019. márciusában 39 135 kocsmát számoltak össze – ez 320-szal több az egy évvel azelőtti adathoz képest. 

  Szívszorító volt az elmúlt évtizedben a kocsmák bezárása, főleg a különböző adó- és alkoholjáradék-változások miatt – de remélem, hogy a mostani adatok a trend visszafordulását hozzák

  – mondta egy vendéglátóipari szoftverekkel foglalkozó cég vezetője, Patrick Clover. A Guardian szerint a kormány adócsökkentő intézkedéseinek is köszönhető, hogy a kocsmák száma idén növekedésnek indult.

  A több kocsmát lefedő Brit Sör és Pub Szövetség (BBPA) adatai viszont még nem jöttek ki: a tavalyi adatok stabil, de lassuló csökkenést mutattak még ott is, így csak remélik, hogy a 2019-es számok már növekedést hoznak majd.