Etelka, Aletta
1 °C
12 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Miközben a fehér-szigeti vulkánkitörés már 16 halálos áldozatot követlet, a Kamcsatka félszigeten is kitörésre készülődik az Avacsinszkij vulkán. Közelében található Petropavloszk-Kamcsatszkij városa, aminek lakossága 180 ezer körülire tehető (2010-es népszámlálás szerint). Erről az eseményről videókat és képeket is készítettek, miként éledezik a nyugvó tűzhányó.

  Az első aktivitást december 9-én fedezték fel a vulkán kráterében. A kamcsatkai földrengés és szejzmikus tevékenységgel foglalkozó hivatal szerint, a következő hónapban nő meg a kitörés kockázata. Ezt pedig az Orosz Tudományos Akadémia (KB REC) Egységes Geofizikai Szolgálatának kamcsatkai adataira alapozzák. 

  Valentin Jakovenko, a szolgálat mérnökének elmondása szerint felújítottak egy mérőállomást, ami jelenleg nagyon hasznos és szükséges. Így több információjuk lesz a közelgő kitörésről.

  A kráter jelenleg erős gázokat ereget magából. Ezeknek a gázoknak a hőmérséklete meghaladja a 800 fokot. A vulkán tetején látható ragyogás nem láva, hanem az izzó gázok látványa. Az egyes földrengések energiaosztálya meghaladja az 5-ös erősséget, ami az Avacsinszkij vulkán esetében jelentős eseménynek számít.

  A kis tüzes (gázos) Avacsanszkij vulkán
  A kis tüzes (gázos) Avacsanszkij vulkán
  Fotó: The Siberian Times / youtube

  Avacsinszkij, az eddigi feljegyzések alapján 16 alkalommal tört ki. Az utóbbi idők legnagyobb kitörése pedig 1945-ben volt. Legutóbb feljegyzett kisebb kitörések 1991-ben és 2001-ben történtek. 

  Petropavlovszk-Kamcsatszkij elhelyezkedése
  Petropavlovszk-Kamcsatszkij elhelyezkedése
  Fotó: Wikipedia

  via The Siberian Times