Vilmos, Bíborka
2 °C
19 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Napjaimat normális esetben a szerkesztőségben, vagy riportúton töltöm, így ebédjeimet az utóbbi évtizedekben kifőzdékben, éttermekben fogyasztottam el a kollégáimmal, rosszabb esetben pedig útközben faltam be egy csokit. Hasonló a helyzet a vacsorákkal is. Röviden, eddig nem kényszerültem rá, hogy főzzek.

    Izolációm ötödik hetének kezdetén azonban rám szakadt az érzés, hogy elegem van a rendelt pizzából, indiaiból, és a kézműves háziszendvicseimből is. Benyúltam a mélyhűtőbe, hogy elővegyem a karanténvásárlásnál, hetekkel ezelőtt vásárolt

    mirelit zöldborsót.

    Hamar kiderült, hogy a vágyott kifőzdés ebédet nem annyira egyszerű megvalósítani. A terméket ugyanis nem elég kiolvasztani és felmelegíteni.

    Főzni kell.

    Telefonon kértem segítséget, és az első amit főzésben jártas barátom mondott az úgy nevezett rántás elkészítése volt, mert ez állítólag alapvető kellék a főzelékeknél. Mivel a rántáshoz liszt kell, én pedig nem akartam egy kiló lisztet venni, csak azért hogy egy adag főzeléket készítsek, újabb tanácsot kaptam: készítsem el az ebédem egy kis főzőtejszínnel.

    Mivel a produkció gyorsan és hibátlanul sikerült, viszont kellett hozzá számtalan improvizatív lépés, alább közreadjuk a legfontosabb lépéseket azoknak, akiket hasonló élethelyzetbe kényszerített a koronavírus.

    1. A zöldborsót meg kell párolni! Lábost vagy serpenyőt válasszak? Rövid bizonytalankodás után a serpenyőt választom. Hagymát kellene pirítanom olajon, de nincs hagymám, sem főzőolajam. Vajra ráöntöm a borsót, és kavargatom.

    b01

    2. Mivel a vaj nem tűnik elégnek, ráöntök olivaolajat.

    3. Míg a termék serceg, azon gondolkodom, hogy ki kellett volna-e olvasztani az első lépés előtt? Ezzel már elkéstem, inkább rendületlenül kevergetek.

    4. A telefonos instrukciók szerint fel kell öntenem a borsót vízzel. Ehhez nem bizonyul elég mélynek a serpenyő, úgyhogy átöntöm a lábasba. A padlóra és a pultra szóródott borsómennyiséget járványügyi okokból nem rakom vissza, hanem kidobom.

    b02

    5. Főzöm tovább a mixet. A lé olyan sápadnak néz ki, hogy hirtelen ötlettől vezéreltetve tejet öntök bele. :O

    6. Ahogy javasolták, kiveszem a borsó felét, összeturmixolom főzőtejszínnel, majd visszaöntöm. Látványra hirtelen főzelékszerű lesz a cucc.

    b03

    7. A mix sótlan. Megsózom. Sós, de jellegtelen ízű keveréket kapok. Minden otthon található fűszerből öntök bele: majoránna, bazsalikom, bors. Még só.

    8. Még mindig nem finom. Találok a hűtőben gyömbért. Az apróra szeletelt gyömbért a rotyogó lébe öntöm. Karakteres, de főzelékre egyáltalán nem emlékeztető ízelegy képződik.

    9. Előre menekülök: curryt és kurkumát szórok a lábasba.

    10. Most kellene az ételhez petrezselymet adni, ami nincs. A hétvégi kirándulásról viszont maradt medvehagyma. Felaprítom, belekeverem.

    11. A borsó puha. Kitálalom.

    A végeredmény karakteres, erős indiai konyhás felhangokkal bíró zöldborsós keverék, aminek a klasszikus főzelékhez nem sok köze van, de finom. Két tükörtojással tálalom a klaviatúra mellé.

    b05

    Elkészítési idő: Nagyjából egy menzás ebéd ideje, a kifőzdéig tartó oda-vissza utat is beleszámolva. 45 perc+16 perc mosogatás.

    Általános tanács kezdőknek. Ne böngésszen recepteket! Valószínűleg hasonlóan kedvező eredményt kap, ha bármilyen fűszert és általunk kedvelt összetevőt keverünk egybe. Hamarosan spenóttal, majd csirkével és rizzsel kezdek kísérletekbe.

    Jó étvágyat!

  • A világ bezárt állatkertjeiben különféle programokat találnak ki a dolgozók, hogy a távolból szórakoztassák magukat, a látogatóikat, valamint az állatokat is. Ilyen volt legutóbb, amikor Birri, a fóka kirándult egyet az ausztrál Sea Worldben.

    Ehhez hasonló produkció volt a texasi állami akváriumban is, ahol pedig Chico, a lajhár kapott egy VIP-túrát.

    A nem sokat mozgó állat egy boton csimpaszkodott, ahogy a gondozók végigvitték az állatkert különféle részein, a delfinek kifejezetten izgalomba jöttek tőle, hogy új, szokatlan látogatóval találkozhatnak.

  • 2020. április 6.

    Ez egy könnyen érthető cikk

    a koronavírusról.

    Az ÉFOÉSZ honlapján

    és a Facebook oldalunkon

    minden hétköznap megjelenik

    egy könnyen érthető összefoglaló

    a friss hírekről,

    információkról.

    A koronavírus egy vírusfajta,

    ami betegséget okoz.

    A betegség,

    amit a koronavírus okoz,

    hasonlít az influenzára

    és tüdőgyulladást okozhat.

    Eddig ezt a vírust nem ismertük.

    Bővebben a koronavírusról itt olvashatsz:

    https://efoesz.hu/egyeb/koronavirus-konnyen-ertheto-tajekoztato/

    Jelenleg

    Magyarországon

    több,

    mint 700

    igazoltan koronavírusos

    emberről tudunk.

    Egyre több emberről fog kiderülni,

    hogy koronavírusos.

    Várható,

    hogy egyre több emberről fog kiderülni,

    hogy koronavírusos.

    Valószínűleg

    sokan vannak olyanok is,

    akik elkapták a vírust,

    de nem tudjuk róluk.

    Sajnos több lett az elhunytak száma is:

    már 38 ember halt bele a koronavírusba.

    A legtöbb fertőzés

    a fővárosban

    Budapesten,

    és Pest megyében van.

    Minden megyében van

    fertőzött ember.

    Fontos tudni,

    hogy a koronavírusnak

    nem mindig vannak tünetei.

    Van,

    aki jól érzi magát,

    mégis fertőző.

    Ezért fontos,

    hogy aki teheti

    maradjon otthon!

    Ezzel megállíthatjuk

    a koronavírus terjedését.

    18 év után először

    beszédet mondott

    az angol királynő.

    Arról beszélt,

    hogy aki teheti,

    maradjon otthon.

    Te is segíts másokon!

    Maradj otthon!

    Csak akkor menj ki a lakásból,

    ha nagyon fontos dolgod van!

    Kilenc és dél közt

    csak akkor menj ügyeket intézni,

    ha elmúltál 65 éves!

    Így segíthetsz megállítani a vírus terjedését.

    A királynő beszédében

    azt is elmondta,

    hogy köszöni

    az egészségügyi dolgozók munkáját.

    Ők nem tehetik meg,

    hogy otthon maradnak.

    Nekik muszáj dolgozniuk,

    hogy segítsenek az embereken.

    Magyarország Kormánya

    is hálás az egészségügyi dolgozóknak.

    Orbán Viktor

    Magyarország miniszterelnöke

    500 ezer forint jutalmat ad

    az egészségügyi dolgozóknak,

    még ebben az évben.

    Így köszöni meg nekik

    a sok munkát

    ebben a nehéz helyzetben.

    Te is megköszönheted

    az egészségügyi dolgozóknak

    a kemény munkát.

    Minden este

    8 órakor

    állj ki

    az erkélyre,

    vagy állj oda

    az ablakhoz,

    és tapsolj!

    Az emberek Magyarországon

    így köszönik meg

    az egészségügyi dolgozók munkáját.

    Mit tegyek,

    hogy ne kapjam el

    a koronavírust

    és ne fertőzzek meg másokat?

    Az első és legfontosabb,

    hogy maradj otthon!

    Akkor is megfertőzhetsz másokat

    amikor nincsenek tüneteid!

    Gyakran moss kezet!

    Fertőtlenítsd a kezed!

    Ne adj puszit!

    Ne ölelj meg másokat!

    Ha betegnek érzed magad,

    ne menj orvoshoz!

    Inkább telefonálj a segítődnek

    vagy a háziorvosodnak.

    Így megállíthatjuk

    a vírus terjedését.

    Friss hírekért,

    információért

    figyeld a híreket,

    és a kormány oldalát,

    a www.koronavirus.gov.hu-t.

  • A szegedi Pláza az Árkád után nagyban veszített vásárlóiból, de azért még legalább élelmiszerért vagy moziba mindig elmentek oda az emberek a békeidőkben. Ilyenkor bevett dolognak számított, legalábbis utolsó hosszabb szegedi látogatásomnál még biztosan bevett dolog volt, hogy a Búvár-tónál leüljön egy picit az ember, a 100-200-ért vett kacsatápot bedobálja a madaraknak, és mindenki ellegyen a maga helyén: az ember a mesterségesen épített kőburkolatok fölött, a madár a természet lágy ölén. 

    Aztán jött a koronavírus és Szegeden is egyre kevesebben mozdulnak ki, mozi nincs, aki élelmiszert vásárol be, az meg nem áll meg pihenni. Itt volt hát az ideje az amúgy is sokszor bátran partra lépkedő madaraknak, hogy elvegyék azt, ami megilleti őket - a tó környékét, a padokat, sőt, már a mélygarázs elejét is.