Miklós
-5 °C
-2 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Untitled-2

  A 22 éves Rácz Zsófia, az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára, Mr. Rick lánya még áprilisban az Alapjogokért Központ nevű fideszes szervezet alkalmazottjaként járt Orbán Viktor egyik beszédével kapcsolatban a Hír Tv-ben, szúrta ki a 444. Akkor úgy beszélt:

  Tényleg egy ilyen világban élünk, ahol az emberek már a jogot teljesen, mint egy ilyen gyurmát, azt hiszik, hogy így formálják majd arra, amit éppen szeretnének, elvesznek belőle, hozzátesznek, teljesen, tényleg, a vágyaikkal összekeverve, minden racionalitástól elszakadva használják a jogot. Szerintem egy ilyen helyzetben, egy ilyen világban ez, hogy így ki lett mondva, ez abszolút hiánypótló. És nem azért fontos, mert Orbán Viktor mondta ki, hanem azért, mert igaz.

  A videóban 7:17-től látható a rész.

  Fél évvel később aztán éppen Rácz Zsófia kedvéért jogszabályt módosítanak. A jelenlegi rendelkezés szerint ugyanis közigazgatási államtitkárrá és helyettes államtitkárrá az nevezhető ki, akinek már van diplomája. Rácz Zsófiának viszont még nincs, még nem fejezte be az egyetemet.

  Frissítés: Pénteken aztán az is kiderült, hogyan mentesíti a kormány Ráczot a hatályos törvények alól, szúrta ki a HVG. Az országgyűlés honlapjára felkerült a törvényalkotási bizottság javaslata, ami így szól: 

  "a gyermek- és ifjúságpolitikáért felelős miniszter által vezetett minisztériumban helyettes államtitkárként kinevezhető az a büntetlen előéletű, az országgyűlési képviselők választásán választható személy is, aki az (1) bekezdésben meghatározott szakképzettséggel nem rendelkezik, de annak megszerzésére irányuló képzésben vesz részt, feltéve, hogy a helyettes államtitkár feladatkörébe tartozik az ifjúságpolitikával kapcsolatos feladatok ellátása.”

  Arra nem szabtak határidőt, hogy az egyetemet mennyi időn belül kell elvégezni. A javaslatról kedden szavaznak. 

 • Nemrég osztottuk meg olvasónk videóját, amelyen egy csapat szarvasféle állat szalad át az úton, köztük egy fehér egyeddel. Sajnos a videó nem túl jó minőségű, így az avatatlan szem nehezen tudja megmondani, hogy tulajdonképpen miféle jószágot sikerült telefonvégre kapni.

  Albínó őz

  Egy, a témában jártas olvasónk jelezte, hogy véleménye szerint az egyedek testmérete, a színmintájuk valamint a mozgásuk arra utal, hogy valójában dámszarvasok láthatóak a felvételen. 

  Fehér dámszarvasok a pekingi állatkertben. Forrás: Wikimedia Commons
  Fehér dámszarvasok a pekingi állatkertben. Forrás: Wikimedia Commons

  Az európai dámvad hazánk több területén is elterjed, sőt vadászható állat. A dámszarvasból előfordulnak olyan egyedek is, amelyek fehérek, azonban nem albínók. Az ilyen pigmenthiányos állapotot leucizmusnak nevezik. Ez az állapot azonban, szemben az albinizmussal, nem befolyásolja az egyedeknél – például – a szemük színét. 

  A dámszarvas a gímszarvashoz hasonlítható, de annál kisebb, zömökebb testfelépítésű szarvasféle. A bikák nyaka sötétebb, a hímvessző előtt a hason sötét folt van. A leírt vörösbarnás színezeten kívül a dámnak van fekete és ritkán fehér színváltozata is, amelyek az egyedszám 5–30%, illetve 1%-át tehetik ki.

  – olvasható a Vadászati állattan vonatkozó fejezetében.

  Tehát így is nagy szerencséje volt olvasónknak, hogy sikerült megörökítenie egy ilyen állatot, azonban nem albínó egyedről volt szó, amely tényleg szinte csodaszámba megy, külön jegyzik egy-egy állatnál, ha sikerül megfigyelni egy albínó példányt.

 • Az MME közleményben jelentette be, hogy az első fagyokkal elkezdődött a 130. országos énekesmadár-etetési szezon, ami nagyjából márciusig fog tartani. Addig a madarak, főleg a lakott településeken, vagy azok közelében élők gyakran szorulnak az emberekre, ugyanis a hótakaró miatt nehezen jutnak egyébként táplálékhoz.

  Ha szeretnénk őket ebben segíteni, akkor nem kell nagy dolgokra gondolni, egy faágra szúrt alma vagy cinkegolyó, egy virágalátétbe kiszórt sótlan(!) napraforgó bőven megteszi. Ha még kirakunk mellé egy kisebb tálban vizet is, amit naponta cserélgetünk, akkor máris boldogabbá tettük őket. Egy dolgot viszont egyáltalán NE csináljunk: a vízimadarak etetése szigorúan tilos!

  Ha ennél is többet szeretnénk tenni a madarakért, akkor támogassuk a Magyar Madártani Egyesületet, akik pontosan tudják, hogy hol és mikor kell beavatkozni a természet rendjébe, vagy vásároljunk a webshopjukban, például éjszakai ragadozós naptárat, vagy madárhangokat hallató plüssmadarakat.

 • Látványos gif bukkant fel a redditen arról, mi történhet, ha valaki úgy indul el az autópályára, hogy előtte nem takarítja le az autója tetejéről a havat/jeget. A fedélzeti kamera felvétele december másodikán készült, valószínűleg az Egyesült Államokban, és ahogy a sebességből látszik, az autók kb. 100 km/h-s sebességgel közlekedtek. Nálunk is lesz még hideg, fontold meg a takarítást, én is így teszek majd, csak előbb szerzek egy sámlit.

  Forrás: Imgur
Fotó: imgur.com
  Forrás: Imgur Fotó: imgur.com
  Fotó: imgur.com