Etelka, Aletta
3 °C
12 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Szegény svédek tizenöt éven át rettegtek a hidegháborús parától, ami még a Szovjetunió bukása után is kitartott, mire végre kiderült, hogy ez az egész a heringfing miatt volt. (Oké, azóta már van a halak végbeléből feltoluló buborékoknál komolyabb ok is a bizalmatlanságra Oroszországgal szemben, de az már egy későbbi történet.)

  De hagyjuk a svédeket, a lényeg most a cikkből egy aprócska szó, amely egyébként egy különleges hangot is hordoz:

  a zöngétlen j hangot. 

  A magyar nyelvben ez még talán az ihlet szóban fordul elő, viszont ott nem okoz bonyodalmakat, mivel a szó közepén áll. A pech viszont a végén hordozza, ami ragozáskor kettéoszthatja az országot.

  Kollégám a cikkben a birtokos alaknál azt írta, „peche” – amivel nyilván egy másik szekértáborba tartozik, mint én, de azért ezentúl is megpróbálok udvariasan köszönni neki. Most foglaljon állást ön is!

  Ön hogy mondja?

  • 378
   Pechje a jó, egyértelmű
  • 77
   Nyilván peche, így, röviden
  • 72
   Pechhe, ha egyszer ott h-szerűség van, hasonuljon bátran!
  • 40
   Pekke és kész, oszoljunk kérem!
 • Nagy volt a roham a hétvégén a Mikulásgyárban, közel tíz tonna ajándék gyűlt össze két nap alatt, és sikeres lehet az a rekordkísérlet is, amelyben 50 ezer könyvet szeretnének összegyűjteni. 

  Eddig 42.000 könyv érkezett. Ebből 7000 könyvet egyéni felajánlók hoztak, de egy nagy kiadó adománya is megérkezett, ők 35 ezer könyvet küldtek a gyerekeknek, ami a legnagyobb könyvadomány a Mikulásfagyár 15 éves fennállásnak történetében

  – közölte Zsolnai Endre, a Mikulásgyár szervezője.

  Szombaton 5355 kg élelmiszer, ruha, játék is érkezett a Millenáris Parkban felállított jótékonysági akció helyszínére. Az adományok többségét magánszemélyek hozták. Egyre többen gyűjtenek vidéken is, a postákon már több ezer darab csomagot adtak fel a Mikulásgyár címére. A vidékről érkezett csomagokban elsősorban melegebb ruhákat, tartós élelmiszert és sok mesekönyvet küldtek a Mikulásgyárba, ahol december 21-ig várják az adományokat. 

  2019-11-24 16 34 00-Newsroom - Chat
  Fotó: Bakró Nagy Ferenc / Index
 • 2019. december 16-án, hétfőn reggel eltűnt a magyar főváros. Aki Pestről nézett át hiába kereste Budát, aki Budáról kémlelt, mit se látott, aki meg valamelyik fehérségben lebegő híd közepéről nézett szét, csak a nagy büdös semmibe mereszthette szemét.

 • Újabb videóban engedett betekintést 2020 valószínűleg legjobb játékának világába a CD Projekt, és hát ahogy vélhetően sokan kitalálták már, ezúttal a zene került a középpontba. A Cyberpunk 2077 különféle előzeteseihez, meg gameplayeihez mellékelt zenék eddig is elég meggyőzőek voltak, de a lengyel stúdiónak sikerült még feljebb tekernie a hype-potmétert, egyebek mellett azzal, hogy a játékban

  Grimes adja Lizzy Wizzy hangját, aki a Lizzy Wizzy and the Metadwarves nevű banda frontembere lesz majd.

  grimes.PNG
  Fotó: YouTube / Cyberpunk 2077

  Ez elsősorban azért király, mert Grimes új, Miss Anthropocene című albuma elméletileg február 21-én jelenik majd meg, de így a rajongóknak garantáltan nem kell majd megint öt évet várni valami újra, mint az Art Angels után. Ami amúgy az évtized egyik legkedveltebb lemeze, Grimes viszont idén úgy nyilatkozott róla, hogy szörnyű, mindenki félreértette az egészet, és így igazából egy sötét folt az életében.

  Az énekesnő amúgy az idei Game Awardson fel is lépett, úgyhogy már most lehet sejteni, mire számíthatunk majd tőle.

  A játék zenéjéhez Grimes mellett is elég illusztris társaság jött össze, jelen állás szerint a Run the Jewels, A$AP Rocky, Gazelle Twin, Ilan Rubin, Richard Devine, Nina Kraviz, Deadly Hunta, Rat Boy, Tina Guo és a Refused is csinál majd számot hozzá. 

  Utóbbi elég prominens szerepet is kap majd, a lengyelek már júliusban bejelentették, hogy a svéd punkzenekar a játékban Samurai néven fog szerepelni, vagyis ők lesznek a Keanu Reeves által alakított Johnny Silverhand bandája.