Vilmos, Bíborka
2 °C
19 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Igen, az ott egy katona, aki egy szamarat cipel a hátán. A képpel mostanában internetet lehet rekeszteni, azzal a felirattal terjed, hogy egy második világháborús archív fotó, és a baka azért kapta a hátára a szamarat, mert épp egy aknamezőn haladnak, és ha az állat elkezd rohangálni, mindenki rövid úton meghal. 

  Elég nyilvánvaló a párhuzam a mostani járványhelyzettel: ha nagy a vész, a leghülyébbeket kell először kontroll alá venni, akik nem is értik az egészet, mégis mindenkit veszélybe sodorhatnak. (Hülye alatt pedig az általános internetes népszokás alatt bárkit lehet érteni, akik nem mi magunk vagyunk.)

  A Snopes azonban kiderítette, hogy a fotónak valójában semmi köze aknamezőkhöz, vagy a világháborúhoz: Algériában készült, 1958-ban, és a francia idegenlégió tagjai láthatók rajta, a szamár pedig elkódorgott, és az éhhalál szélén találtak rá véletlenül. Miután visszavitték a táborba a végletekig kimerült jószágot, Bambinak nevezték el, és az egység kabalaállata lett.

 • Az állatkert legidősebb elefántját, Luckyt ünnepelték meg vasárnap a San Antonio állatkertben, aki 1962 óta tartózkodik ott. A szülinapi partit két elefánttársával élvezhette Lucky, a rajongók pedig egy Facebook élő videón követhették:

  Az ázsiai elefántok normál esetben egy évtizeddel hamarabb elpusztulnak, mivel romlik a látásuk, hallásuk és elhasználódnak a fogaik. 

  Az állatkertben viszont odafigyelnek a rendszeres mozgásra, és különleges ételeket kapnak, plusz napi szinten megvizsgálják őket.

  Egy elefánt etetése 3500 dollárt (~ 1,2 millió forintot) igényel havonta.

  Ezért az ünneplést egyben arra is használta az állatkert, hogy adományt gyűjtsenek. Ugyanis a San Antonio Állatkert 100%-ban a jegyértékesítésből finanszírozza a költségeket, ami most a koronavírus miatt teljes egészében kiesett. 

  A Fővárosi Állat- és Növénykert is hasonlóan zárva tart a veszélyhelyzet ideje alatt, amire egymást követő napon pedig legutóbb az 1956-os forradalom idején, vagyis 64 éve volt példa.

  via CNN

 • Shop-Show
  Shop-Show

  Ahogy világszerte bezártak a mozik, a filmforgalmazók jobb híján kezdenek megbarátkozni az online filmpremierek gondolatával (erről mi is írtunk a karantén első napjaiban). Több stúdió az új, kevésbé kiemelt bemutatóit tölti fel a netre, de a Focus máshogyan próbál közel kerülni a karanténban otthon ülő mozirajongókhoz: ők hétfőnként régebbi filmklasszikusaikat adják, élő Facebook-közvetítés formájában.

  Ráadásul minden vetítésen "jelen lesz" a rendező is, aki a film után válaszol a nézők korábban feltett kérdéseire.

  • Április 6-án a Gosford Parkot vetítik, és Julian Fellowes válaszol,
  • április 13-án a Holdfény királyság és Wes Anderson lesz soron,
  • április 20-án a Shop-Show és Kevin Smith,
  • április 27-én pedig a Szerelmem nyara (Pawel Pawlikowski jelenlétéről egyelőre nincs hír).

  Bővebben a Slashfilmen.

 • Új-Zélandot is elérte a járvány, a kormány elképzelése a védekezésre az, hogy az állampolgároknak muszáj otthon, saját "buborékukban" maradniuk most. Március 25-e, a lezárás kezdete óta nem szabad szomszédokkal, barátokkal találkozniuk.

  Az új-zélandi gyerekek aggodalmukat fejezték ki a helyi sajtónak, hogy mi lesz így kedvenceikkel, de Jacinda Ardern, az ország miniszterelnöke megnyugtatta őket sajtótájékoztatóján:

  Mind a fogtündért, mind a húsvéti nyuszit létfontosságú munkavállalónak tekintjük. De valószínűleg most őket is lefoglalja majd saját családjuk, saját nyuszijaik. Szóval azt mondom Új-Zéland gyermekeinek, ha esetleg nem jelenne meg nálatok a húsvéti nyuszi, akkor meg kell most értenünk, hogy ebben a helyzetben neki sem könnyű mindenhová eljutnia.