Donát
1 °C
14 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Más magyarázatot legalábbis nehezen lehet találni erre a 8. kerületben látott építészeti megoldásra, a fémkerítéssel elzárt, falba vezető lépcsőre. De vannak ennél jobb tippek, küldjék bátran.

  fal lépcső
 • A Kasmír-régió egy kulturálisan és etnikailag igen színes terület India és Pakisztán határán. Ahogyan ez lenni szokott, mindkét atomhatalom igényt  is tart rá, a dolog annyira véresen komoly, hogy 2001-ben a két ország között komolyan felmerült egy esetleges nukleáris háború lehetősége. A térképek különösen érzékenyek az ilyen konfliktusokra, hiszen szegény geográfusoknak valahová be kell húzni egy vonalat, amikor el akarják helyezni az országokat a Föld vetületén. (Elég csak a Krím félszigetre gondolni, amely rendszeres feszültségforrás, ugyanis az oroszok a magukénak tekintik, és de facto az is, azonban a nyugati országok nem ismerik el a terület annektálását.) Sokféle megoldással szoktak élni a térképészek az ilyen vitás területek esetén: külön színnel jelzik a régiót, a normál országhatárokétól eltérő típusú vonallal kerítik el.

  Azonban az internetes korban olyan megoldások is szóba jönnek, amelyek röhögve köpik le az Index szlogenjét, miszerint nincs másik valóság.

  A Google minden különösebb nehézség nélkül kreál párhuzamos univerzumokat, ugyanis ha indiai címről nézi az ember a Kasmír-régiót, akkor azt látja, hogy a terület az ország része. Azonban a világ többi részén vitatott területként szerepel:

  A Google állásfoglalása szerint ők próbálják a "lehető leghitelesebb térképeket készíteni", és arra is odafigyelnek, hogy azok alkalmazkodjanak a helyi törvényhozáshoz amikor a határokat és a helységneveket feltüntetik.

  Tehát ha Indiában Kasmír India része, akkor így fog szerepelni a térkép helyi iterációiban is.

   A cég működését belülről ismerő emberek szerint a Google mindig egyeztet a helyi kormányzattal, mielőtt behúzna valahova egy vonalat, a Google Maps csapatán belül egy külön egység foglalkozik a vitatott területekkel. Egyébként a korábban említett Krím-félsziget esetén is a dupla valóság eszközével élnek, és az orosz netezők országhatárt, a többi felhasználó pedig vitatott területet jelző szaggatott vonalat lát.

  Tehát ha holnap bejelentené a kormány, hogy Magyarország igényt tart az első világháborút követően elcsatolt területekre, akkor könnyen lehet, hogy másnap a Google Mapsen a magyar felhasználók már egy történelmi magyarországos változatot kapnának.

  (Washington Post)

  giphy.gif
 • Jó, ők úgy hívják, hogy macskakiállítás, na de egy sima kiállítás miatt még nem kellene jelmezeket adni szegény macskákra, itt viszont elég sok gazda gondolta úgy, hogy azzal dobja fel a hangulatot, ha mindenfajta hacukába öltözteti a kisállatot. 

  Abban nem vagyunk teljesen biztosak, hogy ezt a macskák is élvezték.

  Bár volt olyan állat, aki láthatóan előkelő módon tud viselni kalapot és gyöngysort. 

  De azért a macskák jelentős része meglehetősen utálta, vagy szimplán beletörődött abba, hogy a gazdái hülyét csinálnak belőle. 

  Egyébként Hanoiban is macska kiállítást tartottak, a városban 2018-ban tiltották be a macskaevést. Az ilyen kiállításokkal a szervezők nem titkolt célja, hogy bemutassák, hogy a macskák igen is érdemesek a szeretetre, és azt szeretnék, hogy egyre többen tartsák házi kedvencként az állatokat. Vietnám többi részén azonban még mindig legális macskát fogyasztani. 

 • Olvasónktól kaptuk a videót, amely szerint a Moszkva sétányon található Mártír emlékmű koszorúi és virágai az elmékmű túloldalán, a Dunában kötöttek ki. 

  1945 február 13-án foglalták el Budapestet a szovjet csapatok, az évforduló alkalmából koszorúzták meg az emlékművet, de azt nem tudni, hogy hogyan került az összes virág és koszorú a Dunába.